Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αναθερμαίνεται το συνταξιοδοτικό των δημοσίων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ξεκαθαρίζουν πως δεν ζητούν επαναφορά του προηγούμενου σχεδίου, αλλά τη δημιουργία ενός νέου, το οποίο θα διασφαλίζει και αυτό σύνταξη και εφάπαξ, αλλά με τη διαφοροποίηση πως θα συνεισφέρουν και οι υπάλληλοι

Αναθερμαίνεται το συνταξιοδοτικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο. To θέμα εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2011, οπότε είχε καταργηθεί το συνταξιοδοτικό σχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, με απόφαση της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της τότε προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Έκτοτε, όσοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο μένουν ακάλυπτοι συνταξιοδοτικά. Όσοι υπηρετούσαν πριν από το 2011 δεν πλήρωναν οποιαδήποτε συνεισφορά για το συνταξιοδοτικό και επίσης η σύνταξή τους και το εφάπαξ τους καθορίζονταν με βάση τον τελευταίο μισθό.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ξεκαθαρίζουν πως δεν ζητούν επαναφορά του προηγούμενου σχεδίου, αλλά τη δημιουργία ενός νέου, το οποίο θα διασφαλίζει και αυτό σύνταξη και εφάπαξ, αλλά με τη διαφοροποίηση πως θα συνεισφέρουν και οι υπάλληλοι.

Συνάντηση με τον Υπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανώσεις των υπαλλήλων θα επιδιώξουν, στο επόμενο διάστημα, συνάντηση με τον νέο Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Το όλο θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο κοινής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ, των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και του Αστυνομικού Συνδέσμου.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, "η ΠΑΣΥΔΥ αυτό το θέμα το έχει εγγράψει προ καιρού στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ). Ως ΠΑΣΥΔΥ δεν δεχόμαστε την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας και αυτό το είχαμε δηλώσει ευθέως στον πρώην Υπουργό Οικονομικών. Εμείς είχαμε πει ότι ζητούμε τη δημιουργία ενός νέου επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης, με τις παραμέτρους που έχουν εφαρμόσει πολλές χώρες".

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και μία ιδιαιτερότητα, η οποία αφορά αριθμό εκπαιδευτικών που αφυπηρέτησαν χωρίς κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούν την Κυβέρνηση πως δεν θα αποδεχθούν μονομερείς αποφάσεις.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εισήγηση της ΟΕΛΜΕΚ για πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφάσισαν ότι αυτό που προέχει, στο παρόν στάδιο, είναι η συνέχιση του διαλόγου.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, δήλωσε πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα ζητήσουν, με επιστολή τους, να δουν μόνες τους τον αρμόδιο Υπουργό, τόσο για το συνταξιοδοτικό, αλλά και κάποια επιμέρους θέματα, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα, που εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου, είναι η εκδίκαση των εφέσεων της Δημοκρατίας επί των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Βάσει των πρωτόδικων αποφάσεων, κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα νομοθετικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση την περίοδο της οικονομικής κρίσης, για περικοπές μισθών και συντάξεων των υπαλλήλων δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Εάν απορριφθούν από το Ανώτατο οι εφέσεις, τότε το κράτος θα κληθεί να επιστρέψει στους υπαλλήλους μεγάλα ποσά, τα οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, θα θέσουν εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα του κράτους.

Υποστηρίξτε τη