Τοπικά

Στάσιμα νερά, κουνούπια και δυσοσμία στο κανάλι Βερκί

Οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια, ενώ τα αρμόδια τμήματα δεν λαμβάνουν τα μέτρα τους και ρίχνουν το μπαλάκι το ένα στο άλλο

Έντονη δυσοσμία, κουνούπια και σκουπίδια που προκαλούν εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι μερικά από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι κάτοικοι που ζουν δίπλα από το κανάλι Βερκί στην Ορόκλινη. Τα προβλήματα χρονίζουν, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν βρει ακόμη εκείνους τους τρόπους που θα δώσουν μόνιμη λύση. Στο θέμα εμπλέκονται αρκετά κυβερνητικά τμήματα, τα οποία, όπως μας αναφέρθηκε, ρίχνουν το μπαλάκι το ένα στο άλλο. Ωστόσο, σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης, δόθηκαν οδηγίες προς τα αρμόδια τμήματα να ετοιμάσουν πλάνο σχεδιασμού, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους, ενώ λήφθηκε ως προσωρινό μέτρο ο καθαρισμός του καναλιού από τους καλαμιώνες που τόσο καιρό αφέθηκαν να γίνουν «δάσος», δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τα παράπονα των κατοίκων

Κάτοικος της περιοχής απευθύνθηκε στη «Σ» για να εκφράσει παράπονα για την κατάσταση που αναγκάζεται αυτός και η οικογένειά του να διαβιούν. Όπως μας εξήγησε, διαμένει σε ένα συγκρότημα πενήντα διαμερισμάτων στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης, στο δρόμο Δεκέλειας, λίγα μόλις μέτρα από το κανάλι. Στην περιοχή, όπως πρόσθεσε, υπάρχει έντονη δυσοσμία από τα στάσιμα νερά της λίμνης με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι να μην μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα του σπιτιού τους για να πάρουν αέρα. Παλαιότερα, όπως είπε, δεν υπήρχε πρόβλημα. Ήταν απλώς ένα ποταμάκι με κατεύθυνση τη θάλασσα. Όμως, πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν κρίθηκε αναγκαίο, δημιουργήθηκε ένα έργο που είχε ως αποτέλεσμα το νερό να είναι στάσιμο και τα ψάρια να πεθαίνουν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει και το πρόβλημα με τους καλαμιώνες που έχουν βλαστήσει στην περιοχή κάνοντας ακόμα πιο έντονη τη δυσοσμία. Οι κάτοικοι, όπως ανέφερε, απευθύνθηκαν στα κόμματα και στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Το μόνο που θέλουν, όπως είπε, είναι να σταματήσει η δυσοσμία και τα κουνούπια και μην έχουν αυτά τα προβλήματα.

Η πηγή του προβλήματος

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη επί του θέματος, την οποία συγκάλεσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης με τη συμμετοχή όλων των κυβερνητικών και άλλων παραγόντων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνεται η Πολεοδομία, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας και αρχιτέκτονες. Στη σύσκεψη παρευρέθη επίσης εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων, το οποίο ασχολήθηκε αρκετές φορές με το συγκεκριμένο ζήτημα μετά από παράπονα και καταγγελίες που δέχθηκε από κατοίκους της περιοχής.

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Λάρνακας, Γιώργος Χαραλάμπους, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη, ανέφερε πως το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι εμπλέκονται πολλές κρατικές υπηρεσίες. Το περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα, όπως εξήγησε, ξεκίνησε όταν στην κοίτη του ποταμού κτίστηκαν κάποια σπίτια, με αποτέλεσμα το νερό που ερχόταν από τη λίμνη Ορόκλινης να μην έχει τρόπους διαφυγής προς τη θάλασσα. Για να λυθεί αυτό το ζήτημα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αυτό το κανάλι. Έγιναν μελέτες και τα αρμόδια τμήματα βγήκαν σε προσφορά, την οποία κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο που πραγματοποίησε τελικά το έργο πριν από περίπου μία δεκαετία. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, δημιουργήθηκε ένα τεχνητό φίλτρο, το οποίο θα καθάριζε τις βρομιές από το νερό, ώστε να καταλήγει καθαρό στη θάλασσα. Το πρόβλημα, όμως, συνέχισε, είναι ότι οι βρομιές που μεταφέρονται από τον ποταμό συσσωρεύονται στο κανάλι και μένουν εκεί, ενώ παράλληλα υπάρχει και μία εστία μόλυνσης όχι μόνο από το στάσιμο νερό αλλά και από τα σκουπίδια που υπάρχουν στην περιοχή.

Ένα ακόμα λάθος που έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι η διαχείριση του καναλιού δόθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Ορόκλινης, χωρίς όμως να υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία. Την ίδια ώρα, είπε πως ούτε οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες λαμβάνουν τα μέτρα τους και επιμένουν να ρίχνει το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

Χωρίς ουσιαστικό

αποτέλεσμα η σύσκεψη

Ο κ. Χαραλάμπους υπενθύμισε πως η πρώτη σύσκεψη επί του θέματος έγινε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο στη Βουλή, ενώπιον της οποίας τα αρμόδια τμήματα δεσμεύτηκαν ότι εντός 2-3 μηνών θα ετοίμαζαν συγκεκριμένες προτάσεις. Κάτι που, όμως, δεν έγινε ποτέ. Αρκετό καιρό μετά και αφού προέκυψε ένα νέο πρόβλημα με την εμφάνιση νεκρών ψαριών, τα οποία ήρθαν από τη θάλασσα, ο κοινοτάρχης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους. Σημειώνεται πως η ανάλυση των αρμοδίων για τα νεκρά ψάρια έδειξε ότι ο θάνατός τους επήλθε λόγω του ότι δεν άντεξαν την αλλαγή στο νερό, το οποίο από τις βροχές μετατράπηκε από υφάλμυρο που ήταν, σε πιο γλυκό.

Στην τελευταία σύσκεψη, όπως ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, ο κοινοτάρχης ζήτησε γραπτώς τις εισηγήσεις των αρμόδιων τμημάτων και δόθηκε μία προσωρινή λύση από το Συμβούλιο, που προνοεί την αποκοπή των καλαμιώνων που αφέθηκαν να γίνουν «δάσος» μέσα στο κανάλι. Στόχος, κατέληξε, είναι να καθαριστεί ο χώρος και να επανέλθουν τα αρμόδια τμήματα με προτάσεις για το τι πρέπει να κάνει το καθένα από αυτά, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.