Κυπριακό

Τουρκικοί τακτικισμοί στον δρόμο για το… αδιέξοδο

Θολώνουν το σκηνικό με κινήσεις τακτικής οι Τούρκοι. Δεν αλλάζουν στάση, αλλά καλύπτονται για μη επίρριψη ευθυνών. Πολλά τα ρίσκα για τη Λευκωσία

«Χαμηλή βαροβαθμίδα» επιδεινώνει το κλίμα στο Κυπριακό, παρά το ότι από αύριο αρχίζουν στη Νέα Υόρκη οι πλέον κρίσιμες διεργασίες όλων με όλους. Οι προσδοκίες, παρά την παρέμβαση – μετά από ερώτηση – του Γενικού Γραμματέα, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές και στα ενδότερα του Προεδρικού δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους ότι τα πράγματα φλερτάρουν έντονα με μια νέα εμπλοκή.

Παίζουν με τα «νεύρα»

Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά – σίγουρα καλύτερα από την ε/κ πλευρά – το παιχνίδι της διπλωματίας και, σε μιαν ανέλπιστη κίνηση, ανακοίνωσαν με διαρροή την αποχώρηση από την Κυπριακή ΑΟΖ και των δύο γεωτρύπανών τους. Παρά ταύτα, φρόντισαν με δηλώσεις αξιωματούχων τους (βλ. Χουλουσί Ακάρ και Φουάτ Οκτάι) να κόψουν τον βήχα σε όσους πήγαν να πιστέψουν ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Ανακοίνωσαν ότι το «Γιαβούζ» θα επιστρέψει και αυτήν τη φορά αφήνουν σαφή υπονοούμενα ότι θα «σταθμεύσει» σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Δημοκρατίας. Προφανώς, έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές, εντός του οικοπέδου εφτά, το οποίο ανέλαβαν μόλις πριν από μερικά 24ωρα οι ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ και για το οποίο η αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν όχι μόνο άμεση και αυστηρή, αλλά προσέγγισε και τη λογική του casus belli.

Δαμόκλειος σπάθη

Η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη δεν θα είναι υγιεινός περίπατος. Αντίθετα, το σκηνικό που διαμορφώνεται αφήνει περιθώριο για ενέργειες και πιέσεις που θα επαναφέρουν τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι της Δημοκρατίας. Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν στη «Σημερινή» ότι οι στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες δεν μπορούν να ερμηνευθούν απλώς επιφανειακά – ότι, δηλαδή, απλώς δεν θέλουν να προκαλούν ενόψει της Γενικής Συνέλευσης – αλλά πρέπει να ενταχθούν στη μεγάλη εικόνα που θέλει την Άγκυρα να κάνει τα πάντα για εξασφάλιση των δικών της συμφερόντων.

«Μέσα από την κίνησή τους να αποσύρουν τα γεωτρύπανα τώρα, με παράλληλη όμως προειδοποίηση πως θα επανέλθουν, όπως επίσης και η καθημερινή πλέον έγερση της ανάγκης για αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ σε όποια μορφή λύσης και αν επιλεγεί στο τέλος, στέλνει την μπάλα των ευθυνών στο γήπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωνε στη «Σ» διπλωμάτης με γνώση των εξελίξεων. «Θα παρουσιάσουν την κίνησή τους ως κίνηση καλής θέλησης και θα πιέσουν για το αντίδωρο, έχοντας στο πλευρό τους και τη διεθνή κοινότητα που θα αναμένει βήμα και από τη Λευκωσία», εξήγησε περαιτέρω, προβληματίζοντας όλους για το τι αναμένεται από την αμερικανική μεγαλούπολη.

Γκουτέρες «μαινόμενος»

Στο ίδιο κάδρο των πιθανών πιέσεων που θα αναπτυχθούν στη Νέα Υόρκη για να κυλήσει το νερό στο αυλάκι του Κυπριακού εντάσσεται και η τοποθέτηση – μετά από δύο και πλέον χρόνια, παρακαλώ – του Γενικού Γραμματέα. Με ύφος που δεν έκρυβε καθόλου τον εκνευρισμό του, ο κ. Γκουτέρες ζήτησε από όλους του εμπλεκομένους συμφωνία τουλάχιστον στους όρους αναφοράς, υπενθυμίζοντας την ανυπομονησία του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από δύο χρόνια παγιωμένου αδιεξόδου.

Η επιλογή της έκφρασης «τουλάχιστον» και η έγερση του μπαμπούλα του Συμβούλιου Ασφαλείας δεν ήταν καθόλου τυχαία και ίσως βοηθούν στην οικοδόμηση της πραγματικής εικόνας που επικρατεί στα ενδότερα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι σαφές ότι, πλέον, παρουσιάζεται έλλειψη υπομονής στη διεθνή κοινότητα και ίσως τα όσα θα λάβουν χώραν στη Νέα Υόρκη να πάρουν τη μορφή πιέσεων για μια «τελευταία ευκαιρία», όπως αρέσκεται σε πολλούς παίκτες του Κυπριακού να χαρακτηρίζουν διάφορες κατά καιρούς διεργασίες.

Πάντως, η Λευκωσία μπορεί να κρατήσει από τις αναφορές Γκουτέρες τόσο το γεγονός ότι έκοψε τη φόρα της Τουρκίας για Πενταμερή πρώτα και μετά όρους αναφοράς, αλλά και ότι έβαλε ξεκάθαρα στο τραπέζι ως κοινή αφετηρία τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά.

ΕΝΘΕΤΟ

Το πρόγραμμα Αναστασιάδη στη Ν.Υ.

Φορτωμένο συναντήσεις, μισές εκ των οποίων αφορούν προφανώς το Κυπριακό, είναι το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, όπως επισήμως ανακοινώθηκε:

ΔΕΥΤΕΡΑ – Συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC), δείπνο με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

ΤΡΙΤΗ - Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Yi, συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής Οργάνωσης AIPAC.

ΤΕΤΑΡΤΗ - Θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ για τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση. Ακολούθως συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας, Zoran Zaev. Το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του.

ΠΕΜΠΤΗ – Θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση, ακολούθως συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και, τέλος, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Narenda Modi.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Διμερής συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ακολούθως συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Τέλος, γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.