Παραπολιτικά

Να... ξεπλύνει το όνομά του

Το ΑΚΕΛ θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία της πενταετίας για να προκαλέσει ανήκεστη πολιτική βλάβη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Γι’ αυτό συντηρεί με τόση επιμονή και σε υψηλούς τόνους το θέμα που έχει προκύψει με το δημοσίευμα του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), το οποίο συνδέει το πρώην δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, και τον ίδιο ως δικηγόρο, με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος Troika Laundromat. Το κόμμα της Αριστεράς πιστεύει ότι «έπιασε το πόδι» (έστω και... σπασμένο) του Προέδρου και τον προκαλεί σε καθημερινή βάση να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις. Και μάλιστα το παιχνίδι έχει χοντρύνει, με το ΑΚΕΛ να παραλαμβάνει και τους οικείους του Νίκου Αναστασιάδη, αναφέροντας, σε ανακοίνωσή του, ότι το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου διαφημίζει «τον πλούτο και τη χλιδή στην οποία ζει», και ο νοών νοείτω.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι στο επίμαχο δημοσίευμα υπάρχει παραδοχή πως τα σχετικά έγγραφα δεν περιέχουν οποιαδήποτε απόδειξη ότι το δικηγορικό του γραφείο παραβίασε οποιαδήποτε νομοθεσία ή διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα. Παράλληλα κατηγόρησε το κόμμα της Αριστεράς για εμμονή στην απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, μόνο μια πλήρης διερεύνηση του θέματος θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ήδη η ΜΟΚΑΣ έχει αρχίσει να ερευνά τις καταγγελίες και θα πρέπει να φθάσει, φυσικά, και σε αυτούς που τις διατύπωσαν, ζητώντας τους να τις τεκμηριώσουν. Η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, αφού έχει ήδη μολύνει την πολιτική ατμόσφαιρα, αλλά αφήνει και φθοροποιούς υποψίες να αιωρούνται γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει, ασφαλώς, να... ξεπλύνει πλήρως το όνομά του από τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, ενώ το ΑΚΕΛ εμφανίζεται πεπεισμένο ότι ακόμα και αν οι έρευνες δεν αποδείξουν το ξέπλυμα, όλο και κάποια τάτσα θα μείνει για τον Πρόεδρο. Η οποία θα αξιοποιηθεί το... 2023.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ