Τράπεζες

3ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών boc hackathon #fintech 3.0 από την Τράπεζα Κύπρου

Ο φετινός μαραθώνιος boc hackathon #fintech 3.0 πραγματοποιείται στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου 2019, στο IDEAcy Innovation Centre στη Λευκωσία

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων δύο χρόνων, η Τράπεζα Κύπρου επανέρχεται και φέτος με τον 3ο Μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών - boc hackathon #fintech 3.0. Πρόκειται για μία επιχειρηματική δράση, που προωθεί στον τόπο μας την τεχνολογική και επιχειρησιακή καινοτομία στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Στόχος του boc hackathon #fintech 3.0 είναι να φέρει κοντά ομάδες, προγραμματιστές και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων γύρω από το Fintech, με την προοπτική μελλοντικής ανάπτυξης σε πλήρεις λειτουργικές εφαρμογές.

Στόχος της Τράπεζας Κύπρου, μας ανέφερε ο Δημήτρης Παπαλλής (Manager IT Governance & Strategy, Information Technology Services) είναι να υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις ώστε να επιτύχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού με βασικό άξονα τη διάθεση πλατφορμών και εργαλείων σε νέες ομάδες, εταιρείες startups και επιχειρήσεις. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει στη δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας γύρω από τον κλάδο του fintech.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και υποστηρίζει με πρακτικό τρόπο νέες επιχειρήσεις και εταιρείες startups στα πρώτα τους βήματα σε έναν τομέα με παγκόσμιο ενδιαφέρον και τεράστια προοπτική. Η ανάπτυξη του fintech οικοσυστήματος μέσα από το boc hackathon fintech 3.0 μπορεί να έχει άμεσα και ορατά οφέλη σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ανάμεσά τους η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας απασχόλησης σε νέους επιχειρηματικούς τομείς. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν καινοτόμες και χρήσιμες εφαρμογές καθώς και επιχειρησιακά μοντέλα που παράγουν αξία για τους χρήστες και τις επιχειρήσεις που θα τις αξιοποιήσουν, στο γενικότερο πεδίο των financial technologies.

Μέσω του boc hackathon #fintech 3.0 προκαλείται το ενδιαφέρον σε νέους δυναμικούς ανθρώπους, μέσω συνεργασιών να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες, προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών. Δημιουργούνται παράλληλα προϋποθέσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, αφού μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να προκύψει μια νέα ομάδα ή start up εταιρεία, που θα συμβάλλει μελλοντικά στην οικονομία της χώρας.
Επίσης, σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι οι νέοι δικτυώνονται με έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων και επαγγελματίες του χώρου.

Στο boc hackathon #fintech 3.0 μπορούν να συμμετέχουν προγραμματιστές, αναλυτές, designers, στελέχη επικοινωνίας, marketing, εξυπηρέτησης πελατών, business consultants, επαγγελματίες, στελέχη από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και φοιτητές. Καθώς επίσης και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να συμβάλει με τη συμμετοχή του ενεργά στην ανάπτυξη εφαρμογών που προωθούν την καινοτόμο νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και τη δημιουργία υπηρεσιών και εφαρμογών στον τομέα του fintech. Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν διεθνούς επιπέδου στελέχη της αγοράς και της οικονομίας ως μέντορες που θα υποστηρίξουν τις ομάδες.

Τι είναι το fintech;

Είναι η διεθνής ορολογία και προέρχεται από το financial technology, δηλαδή τεχνολογίες οικονομικών συναλλαγών. Ως ορολογία χρησιμοποιείται για να ονομάσουμε έναν νέο επιχειρηματικό κλάδο υπηρεσιών που αφορά την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ψηφιακών προϊόντων προκειμένου να γίνουν πιο προσβάσιμες, φιλικές και αποδοτικές οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι καθημερινές μας συναλλαγές. Το fintech επηρεάζει άμεσα τον τραπεζικό τομέα αλλά και άλλους τομείς, όπως τις ασφάλειες, το εμπόριο, το retail κ.ά.

Προοπτική συνεργασιών

Για τις ομάδες που θα διακριθούν, θα υπάρχουν και φέτος πολύ σημαντικά βραβεία, ενώ ταυτόχρονα η Τράπεζα θα διερευνήσει πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες με τους φορείς και τους υποστηρικτές του boc hackathon #fintech 3.0.

Διαθέσιμα δεδομένα…

Στην Κύπρο, υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 1000 δωρεάν και δημόσια datasets, τα οποία μπορεί κάποιος να βρει στα data.gov.cy, portal.dls.moi.gov.cy κοκ. Αυτά τα δεδομένα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα από την κοινότητα των developers της Κύπρου. Εάν κάποιος είναι σε θέση να σκεφτεί δημιουργικούς και καινοτόμους τρόπους για να χρησιμοποιήσει δημόσια datasets σε συνδυασμό με τα BoC (PSD2, B2B) APIs, προκειμένου να παρέχει λύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, τότε πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του, άμεσα.

Η Τράπεζα Κύπρου μέσα από τα αναβαθμισμένα open banking APIs και το SDK (Software Development kit) θα παρέχει τη δυνατότητα τεχνολογικής υποστήριξης των εφαρμογών των ομάδων ώστε να ενσωματώνουν καινοτόμες δυνατότητες όπως τη διενέργεια πληρωμών, την ανάπτυξη υπηρεσιών αξιοποίησης δεδομένων συναλλαγών με ασφαλή τρόπο κ.ά.

Για την καλύτερη προετοιμασία του μαραθωνίου θα διοργανωθούν δύο open API days στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, στις 09 και 10 Οκτωβρίου. Στα open API days θα αναπτυχθεί δημιουργική συζήτηση για νέες τάσεις στον τομέα του fintech και θα παρουσιαστούν τα αναβαθμισμένα APIs της Τράπεζας Κύπρου.

Για νέους digitalάδες

Ανάπτυξε την ιδέα σου και διεκδίκησε ένα από τα βραβεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές bochackathon.com

Μπορείς επίσης να είσαι συνεχώς ενημερωμένος για τον 3ο Μαραθώνιο μέσω του facebook, στο https://www.facebook.com/events/2733524449997581

Στο συνέδριο όλοι μπορούν να μετέχουν ατομικά ή ομαδικά. Όσοι δεν έχουν ομάδα θα τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε μια, στη διάρκεια του μαραθωνίου.

Τα βραβεία

1ο βραβείο 6000€

2ο βραβείο 4000€

3ο βραβείο 2000€

Επίσης ο νικητής του βραβείου BEST IMPLEMENTATION OF CYPRUS’ PUBLIC DATA SETS IN COMBINATION WITH BOC APIs, κερδίζει 1000€.

Περαιτέρω Βραβεία και παροχές θα ανακοινώνονται το επόμενο διάστημα.

Στη διάρκεια του μαραθωνίου θα προσφέρονται στους συμμετέχοντες, γεύματα, καφέδες και δείπνο. Την Κυριακή, στο τέλος δηλαδή του Συνεδρίου, θα γίνει η παρουσίαση των εφαρμογών σε όλους και στην κριτική επιτροπή. Στο τέλος θα ανακοινωθούν οι νικητές και θα ακολουθήσει BockackathonParty.