Παιδεία

Ένα κουρέλι η Παιδεία…

Μια στάση εργασίας σε κάθε βαθμίδα, μια πρόσκληση για διάλογο, ο οποίος αργεί να γίνει, και δεκάδες οι τρύπες σε πολλά ζητήματα που αναζητούν μπάλωμα

Η δύσκολη εβδομάδα για την Παιδεία πέρασε, οι μονόωρες στάσεις εργασίας που εξαγγέλθηκαν, πραγματοποιήθηκαν, τα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν από πριν, ξαναβρέθηκαν στο προσκήνιο και το Υπουργείο Παιδείας έστειλε ανοικτή πρόσκληση για συζήτηση με όλους, ώστε να βρεθούν λύσεις για όλα. Από πού ν’ αρχίσει και σε ποιο σημείο να σταματήσει κανείς να καταγράφει όλα όσα αναζητούν μόνιμη λύση, ώστε η εκπαίδευση και η Παιδεία να βρει ξανά το νόημά της.

«Φέρτε τα θέματα σε διάλογο»

Η πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας σε διάλογο έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση και ανέμεναν ημερομηνία. Ωστόσο τη χαρά διαδέχθηκε η απογοήτευση, όταν το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε πως αναμένει από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να καταγράψουν εκ νέου όλα τα ζητήματα που τις απασχολούν, για να μπορέσει να καθοριστεί η συνάντηση. Σε επιστολή του ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, που απέστειλε στην ΠΟΕΔ, ανέφερε ότι αυτή δεν έχει καταγράψει αναλυτικά τις θέσεις/διαφωνίες/εισηγήσεις της επί των θεμάτων που σημείωσε και την καλεί όπως τις αποστείλει γραπτώς και αναλυτικά για κάθε θέμα. Λάβρος ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ο συγκεκριμένος Υπουργός χωρίς γραπτό κείμενο, χωρίς ατζέντα και χωρίς πρόσκληση εκ των προτέρων, οδήγησε και δημιούργησε τη μεγαλύτερη κρίση στην εκπαίδευση των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς να υπάρχει ούτε μια γραπτή θέση ή τοποθέτησή του». Η ΠΟΕΔ, όμως, θα στείλει τις θέσεις της και θα αναμένει τη συνάντηση «προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος σε αυτήν τη χαώδη κατάσταση που δημιουργήθηκε». Στην ίδια γραμμή και ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, Χάρης Χαραλάμπους, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν θέλει να πάει στον μύλο, πέντε μέρες κοσκινίζει; Νέα τακτική τώρα για να περνά ο χρόνος; […] Τι δεν γνωρίζουν ή δεν κατάλαβαν από τα θέματα που αποστείλαμε; 1. Την καθυστερημένη και ελλιπή στελέχωση; 2. Τη διακοπή του προγράμματος αλφαβητισμού και τη μείωση των ωρών διδασκαλίας για τα αλλόγλωσσα; 3. Το θέμα των παρεμβάσεων στα σχολεία; 4. Το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών;..».

Στο ίδιο έργο και η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία σε ανακοίνωσή της δήλωσε πως «ενώ το Σάββατο ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε στα ΜΜΕ ότι το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό για διάλογο, δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι προσπαθεί να συντηρήσει την κρίση στην Παιδεία. Απόδειξη τούτου, οι αυταρχικές απειλές που δημοσίως εκστομίζει εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς, κάτι που η Οργάνωσή μας τονίζει ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεχτό. Παρόλα αυτά, η Οργάνωσή μας πιστή στη θέση της ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν στο τραπέζι του διαλόγου, ενημερώνει ότι έχει αποστείλει την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019, γραπτώς, στον ΥΠΠΑΝ, τις θέσεις της για τα υπό συζήτηση θέματα».

Τρόμος η ασφάλεια στα σχολεία

Δεν έφτανε η κρίση σε όλους τους υπόλοιπους τομείς στην Παιδεία, η είδηση για άγνωστο που επιχείρησε να προσεγγίσει μαθητές δημοτικού με άγνωστες διαθέσεις προκάλεσε όχι μόνο τον πανικό σε γονείς και κοινωνία αλλά και την απαξίωση απέναντι σε ένα σύστημα, που μόνο υπόσχεται και δεν πράττει. Αν και η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ασφάλεια στα σχολεία, που περιελάμβανε περιφράξεις, φρουρούς, κάρτες εισόδου, θυροτηλέφωνα και τέτοια σχετικά, πάρθηκε από το καλοκαίρι του 2018, εντούτοις το 35% των δημοτικών σχολείων -που παρεμπιπτόντως τα δημοτικά χρήζουν άμεσης προστασίας για ευνόητους λόγους- δεν έχουν τις απαραίτητες περιφράξεις, ενώ το 85% αυτών δεν μπόρεσαν να προσλάβουν φρουρό ασφαλείας - αφού κανείς δεν προτίθεται να εργαστεί για μια ώρα το πρωί και μια το μεσημέρι. Επίσης άλλα τόσα παραμένουν χωρίς κάρτα εισόδου και θυροτηλέφωνα. Στο Υπουργείο Παιδείας προβληματίζονται με το γεγονός ότι αρκετές Σχολικές Εφορείες δεν έχουν προχωρήσει με τα έργα που προβλέπονταν από τους νέους κανονισμούς. Ωστόσο, η κοινωνία δεν αναμένει να γίνει το κακό για να δράσει. Γονείς παιδιών που φοιτούν στο εν λόγω δημοτικό σχολείο ανέλαβαν δράση, ώστε τα παιδιά να παραμείνουν ασφαλή στο σχολικό περιβάλλον, με έξτρα φρούρηση και αστυνόμευση, ενώ σε άλλα σχολεία υπήρχε σχετική ενημέρωση σε γονείς αλλά και σε παιδιά στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής και Υγείας.

Το παιδί πρέπει να ξέρει

Επειδή όμως το κακό μπορεί να μας βρει παντού, καλό θα είναι τα παιδιά να είναι προετοιμασμένα και κατάλληλα ενδυναμωμένα, ώστε σε περίπτωση κινδύνου να μπορέσουν να ξεφύγουν. Η ψυχολόγος σχολικής εξελικτικής κατεύθυνσης Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου μίλησε στη «Σ» για όλα όσα πρέπει να ξέρουν τα παιδιά, ώστε να προσέχουν:

- Ενημερώνουμε το παιδί με αφορμή το περιστατικό ότι ποτέ δεν μιλάμε σε ξένους, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο μάς φωνάξει με το όνομά μας.

- Ποτέ δεν πάμε οπουδήποτε με οποιονδήποτε εάν δεν ενημερώσουμε τη μητέρα μας ή τον πατέρα μας. Οι γονείς πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρουν πού βρίσκεται το παιδί τους.

- Ποτέ δε παίρνουμε οτιδήποτε (γλυκά, λεφτά, παιχνίδια) από ξένους. Να σας ρωτάνε πρώτα για οτιδήποτε τους προσφέρουν.

- Ποτέ δεν βοηθάμε κάποιο ξένο που ζητά τη βοήθειά μας γιατί είναι λάθος να τη ζητά από τα παιδιά.

- Ποτέ δεν λέμε το όνομά μας και πού μένουμε σε κάποιο ξένο.

- Ποτέ δεν πάμε μαζί με κάποιο ξένο είτε γιατί μας υποσχέθηκε να παίξει μαζί μας είτε για να βρούμε τη μητέρα μας.

- Ποτέ δεν μιλάμε σε ξένους που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο είτε γιατί ζήτησαν τη βοήθειά μας ή για οτιδήποτε άλλο.

- Να λέμε «όχι» εάν κάποιος προσπαθήσει να μας πιάσει ή να μας πλησιάσει με τρόπο που θα μας φοβίσει, συγχύσει ή μας κάνει να νιώσουν άβολα.

- Να σας λένε όταν νιώθουν άβολα με κάποιον όπου και να βρίσκεστε (π.χ. τα κοιτάζει έντονα κάποιος κ.λπ).

- Να ζητάνε την άδειά σας πρώτα ή να σας ενημερώνουν για οτιδήποτε θέλουν να κάνουν.

- Σε δημόσιους χώρους χρειάζεται να ενημερώνουμε τα παιδιά να μην πηγαίνουν ασυνόδευτα σε τουαλέτες/ θέατρα/ σινεμά/ πάρκα/ καταστήματα ή παιδική χαρά. Να υπάρχει πάντα κάποιος μαζί τους. Ότι σε περίπτωση που χωριστείτε και χάσει ο ένας τον άλλο, να ξέρουν ότι πρέπει να πάνε στο Ταμείο ή στον Φρουρό Ασφάλειας ή στον Αστυνομικό που βρίσκεται στον χώρο και όχι να φύγουν από τον χώρο ή να ψάχνουν να σας βρουν.

- Να σας ζητάνε την άδεια πρώτα εάν κάποιος τους ζητήσει να τους βγάλει φωτογραφία.

- Να σας ενημερώσουν αμέσως εάν κάποιος τους ζητήσει να έχουν «το δικό τους μυστικό» από εσάς.

- Όσον αφορά το σπίτι, ενημερώνουμε τα παιδιά να μην ανοίγουν την πόρτα στους ξένους και να ρωτάνε ποιος είναι και τι θέλει πρώτα.

- Εάν αυτό το άτομο δεν φεύγει, να σας τηλεφωνήσουν αμέσως. Να μην απαντάνε το τηλέφωνο και να ενημερώνουν τον οποιονδήποτε ότι είναι σπίτι μόνα ή άλλα στοιχεία που μπορεί να τους ζητήσει όπως όνομα ή διεύθυνση.

- Να μην παίζουν έξω στην αυλή μόνα τους εάν ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος. Γενικά να μην πάνε οπουδήποτε μόνα τους.

- Στο σχολείο: Εάν το σχολείο είναι κοντά και πάνε με τα πόδια, τότε πρέπει πάντα να συνοδεύονται είτε από εσάς είτε από μεγαλύτερα παιδιά. Δεν πρέπει ποτέ να είναι μόνα τους. Είναι πιο εύκολο να τα προσεγγίσει ο οποιοσδήποτε χωρίς να ξέρει κανένας τίποτε.

- Όταν βρίσκονται διάλειμμα να μην απομακρύνονται από τον χώρο όπου βρίσκονται τα άλλα παιδιά και οι δάσκαλοί τους. Πάντα να βρίσκονται μαζί με άλλους, ποτέ μόνα τους.

- Να παίρνουν τον δρόμο που έχει κίνηση και όχι τον σύντομο δρόμο, ούτε και να κάνουν ωτοστόπ.

- Δεν αναγράφουμε το όνομα των παιδιών μας στη σχολική τους τσάντα ή σε βραχιόλια κ.λπ.

- Μιλούμε στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Όσο πιο μικρά, τόσο πιο απλά. Δεν τα πανικοβάλλουμε, τα λέμε σαν οδηγίες.