Παιδεία

Το λίφτινγκ της Τεχνικής Εκπαίδευσης

Οι νέες σχολές, οι νέοι κλάδοι και οι καινούργιες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020

Με νέες σχολές, νέους κλάδους και νέες ειδικότητες, αρχίζει η νέα σχολική χρονιά 2019-2020 για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Οι αλλαγές που δρομολογούνται για φέτος είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Διευθυντή της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλία Μαρκάτζιη, τα επόμενα χρόνια θα επέλθουν και άλλες αλλαγές και βελτιώσεις.

Η Τεχνική σε αριθμούς

Φέτος στις Τεχνικές Σχολές θα φοιτήσουν συνολικά 4.259 μαθητές, αριθμός που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Παράλληλα, στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές θα φοιτήσουν 230 μαθητές, άλλοι 195 θα φοιτήσουν στο Σύστημα Μαθητείας και 90 μαθητές στις ειδικές μονάδες, ενώ 293 σπουδαστές θα παρακολουθούν τα προγράμματα των ΜΙΕΕΚ. Τις Τεχνικές Σχολές θα στελεχώνουν 550 Εκπαιδευτές.

Οι νέες Σχολές

Κατά τη νέα σχολική χρονιά, θα λειτουργήσουν 11 Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ), 4 Λύκεια και ΤΕΣΕΚ (Πόλη Χρυσοχούς, Έμπα, Όμοδος και Αγρός), 5 Εσπερινές Τεχνικές Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και Αμμόχωστο), ενώ συνεχίζονται κανονικά τα προγράμματα ΜΤΕΕΚ στο Σχολείο των Φυλακών και στις Ειδικές Σχολές.

Μετά την επιτυχή λειτουργία του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς και του Ξενοδοχειακού Τμήματος του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού, με τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν ακόμα δύο μεικτά σχολεία: στο Λύκειο Έμπας και στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ομόδους, το οποίο έχει μετονομαστεί σε «Σχολή Ομόδους - Γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση».

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την επέκταση του θεσμού των Εσπερινών Σχολών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΤΕΕ) παγκύπρια, με την ίδρυση τριών νέων Εσπερινών Σχολών στη Λάρνακα, την Πάφο και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, οι οποίες θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβρη του 2019. Οι τρεις αυτές νέες Σχολές θα συμπληρώσουν τις δύο υφιστάμενες ΕΣΤΕΕ που λειτουργούν ήδη στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Νέοι κλάδοι και ειδικότητες

Κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα λειτουργήσουν οι ακόλουθοι Κλάδοι που λειτουργούσαν και πέρσι: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής, Δομικών Έργων και Κατασκευών, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Γεωπονίας, Υπηρεσιών, Λειτουργίας και Διαχείρισης Μονάδων Φιλοξενίας, Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων και Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ο νέος Κλάδος Ναυτιλιακών και Θαλάσσιων Επαγγελμάτων με τις Ειδικότητες Θεωρητικής Κατεύθυνσης «Ναυτικοί» και «Μηχανικοί Πλοίων», τα αναλυτικά προγράμματα των οποίων έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Ο Κλάδος θα λειτουργήσει στην Α΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού. Περαιτέρω, στον Κλάδο Αισθητικής – Κομμωτικής, εντάσσεται η νέα Ειδικότητα «Αισθητική», η οποία θα λειτουργήσει από τη σχολική χρονιά 2019-2020 στην Α΄ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας, ενώ δημιουργούνται επίσης δύο νέες Ειδικότητες, η «Γαλακτοκομία - Τυροκομία» και η «Οινοποιία» στη Σχολή Ομόδους - Γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Όσον αφορά τον Κεντρικό Κορμό του Συστήματος Μαθητείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΜΕΕΚ), λειτουργεί και φέτος στις ακόλουθες ΤΕΣΕΚ: Α΄ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας, Α΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, Β΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, ΤΕΣΕΚ Αγίου Λαζάρου, Λάρνακας και ΤΕΣΕΚ Πάφου.

Μεταλυκειακά Ινστιτούτα

Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες και για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 προσφέρουν τους ακόλουθους Κλάδους Σπουδών: Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική, Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες, Βιομηχανικοί και Οικιακοί Αυτοματισμοί, Γαλακτοκομία - Τυροκομία, Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών - Ναυτιλιακά, Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Ηλεκτρομηχανολογικές - Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία και Τεχνολογία CNC - Ξυλουργική Βιομηχανία.

«Χρόνο με τον χρόνο

βελτιωνόμαστε»

Ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, σε δηλώσεις του στη «Σ» με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ανέφερε πως οι αλλαγές που δρομολογούνται φέτος θεωρούνται σημαντικές, γιατί αποτελούν το επόμενο βήμα που έπρεπε να κάνει η Τεχνική Εκπαίδευση.

«Δημιουργούμε νέες ειδικότητες και νέους κλάδους, έχοντας οδηγό τη φιλοσοφία που λέει ότι πρέπει να ανοίγουν ορισμένοι κλάδοι σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η ένταξη της ειδικότητας της Οινοποιίας στο Όμοδος, ή η δημιουργία του Κλάδου της Ναυτιλίας στη Λεμεσό. Παράλληλα, φέτος έχουμε για πρώτη φορά την ειδικότητα της Αισθητικής, η οποία ξεκινά από τη Λευκωσία, αλλά ο στόχος είναι να πάει και στις υπόλοιπες πόλεις τα επόμενα χρόνια», σημείωσε. Η γενική φιλοσοφία, πρόσθεσε, είναι ότι πρέπει να προσφέρουμε ειδικότητες και κλάδους που είναι αναγκαίοι για την οικονομία.

Ο κ. Μαρκάτζιης αναφέρθηκε και στον άλλο μεγάλο στόχο του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της περιφέρειας. «Πρέπει να πάμε πιο κοντά στα παιδιά, γι’ αυτό και δημιουργούμε μεικτές σχολές, όπως για παράδειγμα στην Έμπα. Ενισχύσαμε επίσης το Λύκειο και Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς με μία νέα ειδικότητα, της Κομμωτικής, ενώ παράλληλα το Γυμνάσιο και Λύκειο στο Όμοδος γίνεται και Τεχνική Σχολή. Είναι τα πρώτα μας βήματα προς αυτόν τον σκοπό και θα ακολουθήσουν κι άλλα», πρόσθεσε.

Η νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάτζιη, ξεκινά με μεγάλες προσδοκίες. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε, όπως και κάθε χρόνο, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε εκείνο που ονειρευόμαστε», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν προβλήματα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, απάντησε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά -όπως πρόσθεσε- ακόμα και αν εμφανιστούν η Διεύθυνση της Τεχνικής Εκπαίδευσης έχει τους μηχανισμούς και είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει.

Ο κ. Μαρκάτζιης τόνισε πως οι αλλαγές στην Τεχνική Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια είναι συνεχείς. «Έχουμε ένα όραμα, ένα πλάνο και έναν προορισμό και κάθε χρόνο γίνονται οι προσπάθειες για να φτάσουμε εκεί. Χρόνο με τον χρόνο βελτιωνόμαστε», δήλωσε καταληκτικά.