Παιδεία

Aπό το παιχνίδι στο θρανίο

Τα πρωτάκια κάνουν την εμφάνισή τους στο Δημοτικό αύριο Δευτέρα - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς, ώστε τα παιδιά τους να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις νέες συνθήκες

Συνολικά 8.674 πρωτάκια θα περάσουν για πρώτη φορά, αύριο Δευτέρα, τις πύλες των δημοτικών σχολείων. Πόσο έτοιμα είναι, όμως, ψυχολογικά γι’ αυτήν τη μετάβαση; Η ψυχολόγος σχολικής και εξελικτικής κατεύθυνσης, Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου Τρυφωνίδου, μίλησε στη «Σ» για την εκπαιδευτική αυτή μετάβαση αλλά και για όλα όσα πρέπει να κάνουν οι γονείς, ώστε να προετοιμαστούν και οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα.

Έτοιμοι για το μεγάλο σχολείο;

Σύμφωνα με την Δρα Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου, «αυτή η εκπαιδευτική μετάβαση συνδέεται άρρηκτα με τη σχολική ετοιμότητα. Η σχολική ετοιμότητα αναφέρεται στο κατά πόσον το παιδί είναι έτοιμο να ανταποκριθεί και να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμφωνα με την ηλικία του. Στην ουσία σχολικά έτοιμο είναι το παιδί που μπορεί να ανταποκριθεί και να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ένα παιδί με την είσοδό του στο σχολείο χρειάζεται συναισθηματικά, κοινωνικά, γλωσσικά, γνωστικά και σωματικά να έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Ένα έτοιμο παιδί έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται άμεσα τα ερεθίσματα και να έχει γι’ αυτά την κατάλληλη αντίδραση. Για να επισυμβούν όλα αυτά χρειάζεται τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί να προετοιμάσουν επαρκώς τα παιδιά. Δηλαδή να τους μιλήσουν γι’ αυτό το μεγάλο σχολείο με χαρά και ενθουσιασμό. Άλλωστε είναι ευλογία και χαρά να μεγαλώνεις, να εξελίσσεσαι και να γίνεσαι δυνατότερος και ικανότερος».

Συμβουλές για γονείς:

  • Να διαβάζουν παραμυθάκια στα παιδιά για την πρώτη μέρα στο σχολείο.
  • Μια σειρά από δραστηριότητες για γονείς και εκπαιδευτικούς μπορούν να βρουν στο εγχειρίδιο «ΠαίΖωντας με το παιδί μέσα μας» τεύχος 1 και 2 στις εκδόσεις upbility.
  • Να προμηθευτούν τα σχολικά είδη με ενθουσιασμό.
  • Να οργανώσουν τη σχολική τσάντα και το παιδικό δωμάτιο.
  • Να μοιραστούν αναμνήσεις από τη δικιά τους πρώτη μέρα στο σχολείο.
  • Να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δυσκολίες με ψυχραιμία.
  • Να δώσουν περιθώριο έως και 3 βδομάδες για ομαλή σχολική προσαρμογή.
  • Σε περίπτωση δυσκολιών του παιδιού (σχολική άρνηση, δυσπροσαρμοστικότητα, συναισθηματική δυσφορία κ.λπ) να απευθυνθούν σε ειδικό της αρεσκείας τους.