Υγεία

Έγινε το μεγάλο βήμα για το ΓεΣΥ

Το «ναι» των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στην πρόταση του ΟΑΥ δίνει μεγάλη ώθηση στις προετοιμασίες για την έναρξη της β’ φάσης του συστήματος την 1η Ιουνίου 2020

Βαρυσήμαντο θεωρείται το «ναι» που είπε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) στην πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για το μνημόνιο συναντίληψης. Τα μέλη του ΠΑΣΙΝ, την περασμένη Πέμπτη, ενέκριναν το μνημόνιο συναντίληψης ως βάση διαπραγμάτευσης, υπό την προϋπόθεση να δοθούν οι απαιτούμενες εγγυήσεις. Την ίδια στιγμή ζήτησαν διευκρινιστικά στοιχεία από τον ΟΑΥ, τα οποία θα εξετάσoυν εντός της επόμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται πως στο μνημόνιο συναντίληψης περιλαμβάνονται πρόνοιες για τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μεταξύ του ΟΑΥ και του εκάστου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου ξεχωριστά με στόχο την ένταξή τους στο σύστημα.

Υπογράφουν μέχρι

το τέλος του μήνα

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Σάββας Καδής είπε πως λήφθηκε η απόφαση για κατ’ αρχήν αποδοχή του μνημονίου συναντίληψης ως βάσης διαπραγμάτευσης για το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Αυτό, σημείωσε, υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχουμε τις εγγυήσεις που θέλουμε από το κράτος κι ότι θα δοθούν ακόμη κάποιες διευκρινίσεις και στοιχεία από τον ΟΑΥ σε ερωτήσεις που απορρέουν από το μνημόνιο που είναι οκτώ σελίδες. Ο κ. Καδής ανέφερε ότι έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα έχει επαφές με τον ΟΑΥ. «Η Επιτροπή έχει κλείσει μια συνάντηση με τον ΟΑΥ την ερχόμενη Πέμπτη, η ώρα 12 το μεσημέρι, για να πάρει περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά το Μνημόνιο. Θα προσπαθήσουμε μέσω του Υπουργού Υγείας, ο οποίος έχει χαιρετίσει τη συμφωνία, να πάρουμε τις εγγυήσεις της Πολιτείας, ούτως ώστε πριν από τις 30 Ιανουαρίου να μπορέσουμε να υπογράψουμε το Μνημόνιο», πρόσθεσε.

«Σημαντική ώθηση για

τα επόμενα στάδια»

Από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σχολιάζοντας την απόφαση του ΠΑΣΙΝ, ανέφερε πως «αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ως προς την οικονομική τους βιωσιμότητα στο ΓεΣΥ και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την τήρηση του οικονομικού σκέλους του μνημονίου ως Κυβέρνηση». Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και θα δώσει σημαντική ώθηση για τα επόμενα στάδια που θα ακολουθήσουν μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε και θα εφαρμοστεί η 2η και τελική φάση του ΓεΣΥ, αφού στην ουσία ανοίγει τον δρόμο στον ΟΑΥ για έναρξη της διαβούλευσης με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα εκφράσουν τη βούλησή τους να ενταχθούν στο ΓεΣΥ». Ως αποτέλεσμα της εντατικής διαβούλευσης που προηγήθηκε, ανέφερε ο Υπουργός, το μνημόνιο αποτελεί μιαν αρκετά καλή βάση και ικανοποιεί τα περισσότερα από τα αιτήματα που είχε θέσει ο ΠΑΣΙΝ, χωρίς όμως να αφήνει εκτεθειμένο τον ΟΑΥ και να δημιουργεί κίνδυνο επιπλοκών στο ΓεΣΥ, μέσω του προϋπολογισμού. Περαιτέρω, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν επαφές μεταξύ του ΟΑΥ και αντιπροσωπίας του ΠΑΣΙΝ για τη διασαφήνιση κάποιων ζητημάτων τεχνικής κυρίως φύσης, που απασχολούν τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διαβούλευση με έκαστο νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι εξετάζονται και ορισμένα άλλα σενάρια που μπορούν να διασφαλίσουν περαιτέρω την τήρηση των συμφωνηθέντων και κατ’ επέκτασιν τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, για τα οποία δεν θέλησε να επεκταθεί προς το παρόν.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΑΣΙΝ, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους όσα νοσηλευτήρια ενδιαφέρονται για να μπουν σε επιμέρους διαβουλεύσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν την περίοδο μέχρι την 31η Μαΐου για να καθοριστούν οι επιμέρους προϋπολογισμοί για το κάθε νοσηλευτήριο.