Τράπεζες

Κρίσιμες αποφάσεις για νέες ποινικές διώξεις

Εννέα υποθέσεις στα χέρια Κληρίδη για την καταστροφή της οικονομίας - Οι αστυνομικοί φάκελοι, που έχουν διαβιβαστεί πρόσφατα στη Νομική Υπηρεσία, περιλαμβάνουν τα ευρήματα των ανακριτών σε σχέση με το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων από πρώην ανώτερα στελέχη τραπεζών – Υπό διερεύνηση άλλες 16 υποθέσεις

Έπονται κρίσιμες αποφάσεις στη Νομική Υπηρεσία για το ενδεχόμενο άσκησης νέων ποινικών διώξεων εναντίον ανώτερων στελεχών τραπεζών. Έγκυρες πηγές αποκαλύπτουν στη «Σημερινή» της Κυριακής ότι εννέα υποθέσεις, οποίες σχετίζονται με την κατάρρευση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, βρίσκονται, σήμερα, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για αξιολόγηση και οδηγίες. Άλλες 16 υποθέσεις παραμένουν στο στάδιο της διερεύνησης.

Οι φάκελοι των εννέα υποθέσεων, που έχουν διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, περιλαμβάνουν τα ευρήματα των ανακριτών του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, τα οποία τυγχάνουν ενδελεχούς μελέτης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται ν’ αποφανθεί, σταδιακά, μέσα στο επόμενο διάστημα, ποιες από αυτές τις υποθέσεις δικαιολογούν ή όχι την άσκηση ποινικών διώξεων. Δεν αποκλείεται, για κάποιες από αυτές τις υποθέσεις, να δοθούν οδηγίες στους ανακριτές, για περαιτέρω διερεύνηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι φάκελοι των εννέα υποθέσεων, που έχουν διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, περιλαμβάνουν τα ευρήματα των ανακριτών του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, τα οποία τυγχάνουν ενδελεχούς μελέτης.
Ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται ν’ αποφανθεί, σταδιακά, μέσα στο επόμενο διάστημα, ποιες από αυτές τις υποθέσεις δικαιολογούν ή όχι την άσκηση ποινικών διώξεων.

Σε ό,τι αφορά τις 16 υποθέσεις που παραμένουν υπό διερεύνηση, οι ανακριτές συνεχίζουν τη λήψη και αξιολόγηση στοιχείων και μαρτυριών.

Αντικείμενο των ποινικών ερευνών για την καταστροφή της οικονομίας, οι οποίες άρχισαν πριν από έξι περίπου χρόνια, βρίσκονται ενδεχόμενες πράξεις και παραλείψεις από πρώην ανώτερα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Συνεργατικής. Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει καταδίκες για τρεις υποθέσεις. Στη μία από αυτές ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση στο Ανώτατο και αθωώθηκε. Άλλες δύο υποθέσεις βρίσκονται υπό εκδίκαση στο Κακουργιοδικείο.

Στοιχεία από την

ΚΕΔΙΠΕΣ για τη ΣΚΤ

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ποινικές έρευνες και για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, οι οποίες άρχισαν, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, τον περασμένο Μάιο, στη βάση πορίσματος τριμελούς Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σήμερα οι ανακριτές αξιολογούν έγγραφα που τους αποστέλλονται, σταδιακά, από την ΚΕΔΙΠΕΣ, το απότοκο της πρώην Συνεργατικής. Πρόκειται για έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν ποσά δανεισμών, αναδιαρθρώσεων και διαγραφών, με ημερομηνίες, ονόματα και υπογραφές εμπλεκομένων σε ύποπτες συναλλαγές.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο μικροσκόπιο των ανακριτών αναμένεται να βρεθούν και εκθέσεις εσωτερικών ελέγχων στην πρώην Συνεργατική.

Διαπίστωναν σωρεία παρατυπιών σε δανεισμούς και αφήνονταν υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση μελών Επιτροπειών των ΣΠΙ, άλλων στελεχών και συγγενών τους. Γίνονταν, επίσης, εισηγήσεις για διεξαγωγή αστικών και ποινικών ερευνών.

Τέτοιες αποκαλυπτικές εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου στη Συνεργατική αποτέλεσαν και τη βάση τής -προ μερικών μηνών- έρευνας του ΣΙΓΜΑ, η οποία είχε ρίξει φως σε ύποπτους δανεισμούς, με ονόματα και υπογραφές Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Τα στοιχεία που λαμβάνονται από την ΚΕΔΙΠΕΣ εξετάζονται σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που συνόδευαν το πόρισμα, το οποίο είχε αποστείλει στην Αστυνομία η Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

Η έρευνα της Αστυνομίας για τη ΣΚΤ, κατόπιν συνεννόησης με την Ελεγκτική Υπηρεσία, επικεντρώνεται στα δάνεια που δόθηκαν σε τραπεζικά στελέχη και δεν θα αγγίξει τα δάνεια σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, κομμάτι που διερευνά, παράλληλα, ομάδα λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπό της οδηγίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η έκθεση που θα ετοιμάσει ο Γενικός Ελεγκτής θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα και ακολούθως στην Αστυνομία για αξιολόγηση και τυχόν αξιοποίηση.

Όταν ολοκληρωθεί το “ξεσκόνισμα” εγγράφων, οι ανακριτές θα συνεχίσουν την έρευνα με τη λήψη καταθέσεων από διάφορα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Το αστυνομικό έργο αναμένεται να αγγίξει συνολικά 27 πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Ακολούθως, θα επεκταθεί και σε άλλα σημαντικά θέματα που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας στην επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον περασμένο Μάιο.