Τουρισμός

Φεύγει το καλοκαίρι, φεύγει και ο τουρίστας

Οι προκλήσεις της επέκτασης της τουριστικής περιόδου αποτελούν το επόμενο στοίχημα για το Υφυπουργείο Τουρισμού

Παρά τους αριθμούς ρεκόρ που κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών για τον μήνα Ιούλιο και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του Υφυπουργείου Τουρισμού και των παραγόντων της Βιομηχανίας για τη φετινή χρονιά αλλά και για τις αμέσως επόμενες, το επόμενο στοίχημα που καλείται να αντιμετωπίσει πλέον ο τομέας είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Οι αριθμοί των αφίξεων για τους χειμερινούς μήνες καταγράφουν τα τελευταία χρόνια συνεχή αύξηση. Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη «Σ» ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), οι αφίξεις τουριστών κατά τους χειμερινούς μήνες την τελευταία πενταετία, από το 2013 μέχρι και το 2018 κατέγραψαν 100% αύξηση, με τα στοιχεία να προκαλούν αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το Υφυπουργείο Τουρισμού, ήδη από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, είναι η εφαρμογή της Στρατηγικής για τον τουρισμό και η επέκταση όχι μόνο σε νέες αγορές, αλλά ο εμπλουτισμός με νέα είδη, τα οποία θα αντικαταστήσουν το σλόγκαν "Ήλιος-Θάλασσα", που αποτελεί αναμφίβολα και τον κυριότερο λόγο εισροής του μεγαλύτερου αριθμού ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.

Προγράμματα και στρατηγικές

Ένα από τα προγράμματα τα οποία δημιουργήθηκαν στην επαρχία Αμμοχώστου για εμπλουτισμό του χειμερινού τουρισμού από τα μέσα της δεκαετίας του '80, επί Προεδρίας στον ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου του Κίκη Κωνσταντίνου, ήταν το "Endless Sun", το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου, και που, σύμφωνα με την ονομασία του, στόχο έχει τη συνεχή ενθάρρυνση ξένων τουριστών μέσω ειδικών προγραμμάτων και δράσεων για επισκέψεις στη χώρα μας εν μέσω χειμερινής περιόδου.

Παρόμοιας φιλοσοφίας και η στρατηγική του Υφυπουργείου Τουρισμού για τον τουρισμό, αφού με απώτερο στόχο την απάμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας, επεξεργάζονται Σχέδια Δράσης για προσέλκυση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων για διεύρυνση των τουριστικών αφίξεων της χειμερινής τουριστικής περιόδου και των μηνών εκτός κύριας αιχμής.

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης για το θέμα, ανέφερε ότι η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού αποτελεί τη διαχρονική πρόκληση του κυπριακού τουρισμού και ο στόχος αυτός κρίνεται από τον Σύνδεσμο ως εφικτός μέσα από την εφαρμογή πολιτικών και συγκεκριμένα στοχεύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από 6-7 μήνες σε 9 τουλάχιστον μήνες, με τη συμπερίληψη των μηνών Μαρτίου και Νοεμβρίου. Ήδη, όπως ανέφερε, η πολιτική αυτή βρίσκεται σε καλό δρόμο όπως καταδεικνύεται και από τα στατιστικά δεδομένα, με την αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά τις χειμερινές περιόδους τα τελευταία χρόνια να έχουν υπερδιπλασιαστεί (>100%), ενώ η αντίστοιχη αύξηση κατά τις καλοκαιρινές περιόδους ήταν της τάξης του 60%.

Το τουριστικό μας προϊόν, ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, διαθέτει όλα τα συστατικά στοιχεία, πέραν του ήλιου και της θάλασσας, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των διαφόρων μορφών τουριστών ειδικών ενδιαφερόντων και, ως εκ τούτου, με την επικείμενη υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού πλάνου του Υφυπουργείου Τουρισμού, που στοχεύει προς αυτήν την κατεύθυνση, τίθενται τα θεμέλια για αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόκλησης της εποχικότητας του τουρισμού μας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, τα παραλιακά μας θέρετρα αναντίλεκτα θα ωφεληθούν, μιας και θα αποτελούν την κύρια βάση της διαμονής των τουριστών και το oρμητήριο για τις ημερήσιες εξορμήσεις στα αξιοθέατα στην ενδοχώρα, ενώ με την επιστροφή των τουριστών θα τους παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε πολιτιστικές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες τόσο εντός των ξενοδοχείων όσο και σε χώρους πολιτισμού σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις Τοπικές Αρχές.

Σχέδιο δράσης και από ΠΑΣΥΞΕ

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΠΑΣΥΞΕ έθεσε ήδη από το 2013 ενώπιον των αρμόδιων φορέων του κράτους σχετικό υπόμνημα - σχέδιο δράσης για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και με στόχο την «επανατοποθέτηση της Κύπρου ως ενός ελκυστικού χειμερινού τουριστικού προορισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα καλούνται όλοι οι φορείς του τουρισμού να ενεργήσουν συντονισμένα και άμεσα, μεταξύ άλλων, για τη φιλελευθεροποίηση πτήσεων, την επέκταση του επιτυχημένου μηχανισμού ηλεκτρονικής προέγκρισης βίζας, τη στήριξη αεροπορικών εταιρειών, διοργανωτών ταξιδίων και ξενοδοχειακών μονάδων για αισθητή μείωση τιμών.

Στήριξη και υποδομές

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, ανέφερε ότι κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο αναμένεται, όπως και κατά την προηγούμενη, πως σε Αγία Νάπα και Πρωταρά γύρω στις είκοσι ξενοδοχειακές μονάδες θα παραμείνουν ανοικτές, αριθμός που, όπως επεσήμανε, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος καθώς είναι ανάλογος του αριθμού των χειμερινών επισκεπτών. Από την άλλη κάλεσε το κράτος όπως σταθεί αρωγός στις προσπάθειες για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, όχι μόνο μέσω στήριξης των ξενοδόχων αλλά και μέσω υποδομών που να προσελκύουν στα τουριστικά και δη παραλιακά θέρετρα, ξένους αλλά και ντόπιους επισκέπτες.