Παιδεία

Στον απόηχο της ψεύτικης βλεφαρίδας

Οι μαθητές ζητούν την εξάλειψη των απαρχαιωμένων απόψεων και την ευκαιρία να δρουν σε ένα σχολείο σύγχρονο, το οποίο θα τους προσφέρει αίσθημα ασφάλειας και άνεσης, ώστε να κινηθούν δημιουργικά

Σάλος προκλήθηκε από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την ευπρεπή εμφάνιση που οφείλουν να έχουν οι μαθητές κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο, η οποία απαγόρευε καθετί που θεωρείται υπερβολή, όπως τα βαμμένα μαλλιά και οι ψεύτικες βλεφαρίδες. Στο διάβασμα των επικεφαλίδων που έφεραν τις τρεις λέξεις «απαγόρευση ψεύτικων βλεφαρίδων», το μυαλό θα μπορούσε να πάει στην εμφάνιση των καθηγητριών, που όλο και περισσότερες πλέον -ακολουθώντας τις νέες μόδες που θέλουν βλεφαρίδες πυκνές, έντονες και μακριές- προστρέχουν στην τοποθέτηση τεχνητών. Προς έκπληξη όμως πολλών, η ανακοίνωση αφορούσε τις μαθήτριες, γεγονός που προξενεί την απορία αν όντως οι μαθήτριες προσέρχονται στο σχολείο με ψεύτικες βλεφαρίδες. Για υπερβολές κάνουν λόγο οι μαθητές, που ζητούν επιτέλους ένα σχολείο σύγχρονο και «πολύχρωμο», όπως ακριβώς είναι και η κοινωνία μας.

Υπερβολές του Υπουργείου;

Η ευπρεπής εμφάνιση του μαθητή, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, καθορίζεται από την κάθε σχολική μονάδα με βάση την κοινή λογική αλλά και την καλαισθησία. «Για αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων και εντάσεων αναφορικά με το θέμα της ευπρεπούς εμφάνισης, για την οποία υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και απόψεις, διευκρινίζεται ότι μπορεί να ισχύσει σε κάθε σχολική μονάδα το πλαίσιο που περιλαμβάνεται στους εσωτερικούς κανονισμούς διαφόρων σχολείων και ήδη εφαρμόζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου. «Ως μη ευπρεπής», συνεχίζει, «θεωρείται η προκλητική εμφάνιση και αυτή που παραβιάζει τους επικρατούντες κανόνες της αισθητικής και ηθικής». Ως υπερβολές, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, το αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές αλυσίδες. Για τις μαθήτριες υπερβολή θεωρείται η ιδιόρρυθμη κόμμωση όπως βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά, ανταύγειες, η πολυχρωμία στα μαλλιά, το μακιγιαρισμένο πρόσωπο και το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια και φυσικά οι ψεύτικες βλεφαρίδες.

Για συντηρητισμό

κάνει λόγο η ΠΣΕΜ

Την αντίδραση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) συνάντησε η εν λόγω ανακοίνωση, η οποία μίλησε για απαρχαιωμένες απόψεις και στρατοκρατικές καταστάσεις μέσα στα σχολεία. Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου, έκανε λόγο για υπερβολές που αφορούν όχι στην εμφάνιση των μαθητών αλλά στη στάση του Υπουργείου. «Εμείς, παρακολουθώντας τη μαθητική κίνηση, παρατηρούμε υπερβολικές αντιδράσεις από μέρους της άλλης πλευράς. Πέρσι ήρθαν κοντά μας πολλές αναφορές σχετικά με πίεση που ασκούσαν πάνω σε μαθητές όσον αφορά το θέμα της εμφάνισης. Τους λένε κάθε μέρα να ξυρίζονται και αν την επομένη δεν το πράξουν, αποβάλλονται. Μιλούμε για στρατοκρατική κατάσταση μέσα στα σχολεία. Με το θέμα των μαλλιών, με το θέμα των σκουλαρικιών στα κορίτσια που μπορεί να είναι δύο αντί ένα, με το θέμα των παντελονιών τζιν και άλλα πολλά. Και ενώ το αυστηρό αυτό πλαίσιο ήδη μας δημιουργεί διάφορα προβλήματα, το Υπουργείο έρχεται και επιβάλλει την περαιτέρω συντηρητικοποίηση, με την προσθήκη νέων απαγορεύσεων. Όπως το βλέπουμε εμείς θα πρέπει να γίνει επιτέλους μια επιλογή. Είτε θα επιλέξουμε ένα σύγχρονο σχολείο όπου οι μαθητές θα νιώθουν άνετα ή θα επιλέξουμε ένα σχολείο στρατόπεδο, που θα καταπιέζει ασφυκτικά». Για μεμονωμένα περιστατικά μίλησε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ο οποίος τόνισε το αχρείαστο της διατύπωσης τέτοιων λεπτομερειών στην Επιτροπή Κανονισμών. «Θα μπορούσαν να καταγραφούν επιγραμματικά οι κανονισμοί οι οποίοι έτσι κι αλλιώς εμπεριέχονται στον οδηγό που θα λάβει ο κάθε μαθητής από το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει. Δεν προέκυψε ανάγκη ώστε να προβούμε σε τέτοιου είδους απαγορεύσεις και αν έτυχε, σίγουρα πρόκειται για πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις».

Εξετάσεις

τετραμήνων

με το καλημέρα

Με το «καλημέρα σας, καλωσορίσατε» ενημερώθηκαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου για τις τετράμηνες εξετάσεις στις οποίες θα παρακαθίσουν μέσα από το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. Αφού ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε, ήρθε η ώρα να ενημερωθούν και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι σε λιγότερο από τρεις μήνες θα δώσουν εξετάσεις για το Α’ τετράμηνο. Την οργή των εκπαιδευτικών φαίνεται να προκάλεσαν οι ενημερώσεις του Υπουργείου που έγιναν κατά τη διάρκεια σεμιναρίων λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Ο λόγος είναι η δημιουργία περισσότερων αποριών για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα αξιολόγησης μέσα από τις τετράμηνες εξετάσεις, μέσα σε λίγο αδίδακτο χρόνο, κατά τον οποίο θα πρέπει να προβούν σε παράλληλες δράσεις μαζί με τους μαθητές ώστε η αξιολόγησή του να είναι συντρέχουσα, καθοριστική αλλά και αποτελεσματική. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, δήλωσε στη «Σ» ότι οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται εμφανώς αγανακτισμένοι γιατί προβλέπουν ότι η εφαρμογή του Νέου Συστήματος Αξιολόγησης του μαθητή με τη μορφή που παρουσιάστηκε θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά θα βοηθήσει την κατάσταση. «Εμείς σίγουρα θα παρακολουθούμε το ζήτημα και θα λάβουμε αποφάσεις και μέτρα όπου και όποτε χρειαστεί. Ο εκπαιδευτικός μπαίνει σε μια τροχιά απίστευτης πίεσης για να μπορέσει να εφαρμόσει το νέο σύστημα». Από την άλλη οι μαθητές είναι έτοιμοι να προβούν σε μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν, όπως λένε, τους συμμαθητές τους. «Οι διαφωνίες μας παραμένουν και θα δράσουμε σύντομα. Δεν θα αφήσουμε τους συμμαθητές μας να γίνουν πειραματόζωα με το νέο αυτό σύστημα». Από πλευράς μαθητών, ο Παναγιώτης Γεωργίου, ερωτηθείς αν τα μέτρα περιλαμβάνουν την έξοδο τους από την τάξη, δήλωσε ότι «όλα είναι πιθανά».