Παιδεία

Τα πτυχία δεν αρκούν για την αγορά εργασίας

Προσόντα και όχι εμπειρία αναζητούν οι εργοδότες - Πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε το βιογραφικό μας

Είναι γεγονός ότι η αναζήτηση εργασίας έχει εξελιχθεί σε ένα σκληρό σπορ. Οι νέοι υποψήφιοι εργαζόμενοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν, πέρα από τα απαραίτητα, οτιδήποτε έξτρα θα εμπλουτίσει το βιογραφικό τους για να γίνουν ανταγωνιστικοί στο παζάρι. Ωστόσο, η απογοήτευσή τους είναι τεράστια όταν βλέπουν ότι πολλές πόρτες παραμένουν κλειστές γι’ αυτούς, θεωρώντας ότι τους λείπει η εμπειρία. Ο σύμβουλος σπουδών δρ Άγγελος Βουλδής, μιλώντας στη «Σ», εξήγησε ότι αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη εφόσον δεν είναι η απειρία το μειονέκτημα, αλλά η έλλειψη προσόντων και η άγνοια τρόπων απόκτησής τους.

Προσόντα μέσω διαδικτύου

Είναι γεγονός ότι η αλματώδης εξέλιξη σε όλους τους τομείς δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει ανεπηρέαστη την ίδια την εκπαίδευση και τις μεθόδους διδασκαλίας. Οι αυξανόμενες ανάγκες, συνδυαζόμενες με την έλλειψη χρόνου και ίσως πόρων, έφεραν στο προσκήνιο τη διαδικτυακή μάθηση, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη. Ωστόσο στην Κύπρο ακόμη δεν είναι αρκετοί αυτοί που τολμούν να «μάθουν» διαδικτυακά, για να αποκτήσουν επιπρόσθετες δεξιότητες και προσόντα, που θα τους βοηθήσουν στη μελλοντική τους πορεία. Ο Δρ Βουλδής εξήγησε τη σημαντικότητα της διαδικτυακής μάθησης, αφού αυτή μπορεί να ανατρέψει μια θεωρητικά δεδομένη πορεία που έχουμε στο μυαλό μας και να μας οδηγήσει σε νέα μονοπάτια, ακόμη πιο συναρπαστικά. «Η διαδικτυακή μάθηση μπορεί ν’ αλλάξει άρδην το μέλλον των παιδιών, φτάνει να την αξιοποιήσουμε σωστά. Δυστυχώς, σήμερα η ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο περιορίζεται στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, της μουσικής και των ταινιών. Στον χώρο της μάθησης και της εκπαίδευσης, αυτό που προσωπικά διαπιστώνω είναι ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει πρώτα ο γονιός και μετά το παιδί τη δύναμη που υπάρχει. Στο σχολείο τα παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με τη χρήση του διαδικτύου και ενδεχομένως με τη διαδικτυακή μάθηση. Γιατί όμως είναι σημαντική η διαδικτυακή μάθηση; Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαδικτυακών μαθημάτων που προσφέρονται στα ελληνικά και αγγλικά και έτσι δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές που ακόμη πηγαίνουν σχολείο, να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν». Οι νέοι ακόμη και σήμερα στην εποχής της ανέλιξης, της ανακάλυψης, της εξέλιξης, της δημιουργικότητας επιλέγουν σπουδές αντικειμένων, τα οποία, όπως μας εξήγησε ο σύμβουλος σπουδών, είτε δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα το περιεχόμενο τους είτε τελικά δεν τους αρέσουν είτε δεν ξέρουν σε ποιους τομείς μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικά.

Πτυχία μόνο στα κάδρα

Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βουλδή, είναι η επίτευξη του στόχου μας. «Πρέπει να έχουμε την αντίληψη του στόχου μας. Γιατί σπουδάζουμε; Για γνώσεις και για μια καλή εργασία. Να μου αρέσει φυσικά, αλλά να κερδίζω και χρήματα. Πολλά είναι τα παιδιά που έχουν πτυχίο -και όχι μόνο ένα- αλλά μετά στην αναζήτηση δουλειάς δυσκολεύονται. Ο λόγος που δεν βρίσκουν δουλειά είναι η έλλειψη προσόντων. Αν παρατηρήσει κανείς τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν διαθέσιμες, θα δει ότι πολλοί δεν δίνουν τόση βαρύτητα στον αριθμό των πτυχίων και μεταπτυχιακών, όση στα προσόντα. Πολλές φορές ακούμε νέους να λένε, ‘δεν έχω εμπειρία και γι’ αυτό δεν με παίρνουν για δουλειά’. Δεν είναι μόνο η εμπειρία. Οι εταιρείες θέλουν άτομα που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους εφόσον είναι φτηνό εργατικό δυναμικό. Πώς λοιπόν μπορούμε να αποκτήσουμε τα προσόντα; Μέσω διαδικτυακών μαθημάτων και πιστοποιήσεων. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι πρέπει να σπουδάσω στην Αγγλία ή στην Ολλανδία ή κάπου αλλού, να χαλάσω τόσες χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσω έναν μεταπτυχιακό τίτλο που θα μου ανοίξει πόρτες. Μεγάλο λάθος. Για παράδειγμα σε έναν τομέα που επιλέγουν πολλοί στην Κύπρο, όπως είναι αυτός της λογιστικής και της νομικής. Υπάρχει συγκεκριμένος διεθνής οργανισμός, ο οποίος προσφέρει πιστοποιήσεις, όπως π.χ. στον τομέα ξεπλύματος χρήματος. Μπορεί να προσφέρει πιστοποιήσεις σε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι δικηγόροι και λογιστές που δεν ασχολούνται με τα νομικά αλλά ασχολούνται με την εξασφάλιση της υπηκοότητας κάπου κ.λπ, αυτό που λέμε family business ή wealth management».

Μείνε «online»

Η επιλογή της διαδικτυακής μάθησης, εκτός του ότι είναι πιο σύντομη, είναι και πιο οικονομική, εφόσον τα μαθήματα αφορούν εξειδικευμένα αντικείμενα και διαρκούν λιγότερο απ’ όσο διαρκεί μια κανονική φοίτηση. Η παιδαγωγική κατάρτιση και αυθεντία όσων ασχολούνται με τον σχεδιασμό προγραμμάτων διά βίου μάθησης και on line learning, η αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο με τους εκπαιδευόμενους, η εξατομίκευση του περιεχομένου και η δυνατότητα μάθησης κατά τον προσωπικό ρυθμό του εκπαιδευόμενου, σε συνδυασμό με τη συνεχή καθοδήγηση από έμπειρους εκπαιδευτικούς που θα χρησιμοποιούν καινοτόμα την τεχνολογία κάθε εποχής, αποτελούν τα θεμελιώδη στοιχεία της διαδικτυακής εκπαίδευσης. «Είναι αλήθεια ότι η απόκτηση προσόντων μέσω διαδικτύου μπορεί να κάνει το άτομο να ξεχωρίσει από το σύνολο. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να ασχοληθείς με τον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ίδιο το Facebook προσφέρει πιστοποίηση εφόσον παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα. Ένας εργοδότης που θέλει να εξελιχθεί στον τομέα αυτό σίγουρα θα επιλέξει κάποιον που θα το κατέχει. Αυτό ισχύει και για όσους εργάζονται και θέλουν ανέλιξη ή αλλαγή καριέρας. Αν καταλάβουμε αυτήν τη νοοτροπία και την περάσουμε στα παιδιά μας, τότε θα διαφοροποιηθούν από το σύνολο». Ο λόγος που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στην Κύπρο είναι η ελλιπής ενημέρωση και η έτοιμη εκπαίδευση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλδής. «Στα παιδιά λείπει η έμπνευση, και το βάρος σε αυτό το κομμάτι πέφτει στους γονείς, που τους τα δίνουν έτοιμα στο πιάτο. Οι μικροί έμαθαν τη ρουτίνα τού ‘πάμε σχολείο, δεν θα ασχοληθούμε πολύ και μετά πάμε φροντιστήριο να μας τα ξαναπούν’. Μετά πάνε στο πανεπιστήμιο και τους ζητείται να εκπονήσουν μια εργασία η οποία χρειάζεται έρευνα, αναζήτηση, μελέτη και δεν μπορούν να το κάνουν. Αντ’ αυτού χρηματίζουν άλλους να το κάνουν. Τα φροντιστήρια υπάρχουν ακόμη και στο Πανεπιστήμιο εδώ στην Κύπρο! Αυτό, όμως, που είναι απόλυτα αναγνωρισμένο και πρέπει να το αντιληφθούμε καλά, είναι ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του βαθμού του γυμνασίου με τον βαθμό του λυκείου και με αυτό που τελικά θα κάνουμε στη ζωή μας. Γι’ αυτό να μην περιορίζουμε τους ορίζοντές μας».