Περιβάλλον

Καλύτερα να χαθεί μια σοδειά…

Κοντά στο 100% η πληρότητα στα φράγματα της Κύπρου - «Είναι καλύτερα να χαθεί μια σοδειά και να υπάρχουν αποθέματα για πολλές στη συνέχεια, παρά να υπάρχει ανομβρία και να μην μπορούν οι επαγγελματίες των κλάδων της γεωργίας ή της κτηνοτροφίας να έχουν επάρκεια νερού»

Στο 97% έφτασε η πληρότητα στα φράγματα της Κύπρου, με προοπτική τις επόμενες μέρες να φτάσει στο 100%.

Μεγάλοι ταμιευτήρες νερού όπως του Κούρρη, του Ασπρόκρεμμου και της Κανναβιού- Ασπρογιάς, διαθέτοντας ήδη από πέρυσι υψηλά αποθέματα πληρότητας, έχουν υπερχειλίσει δημιουργώντας μεγάλη ικανοποίηση.

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Μάριος Χατζηκωστής, Τεχνικός Μηχανικός 1ης Τάξης του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, αναφέρθηκε στις συνεχείς βροχοπτώσεις και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη συγκεκριμένη ποσότητα νερού από τόσο νωρίς στο υδρολογικό μας έτος. Σημαντικό γι’ αυτήν την εξέλιξη ήταν βεβαίως το ποσοστό πληρότητας με το οποίο ολοκληρώσαμε το περυσινό έτος. Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία βλέπουμε ότι η υψηλότερη στάθμη που είχαμε κάθε χρόνο ήταν τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου, πέρυσι η πιο ψηλή αποθηκευμένη ποσότητά μας ήταν τέλη Μαΐου και ήταν 270 εκατομμύρια. Αυτήν την ποσότητα, που ήταν η δεύτερη καλύτερή μας από τον Απρίλιο του 2012, όταν ήταν 273 εκατομμύρια, την ξεπεράσαμε ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου».

Η σημασία του φράγματος Αρμίνου
Μέχρι στιγμής από τα συνολικά 22 φράγματα στην Κύπρο έχουν υπερχειλίσει τα 16 (το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιανουαρίου 2019), ενώ τα εναπομείναντα έξι: Λευκάρων 77,8%, Διπόταμου 92,3%, Άχνας 51,9%, Μαυροκόλυμπου 94,4%, Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς 94,4% και Βυζακιάς 80,4%, βρίσκονται σε καλό δρόμο και κάποια, κυρίως της Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, αυτήν την ώρα που κυκλοφόρησε η εφημερίδα ίσως έχει καλύψει το 100% της πληρότητάς του.

Είναι μεγάλης σημασίας για το Τμήμα Υδάτων, ανέφερε ο κ. Χατζηκωστής, η εκτροπή που οδηγεί το νερό της Αρμίνου στον Κούρρη αλλά και μέρος του Διαρίζου ποταμού. Για πολλά χρόνια αυτή η κατασκευή μάς βοήθησε να επιβιώσει ο Νότιος Αγωγός. Πέρυσι πήραμε από την Αρμίνου πάνω από 40 εκατομμύρια ΚΜΝ και φέτος από τις 20 του Δεκέμβρη πήραμε σχεδόν 11 εκατομμύρια, κάτι πολύ σημαντικό για την υπερχείλιση του Κούρρη.

Στατιστικά η τελευταία δεκαετία
Βάσει των αριθμητικών στοιχείων που υπάρχουν δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η φετινή ροή νερού στα φράγματά μας έχει όλες τις προοπτικές να καταστεί η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων, ξεπερνώντας ακόμη και την περυσινή, που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Σε ετήσια βάση, από τον Οκτώβριο του 2019 (Οκτώβριο - Σεπτέμβριο υπολογίζεται το υδρολογικό έτος) μέχρι σήμερα έχουμε συνολική εισροή στα φράγματά μας 69.127 εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού (ΕΚΜ), με τον Δεκέμβριο να είναι ο δεύτερος καλύτερος μήνας της δεκαετίας μετά τον αντίστοιχο του 2012-2013. Ο δε Ιανουάριος, μόλις στις πρώτες του δέκα μέρες βρίσκεται ήδη στην τέταρτη θέση με πάνω από 35 ΕΚΜ, πίσω από τους αντίστοιχους Ιανουάριους του 2018-19 (118.110 ΕΚΜ), του 2011-12 (92.634 ΕΚΜ) και του 2009-10 (42.973 ΕΚΜ) και βεβαίως έχουμε μπροστά μας άλλες 3 γεμάτες εβδομάδες.

Στο σύνολο της χρονιάς η φετινή υδρολογική χρονιά είναι ήδη στην έκτη θέση.

Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις, αλλά…
Μπορεί οι βροχοπτώσεις να φέρνουν μαζί τους και προβλήματα σε αρκετές καλλιέργειες, αλλά εκείνο που πρέπει και είναι σημαντικό να σταθμίσουμε, είπε ο κ. Χατζηκώστας, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου, «είναι ότι καλύτερα να χαθεί μια σοδειά και να υπάρχουν αποθέματα για πολλές στη συνέχεια, παρά να υπάρχει ανομβρία και να μην μπορούν οι επαγγελματίες των κλάδων της γεωργίας ή της κτηνοτροφίας να έχουν επάρκεια νερού».

Το νερό που πάει στη θάλασσα δεν είναι χαμένο
Υπάρχει σε πολλούς, ειδικά μετά τις υπερχειλίσεις, η εντύπωση ότι αρκετό νερό που φεύγει από τα φράγματα ή από μεγάλα ποτάμια όπως είναι οι ποταμοί Διαρίζος και Έζουσας και καταλήγει στη θάλασσα είναι νερό χαμένο και είναι κρίμα να μην αξιοποιείται ή να μην οδηγείται κάπου αλλού με μια εκτροπή. Κάποιοι μάλιστα κατά καιρούς έχουν αιτηθεί τη δημιουργία ακόμη ενός μεγάλου φράγματος στην Επαρχία Πάφου και συγκεκριμένα στα Ανατολικά και την κοιλάδα του Διαρίζου, για να μην πάει ούτε μια σταγόνα στη θάλασσα.

Σχολιάζοντας ο κ. Μάριος Χατζηκωστής ανέφερε πως το νερό που πάει στη θάλασσα δεν είναι χαμένο. Το νερό που ρέει στους ποταμούς και που τελικά καταλήγει στη θάλασσα εμπλουτίζει τα υδροφόρα στρώματα, τα οποία εδώ και χρόνια είναι πολύ καταπονεμένα. Εμπλουτίζονται επίσης οι γεωτρήσεις και του κόσμου και του Δημοσίου, ενώ αποφεύγεται και στα παράλια η εισροή της θάλασσας μέσα στους υδροφορείς.

Πρέπει να αναφέρουμε, κατέληξε, πως σε αρκετές περιοχές έχουμε σοβαρό πρόβλημα λόγω της υπεράντλησης που υπάρχει κυρίως στα παράλια και του φαινομένου υπόγειας εισροής του θαλασσινού νερού μέσα στους υδροφορείς μας, κάτι που αλλοιώνει την ποιότητα του νερού μας.