Τράπεζες

Τι έπεται του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ;

Μετά την αποτυχία του Σχεδίου, αφού οι αιτήσεις έφτασαν μόλις τις 5.400, σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «κοινωνικό πρόγραμμα» που θα καλύψει τους πραγματικά ευάλωτους

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη σχετικά με ειδικό «κοινωνικό πρόγραμμα», το οποίο πρόκειται να ετοιμαστεί από την Κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει ευάλωτους δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν να προστατευτούν από το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Υπενθυμίζεται πως με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οι τράπεζες μετρούσαν περί τις 5.400 αιτήσεις, αριθμός πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων που υπολογίζεται ότι έφταναν τους 11 χιλιάδες.

Η πρώτη τοποθέτηση

Ο αρμόδιος Υπουργός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καταστούν βιώσιμοι παρά τις γενναιόδωρες πρόνοιες του ΕΣΤΙΑ, και των οποίων η αίτηση θα απορριφθεί, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως στο επόμενο διάστημα προχωρήσει στην ετοιμασία κοινωνικού προγράμματος, από το οποίο θα μπορούν να επωφεληθούν».

Η εν λόγω αναφορά έρχεται να ενισχύσει την κατά καιρούς φημολογία που ήθελε το κράτος να προχωράει σε δεύτερο, βελτιωμένο και ευρύτερο πρόγραμμα, καθώς το πρώτο δεν φαίνεται να αντιμετώπισε τα προβλήματα στα οποία στόχευε εξαρχής. Ωστόσο η εν λόγω φρασεολογία προϊδεάζει για μια ενδιάμεση λύση, που θα έχει περισσότερο τη μορφή κοινωνικού ωφελήματος, παρά ολοκληρωμένου σχεδίου.

Πηγές από το γραφείο του Υπουργού ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση για διευκρινίσεις και περισσότερη πληροφόρηση, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει από τον ίδιο τον Υπουργό εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σε αναβρασμό οι τράπεζες

Σε αναβρασμό, εν τω μεταξύ, βρίσκονται οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να «τρέξει» όσο το δυνατόν καλύτερα το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Ανώτατοι τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν επικοινωνήσει με το σύνολο των δικαιούχων, που ανέρχονται εν τέλει σε περίπου 11.000, εκ των οποίων περίπου οι μισοί έδειξαν ενδιαφέρον ένταξης στο Σχέδιο. Εξάλλου, στη δήλωσή του στη «Σ» ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο τελικός αριθμός των αιτήσεων για ένταξη στο Σχέδιο υπερβαίνει τις 5.400 αιτήσεις. Όπως τονίζουν οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι, πολλές από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή ακόμα και χωρίς δικαιολογητικά, μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργείου που δίνει περιθώριο προσκόμισης μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν είναι επιλέξιμες, καθώς δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Όμως, για δικούς τους λόγους, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες επέλεξαν να «παίξουν το χαρτί» του ΕΣΤΙΑ. Ωστόσο, οι αιτήσεις αυτές δεν αποτελούν την πλειοψηφία. «Αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες επεξεργάζονται επιχειρησιακά τις αιτήσεις που έχουν λάβει από την αρχή της προκήρυξης και είναι σε επικοινωνία με όσους μπήκαν ακόμα και την τελευταία στιγμή. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, και ως απόρροια της ελαστικότητας που έδειξε το Υπουργείο, έχουν κατατεθεί περί τις 2.500 αιτήσεις με ελλιπή ή και χωρίς καθόλου δικαιολογητικά. Πλέον, χρειάζεται επικοινωνία με όλους τους εμπλεκομένους και συντονισμός για να κριθεί κάθε περίπτωση και να προχωρήσουν όσες πληρούν τα κριτήρια», αναφέρουν.

Εξάλλου στις 31 Απριλίου εκπνέει ο χρόνος, εντός του οποίου οι τράπεζες πρέπει να έχουν καταθέσει τις αιτήσεις, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή. Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στην ανακοίνωσή του, «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, τα τραπεζικά και άλλα ιδρύματα θα αξιολογήσουν την επιδεξιότητα των δυνητικών δικαιούχων και θα προωθήσουν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα αποτελέσματα, προκειμένου να τύχουν τελικής αξιολόγησης, για έγκριση ένταξης στο Σχέδιο».

Στη Βουλή τα νέα δεδομένα

Στο μεταξύ, τα νέα δεδομένα του Σχεδίου Εστία όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, θα τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης, το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην αυριανή πρώτη συνεδρία της Επιτροπής μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς οι βουλευτές θέλησαν να δώσουν χρόνο στους αρμοδίους να μαζέψουν τα στοιχεία. Περαιτέρω, κληθείς να σχολιάσει τον χαμηλό αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από δικαιούχους, ανέφερε πως αν αναλογιστούμε ότι οι δυνητικοί υποψήφιοι ανέρχονταν στους 7.700 και αιτήθηκαν τελικά οι 5.400, μιλάμε για έναν ικανοποιητικό αριθμό. Άλλωστε, όπως είπε, «ακόμα και 3.000 δικαιούχους να καταφέρουμε να γλιτώσουν τα σπίτια τους είναι μεγάλο επίτευγμα». Τέλος, ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις από πλευράς Βουλής, είπε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει «plan b».