Αναλύσεις

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Σε δύο στρατόπεδα η επαρχία Αμμοχώστου με φόντο τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί η επαρχία Αμμοχώστου, με αιτία την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας του νομοσχεδίου, του οποίου αφού ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος, θα προωθηθεί προς τη Βουλή με στόχο τη συζήτησή του τον ερχόμενο μήνα. Πρόκειται αναμφίβολα για άλλη μια ιστορική μεταρρύθμιση, την οποία θα προσπαθήσει να περάσει η Κυβέρνηση μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, που αναμένεται, παρ' όλα αυτά, να ξεσηκώσει περισσότερες αντιδράσεις, κυρίως λόγω της γεωγραφικής ανακατανομής του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί.

Η πρώτη εκ των προτέρων έκφραση ανησυχίας, πριν από την ολοκλήρωση του προσχεδίου του νομοσχεδίου ήλθε από το ΑΚΕΛ, το οποίο, μέσω ανακοίνωσής του την Πέμπτη, πρότεινε τη εθελούσια απόφαση των τοπικών κοινωνιών μέσα από δημοψηφίσματα, ώστε να αποφασιστεί αν και πώς θα γίνουν ενοποιήσεις σε μεγαλύτερες οντότητες.

Και όλα αυτά μετά την πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας για το πώς προτείνουν να διαμορφωθεί ο χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επαρχία Αμμοχώστου. Ο μεν Δήμος Παραλιμνίου πρότεινε τη συνένωση και των τεσσάρων Δήμων, Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας σε ένα Δήμο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη, το σενάριο αυτό υπολογίζεται να αποφέρει εξοικονομήσεις επτά εκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σενάριο, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία ενός ακόμη σχηματισμού αποτελούμενου από τις πέντε κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου, Λιοπετρίου, Αυγόρου, Φρενάρους, Άχνας και Αχερίτου, ώστε να συνενωθούν σε ένα μεγάλο αγροτικό Δήμο, λαμβάνοντας εικοσαπλάσια κρατική χορηγία σε σχέση με όσα ελάμβαναν μέχρι σήμερα.

Η πρόταση του Δήμου Παραλιμνίου προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσου, ο οποίος από την πλευρά του υποστήριξε ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει την απορρόφηση της Αγίας Νάπας από το Παραλίμνι, αντιπροτείνοντας τη δημιουργία δύο μεγάλων Δήμων στην επαρχία Αμμοχώστου, διαχωρίζοντας το Παραλίμνι από την Αγία Νάπα με τη συμμετοχή και των κοινοτήτων. Την περασμένη Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας προχώρησε στην ομόφωνη απόφαση για πρόθεση συνένωσης με τον γειτονικό Δήμο Σωτήρας και Λιοπετρίου, καλώντας και άλλες κοινότητες να συμμετάσχουν. Ακολούθησε την επόμενη ημέρα και η ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου για συνένωση με Αγία Νάπα και Σωτήρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρακαθίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας σε συνεδρία, κατά την οποία, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Γεώργιο Τάκκα, θα μελετηθούν με σοβαρότητα όλες οι ενδεχόμενες απόψεις και προτάσεις, με γνώμονα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κέρδη που θα έχουν να αποκομίσουν οι δημότες της Σωτήρας από την όποια απόφαση για συνένωση αλλά και τη βιωσιμότητα του νέου σχηματισμού και την υλοποίηση των ήδη προγραμματισμένων έργων στη Σωτήρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, στόχος είναι η διατήρηση του brand "Αγία Νάπα" και η προσέλκυση του γειτονικού Δήμου Σωτήρας αλλά και άλλων κοινοτήτων που επιθυμούν ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος σχηματισμός, που θα αξιοποιήσει το όνομα της Αγίας Νάπας για τουριστικό και οικονομικό όφελος. Με τον ήδη προτεινόμενο σχηματισμό, σύμφωνα με τον ίδιο, και με τη συνένωση τριών τοπικών Αρχών δημιουργείται ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο είκοσι έξι, περίπου, χιλιομέτρων, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει τις δυνατότητες να μετατραπεί σε ένα νέο Μόντε Κάρλο.

Πρωτοφανής κόντρα

Αυτό το οποίο έχει διαφανεί, πάντως, στην κοινωνία της επαρχίας Αμμοχώστου είναι ότι η κόντρα που έχει ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα υπονομεύει το αδελφικό κλίμα στενής συνεργασίας που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία επτά χρόνια σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των τοπικών παραγόντων της επαρχίας Αμμοχώστου. Οι διεκδικήσεις αυτές προσέφεραν τη μεταστέγαση επαρχιακών τμημάτων από τη Λάρνακα στην ελεύθερη Αμμόχωστο (Κτηματολόγιο, Πολεοδομία) ή και την ανέγερση του νέου κτηρίου του Επαρχιακού Δικαστηρίου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου. Από την άλλη πλευρά, είναι αναμενόμενο στην περίπτωση συνένωσης με το Παραλίμνι, οι υπόλοιποι Δήμοι και Κοινότητες να νιώθουν ενδεχόμενη υποβάθμιση λόγω του τριπλάσιου αριθμού πληθυσμού που διαθέτει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τοπική Αρχή στην επαρχία.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας συγκεκριμενοποίησε την περασμένη Τετάρτη τις αναφορές του προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω όσον αφορά τις σχέσεις με το Παραλίμνι, αλλά και ενδεχόμενη προσπάθεια απορρόφησης για μετατροπή του Παραλιμνίου σε μητροπολιτικό Δήμο έναντι της πόλης της Αμμοχώστου. Οι αναφορές αυτές οδήγησαν στην άμεση έκδοση ανακοίνωσης από τον Θεόδωρο Πυρίλλη, υπό τον τίτλο "Θλίβομαι" και στην οποία εξέφρασε τη θλίψη του, όπως ανέφερε, που "ο αδελφός Γιάννης Καρούσος καταφέρεται με τέτοιο τρόπο έναντί μου και προβαίνει σε προσωπικές επιθέσεις". Συνέχισε, λέγοντας ότι θλίβεται γιατί από το ίδιο μετερίζι έδωσαν μάχες γι’ αυτήν την επαρχία, αρνούμενος, παράλληλα, όπως έγραψε στην ανάρτησή του, να μπει στην αρένα της αντιπαράθεσης με αδελφό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάποτε θα καταλάβει το λάθος του.

Αναζητούν λύση οι κοινότητες

Το σενάριο της συνένωσης Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Λιοπετρίου ώθησε τις υπόλοιπες κοινότητες να διερωτώνται κατά πόσον μπορεί το σενάριο του ενιαίου σχηματισμού όλων των κοινοτήτων να υλοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό θα διεξαχθεί σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στην Άχνα, μεταξύ των Προέδρων των Κοινοτικών Συμβουλίων, ενώ ο Δήμαρχος Παραλιμνίου συγκάλεσε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Παραλιμνίου τους εννέα τοπικούς άρχοντες της ελεύθερης Αμμοχώστου, με θέματα συζήτησης το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα σενάρια ενοποιήσεων των Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων το 2015, προτάθηκε ως καλύτερο σενάριο η μείωση των τοπικών Αρχών από 370 σε 18 μέχρι 23, με δημιουργία πέντε αστικών και 13 αγροτικών Δήμων, γεγονός το οποίο θα αποφέρει εξοικονομήσεις 36, περίπου, εκατομμυρίων ευρώ και με μέσο πληθυσμό 21.500 κατοίκων. Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει σήμερα τέσσερεις Δήμους - Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Δερύνεια και Σωτήρα και πέντε κοινότητες - Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνα, Λιοπέτρι και Φρέναρος, με συνολικό πληθυσμό 46.500 κατοίκων. Από την άλλη, η μελέτη των Βρετανών μελετητών του National School of Government International(NSGI) το 2014 προτείνει την απορρόφηση των υπόλοιπων Δήμων και Κοινοτήτων από το Παραλίμνι για τον σχηματισμό μίας νέας τοπικής Αρχής.

Αναγκαίες οι ζυμώσεις λέει ο ΥΠΕΣ

Κληθείς να σχολιάσει την περασμένη Τετάρτη από το κρατικό ραδιόφωνο τις διάφορες πρωτοβουλίες για νέους σχηματισμούς των τοπικών Αρχών στον τομέα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τις αντιδράσεις και διαμάχες που υπάρχουν, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις των τοπικών Αρχών αλλά παρ' όλα αυτά χαρακτήρισε αναγκαίες τις όποιες ζυμώσεις γίνονται για τον σκοπό αυτό. Το Υπουργείο, ανέφερε, λαμβάνει υπόψη τρία πράγματα: Τις αρχές που έχει θέσει εξ αρχής, δηλαδή πρώτον, την τήρηση των όρων βιωσιμότητας, τα πληθυσμιακά κριτήρια, τον κοινό αναπτυξιακό πολεοδομικό σχεδιασμό. Δεύτερον, τις εξοικονομήσεις και τρίτον, τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε τοπική κοινωνία. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για απορροφήσεις ή συγχωνεύσεις Δήμων αλλά για νέες οντότητες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Όσον αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο, ανέφερε ότι είναι λογικό να υπάρχουν δύο δήμοι, χωρίς να αποκλείσει παρ' όλα αυτά και την ύπαρξη άλλων σεναρίων.