Η πτώχευση της Thomas Cook στους μεγάλους κινδύνους της οικονομίας
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Moody’s και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσαν σχετικά θετικές εκθέσεις για την Κύπρο, προειδοποιώντας όμως με τόνο ανάλογο με αυτόν που προηγήθηκε της κρίσης του 2008
Η πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook την περασμένη Δευτέρα έρχεται να προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, σε μία εποχή, μάλιστα, που οι ανησυχίες για νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση εντείνονται.
Όπως όλα δείχνουν, οι οικονομικές απώλειες του ευρύτερου τουριστικού κλάδου θα προστεθούν στους μεγάλους κινδύνους που ήδη αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. Δηλαδή στη σημαντικότητα της απόφασης για τις περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων, στη μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών και γενικότερα στα συσσωρευμένα προβλήματα στον χρηματοοικονομικό κλάδο αλλά και το υψηλό δημόσιο χρέος.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, αντανακλώντας το ολοένα και πιο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιοριστεί φέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 3% και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη κατασκευαστική ανάπτυξη λόγω της συνεχούς ροής επενδύσεων από το πρόγραμμα παραχώρησης ιθαγένειας.
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Moody’s και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσαν σχετικά θετικές εκθέσεις για την Κύπρο, προειδοποιώντας όμως με τόνο ανάλογο με αυτόν που προηγήθηκε της κρίσης του 2008.
Πακέτο μέτρων από ΟΕΒ
Μη καταβολή του ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και δεν θα πληρωθούν, μη καταβολή δημοτικών τελών διανυκτέρευσης που δεν θα πληρωθούν και παράταση της αποπληρωμής για οφειλές προς το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, εισηγείται η ΟΕΒ σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.
«Το μέγεθος του οικονομικού κόστους που καλούνται να επωμιστούν, ειδικότερα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που το πελατολόγιό τους προερχόταν κατά πλειοψηφία από τον συγκεκριμένο διοργανωτή ταξιδίων, είναι τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα του τόπου, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται κοντά στο 1% του ΑΕΠ», αναφέρεται στην επιστολή της ΟΕΒ.
Ως εκ τούτου, εισηγείται τη λήψη ενός πακέτου μέτρων, τα οποία να μετριάσουν τις πιο πάνω απώλειες, που αποδεδειγμένα προέρχονται από πελάτες της Thomas Cook.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η μη καταβολή του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και δεν θα πληρωθούν, η μη καταβολή δημοτικών τελών, διανυκτέρευσης και τυχόν άλλων για διαμονές που δεν θα πληρωθούν και όπως δοθεί παράταση της αποπληρωμής για οφειλές προς το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (τέλη, άμεσους και έμμεσους φόρους) κατά τουλάχιστον δώδεκα μήνες.
Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ υπογραμμίζει τους κινδύνους που δημιουργούνται σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις επιχειρηματικών οντοτήτων που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τις εν λόγω αρνητικές εξελίξεις και υποδεικνύει την ανάγκη για ταχεία λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων και υλοποίηση των κατάλληλων ρυθμίσεων προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.
Απευθύνει επίσης έκκληση προς όλους τους επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής και της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας, που έχουν πληγεί, «να επιδείξουν ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αποφεύγοντας βεβιασμένες ενέργειες που μπορεί να επηρεάζουν μέρος του προσωπικού που απασχολούν και να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με τους Συνδέσμους τους, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ και με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ».
Ετοιμότητα Κυβέρνησης για μέτρα
Την ετοιμότητά της να εξετάσει ενδεχόμενα μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook, αλλά πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η νομοθεσία, εκφράζει η Κυβέρνηση διά του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με επιστολή που απέστειλε η ΟΕΒ για το πακέτο μέτρων που θα μετριάζουν τις επιπτώσεις στις επηρεαζόμενες από την κατάρρευση της Thomas Cook επιχειρήσεις.
«Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει το ζήτημα, στο πλαίσιο όμως που η νομοθεσία καθορίζει», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να συγκαλέσει σύντομα συνάντηση με τους επηρεαζομένους.
Α. Αβέρωφ: Αναδιαρθρώσεις δανείων λόγω Thomas Cook
Αναδιαρθρώσεις δανείων σε επηρεαζόμενες από την κατάρρευση της Thomas Cook τουριστικές επιχειρήσεις, προτείνει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τις ανησυχίες του αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν στην κατάρρευση της Thomas Cook και κυρίως τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την τουριστική βιομηχανία αλλά και για τους εργαζομένους σε αυτή, στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει ο κ. Νεοφύτου, δεδομένου του πλήγματος που δέχεται η τουριστική βιομηχανία, τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων ως οικονομικών μονάδων.
Στόχος είναι, τα τραπεζικά ιδρύματα να στηρίξουν αυτές τις ώρες την τουριστική βιομηχανία της χώρας και το εργατικό της δυναμικό.
Δεν αλλάζει η πρόταση Ζέτας για τη σύμβαση
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, πάντως, ξεκαθάρισε την περασμένη Πέμπτη ότι η μεσολαβητική της πρόταση, που είχε υποβάλει στις 2 Σεπτεμβρίου για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί.
Η κ. Αιμιλιανίδου, που μιλούσε στο πλαίσιο της συνομολόγησης της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, είπε ότι θα αναμένει στις προσεχείς 15 μέρες (χωρίς να αποτελεί τελεσίγραφο), την απάντηση της εργοδοτικής πλευράς σε σχέση με την αποδοχή ή όχι της πρότασής της.
Επιβεβαίωσε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μέλη των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ την έχουν ενημερώσει ότι αποδέχτηκαν τη μεσολαβητική πρόταση.
Πάντως, οι αρχικές φωνές που είχαν ακουστεί από πλευράς ξενοδόχων σε σχέση με το υψηλό κόστος που συνεπάγεται από την ικανοποίηση των αιτημάτων των συντεχνιών που έχει περιληφθεί στην πρόταση Αιμιλιανίδου άρχισαν να μετριάζονται, ειδικότερα μετά τις διευκρινίσεις που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα η υπουργός.