Έγκλημα

Σοβαρά ερωτήματα για τον θάνατο 15χρονου

Η περίπτωση απασχόλησε και τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, οι οποίες μάλιστα είχαν εμπλοκή με έναν εκ των δυο γονέων μέσα στον περασμένο μήνα

Αμείλικτα τα ερωτήματα για την τραγωδία που είδε την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας και συγκλόνισε το παγκύπριο. Ένα παιδί 15 μόλις ετών βρήκε φρικτό θάνατο, απότοκο ως φάνηκε των τραγικών και τριτοκοσμικών καταστάσεων που ζούσε τα τελευταία χρόνια στο ίδιο του το σπίτι. Η τραγωδία, που συγκλόνισε όχι μόνο τη μικρή κοινότητα όπου διέμενε ο 14χρονος, πλέον έχει λάβει διαστάσεις, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ανακοινώνουν έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό.

Η τραγική ιστορία του 15χρονου

Πληροφορίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο από το «ΣΙΓΜΑ» όσο και από το SigmaLive, κάνουν λόγο για γνώση της συγκεκριμένης περίπτωσης στους λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γραφείου Ευημερίας γνώριζαν την περίπτωση, που μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «γνωστή».

Τα τρία ανήλικα παιδιά διέμεναν με τον πατέρα τους στη μικρή κοινότητα λίγο έξω από το κέντρο της Λευκωσίας (για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτεται η κοινότητα), ενώ τον τελευταίο καιρό η μητέρα τους διέμενε σε άλλο χωριό, στο πατρικό της και πάλι, στην Επαρχία Λευκωσίας.

Η περίπτωση απασχόλησε και τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, οι οποίες μάλιστα είχαν εμπλοκή με έναν εκ των δυο γονέων μέσα στον περασμένο μήνα. Οι συνθήκες διαβίωσης των τριών παιδιών, που χαρακτηρίζονται τουλάχιστον τριτοκοσμικές, ήταν γνωστές στις γύρω κοινότητες.

Οι ίδιες πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι ο 15χρονος μαθητής δεν θα πήγαινε σχολείο αφού θα έπρεπε, όπως του είχαν πει από το στενό του οικογενειακό περιβάλλον, «να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια και να ασχοληθεί με τις κτηνοτροφικές εργασίες προκειμένου να ταΐσει τα δυο μικρότερα αδέλφια του». Η θέση της οικογένειας, σαφώς και έβρισκε αντίθετο τον 15χρονο μαθητή, ο οποίος ήθελε να συνεχίσει τη φοίτησή του στο σχολείο.

Χθες, στον ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κοκκινοτριμιθιά, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στο αγγελούδι.

Η Υπουργός Εργασίας έδωσε ήδη οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας, για να διαπιστωθεί τι έπραξαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας που ήταν ενήμερες για την υπόθεση
Μαρία Κυρατζή: «Η έρευνα θα παρουσιάσει τα δεδομένα της περίπτωσης και προς την κατεύθυνση αυτή θα ληφθούν τα μέτρα και ό,τι άλλο χρειάζεται στη βάση των αποτελεσμάτων της»
Λήδα Κουρσουμπά: «Πρέπει να ζητηθούν ευθύνες. Θα πρέπει να ερευνηθεί τι είχε γίνει και αν μπορούσε να προληφθεί. Ήταν γνωστή περίπτωση»

«Είχαν γνώση»

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί του Σαββάτου η Λήδα Κουρσουμπά τόνισε ότι εγείρονται πολλά ερωτήματα, τα οποία σαφώς και θα πρέπει να απαντηθούν μέσα απ’ τις έρευνες που πρέπει να διεξαχθούν με σεβασμό στη μνήμη του παιδιού. Η απελθούσα Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ανέφερε ότι, σύμφωνα και με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι Υπηρεσίες Ευημερίας είχαν γνώση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Αυτό που πρέπει να απαντηθεί, τόνισε, είναι το αν και εφόσον γνώριζαν, τότε γιατί δεν απέτρεψαν και γιατί δεν έτυχε στήριξης η οικογένεια. «Πρέπει να ζητηθούν ευθύνες», υπογράμμισε η κ. Κουρσουμπά. «Θα πρέπει να ερευνηθεί τι είχε γίνει και αν μπορούσε να προληφθεί», συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι και δική της ενημέρωση λέει ότι ήταν γνωστή περίπτωση.

Σε δηλώσεις εξάλλου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ανέφερε ότι το δικό της Γραφείο δεν είχε γνώση του ζητήματος και πως αν γνώριζε, θα προέβαινε στα ανάλογα διαβήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Επίτροπος είπε ότι οι Υπηρεσίες που είχαν την αρμοδιότητα να χειριστούν αυτά τα προβλήματα και να στηρίξουν την οικογένεια είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Κάλεσε, επίσης, τα ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στον τρόπο που καλύπτουν δημοσιογραφικά την υπόθεση.

Να σημειωθεί ότι η θητεία της κ. Κουρσουμπά λήγει σήμερα, Κυριακή.

Έρευνα από το Υπουργείο

Σε δηλώσεις της στη «Σ» και ερωτηθείσα εάν θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τον θάνατο του 15χρονου όσον αφορά το τι έπραξαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, που ήταν ενήμερες για την υπόθεση, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απάντησε ότι ήδη έδωσε οδηγίες προς αυτόν τον σκοπό.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, ανέφερε στη «Σ» ότι στο παρόν στάδιο έχουν δοθεί οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας, η οποία ακριβώς θα παρουσιάσει τα δεδομένα της περίπτωσης και προς την κατεύθυνση αυτή θα ληφθούν τα μέτρα και ό,τι άλλο χρειάζεται στη βάση των αποτελεσμάτων της. Πρόσθεσε πως η Υπουργός αναμένει την έρευνα αυτή προκειμένου να επιδιωχθούν τα πιο πάνω, ενώ, παράλληλα, όπως είπε, γίνονται ενέργειες στήριξης της οικογένειας του 15χρονου.

Η κ. Κυρατζή, στην τοποθέτησή της, τόνισε πως λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητα και ιδιαίτερα δεδομένα, που αφορούν έφηβους, η παράκληση είναι να μη δίνονται πολλές πληροφορίες προκειμένου να διαφυλαχθούν ή να προστατευτούν άλλα παιδιά.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έρευνες γίνονται για να διαπιστωθεί τι έπραξαν τόσο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όσο και άλλες υπηρεσίες του κράτους, δηλαδή οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η Εκπαιδευτική Υπηρεσία, οι οποίες ήταν ενήμερες για την υπόθεση του 15χρονου.

Θέμα και στη Βουλή

Στο μεταξύ, θέμα προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο, αναμένεται να θέσει άμεσα η βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σχετικά με τη διαχείριση υποθέσεων από το Γραφείο Ευημερίας, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου στη Λευκωσία.

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό, η κ. Χαραλαμπίδου γράφει:

«Εάν δεκατετράχρονο παιδί χάθηκε. Και η απαίτηση της κοινωνίας θα είναι να λογοδοτήσουν όσοι γνώριζαν, και αναφέρομαι σε αρμόδιες υπηρεσίες, και ΔΕΝ έπραξαν.

»Το Γραφείο Ευημερίας οφείλει να απαντήσει και να δώσει ξεκάθαρη εικόνα εάν γνώριζαν τα προβλήματα, τι έπραξαν και πώς προστάτεψαν τα παιδιά. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι πολλές φορές με περιπτώσεις αδράνειας. Δεν παίρνει άλλο! Θα ζητήσω άμεσα το θέμα να τεθεί σε σχέση με διαχείριση υποθέσεων από το Γραφείο Ευημερίας στο Κοινοβούλιο. Είναι παιδιά, θέλουν προστασία, φροντίδα... Δεν μπορεί μια κοινωνία να στρέφει το πρόσωπο αλλού και να χάνονται παιδιά».