Αναλύσεις

Αμυντική θωράκιση με αμερικανικά όπλα

Το Υπ. Άμυνας σχεδιάζει στρατηγική και αναμένεται να αποταθεί στο Υπ. Εξωτερικών

Στην αξιοποίηση της ευκαιρίας που προσφέρεται μετά την υπερψήφιση του East Med Act από το αμερικανικό Κογκρέσο προχωρεί το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο ζυγίζει τα οφέλη από το δυνητικό άνοιγμα της αμερικανικής οπλικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», οι ανάγκες προς αντικατάσταση όπλων με τελευταίας γενιάς οπλικά συστήματα έχουν καταγραφεί, με ορίζοντα, μάλιστα, η αντικατάσταση να ολοκληρωθεί σε οχτώ χρόνια.

Το Υπ. Άμυνας βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του αμερικανικού νόμου, ο οποίος έχει τρία σκέλη. Α. Την οικονομική βοήθεια για εκπαιδεύσεις. Β. Την άρση του εμπάργκο. Γ. Το απόσπασμα που θεσπίζει τη νέα στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, το τρίτο σημείο του αμερικανικού νόμου εγείρει την ανάγκη χάραξης από το Υπ. Άμυνας στρατηγικής, η οποία να ανταποκρίνεται στον East Med Act. Αν η στρατηγική αυτή εκπονηθεί, συζητηθεί και εγκριθεί από την Κυβέρνηση, θα αρχίσει και η διαδικασία συζήτησης με τον αμερικανικό παράγοντα για αγορά οπλισμού και συστημάτων.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.