Παραπολιτικά

Λογαριάζουν χωρίς τον σουλτάνο

Τη Λευκωσία επισκέπτεται και πάλι η κυρία Λουτ, στο νέο επεισόδιο της περιπετειώδους σειράς «Mission Impossible». Αποστολή της είναι να συμπληρώσει τους περίφημους «όρους αναφοράς», για να μπορέσει να επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η Κυβέρνηση αφήνει να διαχέεται μια αισιοδοξία ότι είναι δυνατό να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού στηρίζει την αισιοδοξία της, αφού όλα τα δεδομένα παρουσιάζονται αρνητικά. Αλλά έστω και αν καταλήξουν σε κάποια συναντίληψη στο θέμα αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, αυτό που θα μετρήσει στο τέλος είναι το γεγονός ότι ο Ακιντζί δεν έχει καμιά συναντίληψη με τον... Ερντογάν! Ο τελευταίος φρόντισε να ρίξει επιδεικτικά στον σκουπιδοτενεκέ τον Ακιντζί, καλώντας στην Άγκυρα το δίδυμο των ευνοουμένων του αχυρανθρώπων, Τατάρ και Οζερσάι, με τους οποίους καθόρισε τον δικό του «οδικό χάρτη». Στο πλαίσιο του οποίου ο Οζερσάι συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, παίρνοντας, αυτήν τη φορά, έναν περιοδεύοντα θίασο από δικούς του δημοσιογράφους στην περίκλειστη πόλη, ενώ μερικά εικοσιτετράωρα προηγουμένως μπήκε στην πόλη και ο απόγονος του Λαλά Μουσταφά, υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Στην πράξη, ο σουλτάνος ακυρώνει εκ των προτέρων οποιοδήποτε βήμα του Ακιντζί στο Κυπριακό. Δηλαδή, Αναστασιάδης και Ακιντζί χτίζουν, ουσιαστικά, γυάλινο σπίτι. Σε κάποια στιγμή θα ορμήσει μέσα, ως ταύρος εν υαλοπωλείω, ο Ερντογάν και θα τα κάνει όλα γυαλλούθκια. Μέχρι και τα... ποτηράκια που έπιναν κάποτε ζιβανία οι δυο Λεμεσιανοί θα τα σπάσει.

Εδώ θα επαναλάβω ένα λογοπαίγνιο που είχα χρησιμοποιήσει και παλαιότερα, για να καταδείξω τη ματαιότητα των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών μπροστά στην πλήρη αδιαλλαξία και προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία:

Ποια Λουτ; Ό,τι αποφασίσει ο... Μεβ-λούτ!

ΜΠΟΞΕΡ