Η συνάντηση των G-7 στο Biarritz

Εκείνος, του οποίου οι μετοχές ανέβηκαν και κέρδισε με τη διάσκεψη, ήταν ο οργανωτής της, ο κ. Mακρόν. Κατόρθωσε να μεσολαβήσει με επιτυχία, προς το παρόν, μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και βρίσκεται επίσης παρών στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Η συνάντηση των αρχηγών των 7 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο, των λεγόμενων G7, στο Biarritz της Γαλλίας έχει τελειώσει.

Συγκλήθηκε φέτος από τον Πρόεδρο Macron, αλλά είχε ως πρωταγωνιστή, ακόμη και με τις σιωπές του, τον κ. Trump. Φαίνεται ότι όλοι προσπάθησαν να τα «παν καλά» μαζί του και να τον επαινούν (βλ. Peter Baker, “A delicate dance for G7 leaders”, The New York Times, August 24, 2019, p.4). Από το «America First» φθάσαμε στο «Donald First» (βλ. Jean-Cosme Delaloye, «L’avencement du “Donald First” a Biarritz», 24 Heures, 27 Αυγούστου, 2019, σελ. 17). Και ας μην ξεχνούμε ότι ο κ. Trump προετοιμάζεται για τις Προεδρικές τού 2020.

Κύρια θέματα όπως το Ιρανικό τέθηκαν με πρωτοβουλία του κ. Macron, που κατάφερε στο τέλος να αποσπάσει και από τις δύο πλευρές μια μη άρνηση για συνάντηση μεταξύ τους, αν φθάναμε εκεί. Είναι κι αυτό κάτι.

Για το θέμα της Βόρειας Κορέας και του κ. Κιμ Γιογκ-Ουν, οι θέσεις του κ. Trump και του Ιάπωνα Πρωθυπουργού παρέμειναν αντίθετες. Ο κ. Μπόρις Johnson δεν παρέλειψε κι αυτός να επαινέσει τον κ. Trump, λίγα, όμως, πέτυχε για το Brexit.

Εκείνος, του οποίου οι μετοχές ανέβηκαν και κέρδισε με τη διάσκεψη, ήταν ο οργανωτής της, ο κ. Mακρόν. Κατόρθωσε να μεσολαβήσει με επιτυχία, προς το παρόν, μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και βρίσκεται επίσης παρών στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ο κ. Trump έμεινε μέχρι τέλους στη διάσκεψη, δεν επανέλαβε τα περυσινά έκτροπα της διάσκεψης του Καναδά και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους G7 στην πατρίδα του στην επόμενη διάσκεψη και μάλιστα στο δικό του κτήμα. Πάντα θα έχει, βέβαια, περισσότερο στο νου του τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου. Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ