Έγκλημα

Μυστήριο παραμένει ο θάνατος Κυπρίας στην Αυστραλία

Η τοπική Αστυνομία έστησε Κέντρο Ερευνών με περισσότερους από 40 αστυνομικούς, μυστικές υπηρεσίες και εγκληματολόγους, οι οποίοι διερευνούν αποκλειστικά την υπόθεση

Την άκρη του νήματος γύρω από τον θάνατο της 26χρονης Κυπρίας που διέμενε στην Αυστραλία, Ιόλης Χατζηλύρα, από τα Λατσιά, η σορός της οποίας εντοπίστηκε σε πάρκο της πόλης Brisbane, ψάχνει η τοπική Αστυνομία. Φως στη μυστήρια αυτή υπόθεση ενδέχεται να δώσουν οι έρευνες σχετικά με τις πιο πρόσφατες κινήσεις του θύματος.

Το πτώμα της 26χρονης εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης από εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι πραγματοποιούσαν εργασίες ρουτίνας. Η άτυχη Κύπρια εντοπίστηκε μελανιασμένη, γυμνή και μέσα στα αίματα, σε πάρκο δίπλα από τις ράγες του τρένου.

Συγκεκριμένα, το σώμα της βρέθηκε σε ένα κρεβάτι στον κήπο, δίπλα στο Overbass του σταθμού Toombul. Ο Αυστραλός επιθεωρητής Αστυνομίας Tim Trezise είπε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η αστυνομία αντιμετωπίζει τον θάνατο της Χατζηλύρα ως ύποπτο.

«Αυτά περιλαμβάνουν το γεγονός ότι μια κατά τα άλλα υγιής νεαρή γυναίκα πέθανε ξαφνικά στο Πάρκο Kalinga», δήλωσε ο Trezise. «Περιλαμβάνει το γεγονός ότι φαίνεται να έγιναν προσπάθειες να συγκαλυφθεί η θέση της στους θάμνους και το γεγονός ότι μερικά από τα ρούχα της έχουν επηρεαστεί», σημείωσε.

Ο Trezise αποκάλυψε ότι η Χατζηλύρα, η οποία συνήθως έπαιρνε τρένα, ήταν από ένα προάστιο στο νότιο Brisbane και ήταν η δεύτερη νεότερη από τέσσερα αδέλφια.

Είχε διπλή υπηκοότητα, καθώς είχε γεννηθεί στην Κύπρο από Κύπρια μητέρα και Αυστραλό μπαμπά. Τα αυστραλιανά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η μητέρα της πέθανε από καρκίνο πριν από μερικά χρόνια και τα αδέλφια της ζουν τώρα στην Κύπρο. Αλλά η ίδια «είχε κάνει το Brisbane σπίτι της», είπε ο Trezise. Είχε πάει γυμνάσιο στην πρωτεύουσα Queensland και είχε ζήσει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ίδια έχει χαρακτηριστεί ως μια «δημοφιλής νεαρή κοπέλα από μια καλή οικογένεια», που ήταν επίσης ταλαντούχα και παθιασμένη καλλιτέχνις. Η Αστυνομία βρήκε μερικά από τα σκίτσα της δίπλα στο σώμα της, αλλά δεν ήταν «σίγουροι αν ήταν εκεί σχεδιάζοντας ή απλώς τα είχε στην κατοχή της και είχαν πέσει».

Ανεξήγητοι μώλωπες

Η άτυχη νεαρή βρέθηκε με «αριθμό από ανεξήγητους μώλωπες και αιμορραγία στο σώμα της. Η αιτία αυτών δεν έχει ακόμη καθοριστεί», δήλωσε ο Trezise, προσθέτοντας πως «δεν ήταν εντελώς ντυμένη... μερικά από τα ρούχα της είχαν αφαιρεθεί».

Η Αστυνομία δεν έχει ακόμα κάποια αιτία θανάτου και προσπαθεί να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους βρισκόταν στο πάρκο. Ο Trezise είπε ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν πως ήταν στο Spring Hill, κοντά στο CBD της Brisbane, 24 ώρες πριν εντοπιστεί το σώμα της. «Είναι πολύ πιθανό να πέθανε εκεί όπου βρέθηκε», είπε.

Υπάρχει μια πιθανότητα ότι κάποια προσωπικά στοιχεία της λείπουν, αλλά η αστυνομία δεν είναι σίγουρη τι είναι. «Εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο τι συνέβη και όλα τα σενάρια είναι πιθανά», επεσήμανε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Αστυνομίας, για την εξιχνίαση της υπόθεσης, στο Αστυνομικό Τμήμα Hendra ιδρύθηκε Κέντρο Ερευνών με περισσότερους από 40 αστυνομικούς, μυστικές υπηρεσίες και εγκληματολόγους.

«Ήθελε να γυρίσει στην Κύπρο»

Ο αδερφός της 26χρονης Κυπρίας, που ζει στην Κύπρο, Αλέξανδρος Μιχάλης Χατζηλύρας, ανέφερε στις Brisbane Times ότι τελευταία φορά είχε δει την αδερφή του το 2016, όταν είχε μετακομίσει μόνιμα στο Brisbane μαζί με τον πατέρα της. Εξήγησε ότι δεν είχαν συχνή επαφή με την αδερφή του τα τελευταία χρόνια, αφού «είχε υιοθετήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και έγινε απόμακρη». «Εάν είχα μια ευκαιρία να της μιλήσω ξανά, θα της έλεγα ό,τι της έλεγα πάντα, και αυτό είναι να προσέχει τη ζωή της. Ήταν μια ευγενική ψυχή, απλώς απομακρύνθηκε», συμπλήρωσε. Μάλιστα, εξομολογήθηκε ότι την τελευταία φορά που είχαν μιλήσει, τους είχε πει ότι ήθελε να γυρίσει πίσω στην Κύπρο. Δήλωσε επίσης ότι δεν θέλει να επικεντρώνεται στα «αρνητικά στοιχεία» για τη ζωή της αδερφής του, αλλά αντίθετα θέλει να κρατήσει τις καλές αναμνήσεις.

«Όταν της έκανες κάτι κακό, αυτή το συγχωρούσε πολύ εύκολα. Της άρεσαν τα αξεσουάρ, όλα τα γυναικεία πράγματα. Ήταν πολύ καλή, ένα ελεύθερο πνεύμα. Δεν ξέρω τι άλλο να πω, αλήθεια», κατέληξε.