Αναλύσεις

Ο Σουλτάνος της Ειρήνης!

Ο Ερντογάν δεν έχει όρια. Μας απειλεί καθημερινά. Και μας δουλεύει κανονικά. Ενώ στη Μέση Ανατολή επικρατεί συγκρουσιακό κλίμα, ο Τούρκος Πρόεδρος, που είναι πρωταθλητής της τρομοκρατίας και των ιαχών και πρακτικών του πολέμου, εμφανίζεται ως ειρηνοποιός Σουλτάνος! Με τη στήριξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλτ Τραμπ, να βάλει τέλος στο φονικό παιχνίδι της ανταλλαγής των «όμορφων», όπως τους χαρακτηρίζει, πυραύλων του με τους Ιρανούς. Το ίδιο έπραξε και για τη Λιβύη. Αφού έγινε μέρος του προβλήματος, πρότεινε ανακωχή. Ειρήνη Υμίν!

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει τον θεό του. Έχει, όμως, ισχύ. Ενώ μιλά για ειρήνη, ετοιμάζεται για πόλεμο. Τον προκαλεί. Και στο Αιγαίο και στο Κρητικό Πέλαγος και στη θάλασσα της Κύπρου. Έχει εισβάλει στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ και εμπλέκεται στρατιωτικά στη Λιβύη. Και επιμένει να μιλά για ειρήνη! Χωρίς ο στρατηγός Χαφτάρ να τον εμπιστεύεται. Ως αυτήν τη στιγμή, δεν φαίνεται να υπογράφει την ανακωχή που του προσφέρεται και είναι δυνατό να αρχίσει από τα μεσάνυχτα. Εκτός και αν δεχθεί ρωσικές και άλλες πιέσεις. Ή ισχυρά ανταλλάγματα. Για τον Λίβυο στρατηγό, ο Ερντογάν είναι εν δυνάμει εισβολέας. Αποτελεί εξωτερική απειλή, που αν πατήσει πόδι στη χώρα του, δεν πρόκειται να φύγει. Θα μείνει για πάντα. Όπως επιδιώκει να πράξει και στην Κύπρο. Χωρίς να λαμβάνει κανέναν υπόψη. Προχωρεί μόνος αν χρειαστεί με το ξίφος του.

Η Τουρκία έχει ισχύ. Την εκμεταλλεύεται και αλωνίζει. Μας βλέπει σαν μυρμήγκια. Δεν μας υπολογίζει. Είναι έτοιμη να ποδοπατήσει κι εμάς και το κράτος μας. Θέλει να μας λιώσει. Και να μας εξαφανίσει από τον χάρτη. Όπως έχει ήδη πράξει με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Υιοθετεί την πολιτική του εκκρεμούς. Μια με τη Μόσχα και μια με την Ουάσιγκτον. Και προχωρεί στην ανάδειξή της σε ηγεμονική δύναμη. Σε νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και την καλύπτουν όλοι. Και οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί. Και ο ανύπαρκτος ΟΗΕ.

Τα είπε όλα ο Θουκυδίδης πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια με μια λέξη: Αποτροπή. Η οποία εξοστρακίζει και τις κρίσεις και τον πόλεμο. Όμως, η αποτροπή δεν επιτυγχάνεται με τον εξευμενισμό, τον οποίο η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως αδυναμία. Είναι όντως ουτοπία να ισχυριστεί κάποιος ότι η Κύπρος μπορεί να τα βάλει μαζί με την Άγκυρα. Είναι, όμως, τραγωδία να έχει κάποιος την ψευδαίσθηση ότι χωρίς άμυνα και συμμαχίες θα μας αφήσει ήσυχους. Ότι θα σταματήσει να μας απειλεί. Εάν υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις και κρίσεις από το Αιγαίο ώς την Κύπρο δεν είναι αποτέλεσμα των δικών μας όπλων, αλλά της πολεμικής μηχανής της Άγκυρας, που στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα: Θα τα πάρω όλα. Είτε με το καλό είτε με το κακό.

Ο EastMed ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας. Για αμυντικό σχεδιασμό και για ασφαλή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Από τη μια δέχεται τορπίλες εκ των έσω. Από την άλλη, εάν δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα επιλογή, ας το πουν τώρα οι ηγέτες μας. Και στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Τους απαγορεύουμε να μας εμπαίζουν. Και να μετατρέπουν το όνειρο σε εφιάλτη. Ας κρατήσουν, τουλάχιστον, τον αμυντικό άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Και ας προχωρήσουν τάχιστα, χθες, στην υλοποίησή του. Για να έχουμε ασφάλεια. Για να έχουμε μέλλον. Και ως κράτη και ως Ελληνισμός.

Ο Σουλτάνος μάς κοροϊδεύει, αλλά δεν αστειεύεται. Εάν θέλει κρίση για να μας σύρει με το πιστόλι στον κρόταφο σε συνομιλίες, για να πάρει το μισό Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου, θα το πράξει, όταν ξέρει ότι δεν θα έχει κόστος. Και ας μην τον προκαλέσουμε. Όταν η Τουρκία βλέπει ότι είμαστε χωρίς αποτροπή, ότι είμαστε αμυντικά ξεβράκωτοι, είναι ικανή για όλα. Παλιά της τέχνη κόσκινο. Δεν θα διστάσει να φτάσει στα άκρα. Ώς την προβοκάτσια. Και έτσι θα μπορεί εκ νέου ο Ερντογάν να ισχυριστεί ότι τελεί εν αμύνη. Και ότι, για να καλύψει ξανά τα πολεμοχαρή και φασιστικά του ένστικτα και σχέδια, αφού βάλει μπουρλότο από το Αιγαίο ώς την Κύπρο, αφού κάψει κάθε ίχνος ψευδαίσθησης των ημετέρων ότι θέλει λύση, αφού βάλει μπροστά το τελικό σκέλος για τη διάλυσή μας, θα βαφτίσει εαυτόν ως Σουλτάνο της Ειρήνης!