Τριβές για τα Ταμεία Προνοίας των ιδιωτικών υπαλλήλων
Η Βουλή καλείται να ψηφίσει εν μέσω έντονων αντιδράσεων

Εξελίξεις, που αγγίζουν το φλέγον θέμα του Συνταξιοδοτικού, δρομολογούνται μέσω των αλλαγών στα Ταμεία Προνοίας. Ο απόηχος του προωθούμενου από την Κυβέρνηση νομοσχεδίου, που προνοεί, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων σε Ταμείο Προνοίας, είναι έντονος. Την ώρα που η Βουλή καλείται να αποφασίσει χωρίς χρονοτριβή, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ την καλούν να ψηφίσει το νομοσχέδιο για να αποφευχθούν τυχόν νομικές περιπέτειες έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χωρίς τις δύο πρώτες πρόνοιες και με την εισαγωγή ρυθμίσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι συντεχνίες θεωρούν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να προχωρήσει ως έχει. Στο πλευρό των εργοδοτικών οργανώσεων τάσσονται οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς θεωρούν λάθος την απαγόρευση της μεταφοράς Ταμείων Προνοίας ή/και μελών τους σε εγκεκριμένα συνταξιοδοτικά σχέδια.
Οι επίμαχες πρόνοιες
Τρεις είναι οι πρόνοιες για τις οποίες αντιδρούν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ:
- Η υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων στις περιπτώσεις που προσφέρεται επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο από την χρηματοδοτούσα επιχείρηση.
- Η πρόταση απαγόρευσης διάλυσης των Ταμείων ενόσω υφίσταται η χρηματοδοτούσα επιχείρηση.
- Η απαγόρευση της δυνατότητας μεταφοράς Ταμείων Προνοίας ή/και μελών τους σε εγκεκριμένα συνταξιοδοτικά σχέδια.
Η τελευταία πρόνοια συναντά και τις ανησυχίες του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο οποίος θεωρεί ότι είναι λάθος και δημιουργεί προβλήματα.
Οι θέσεις
ΟΕΒ και ΚΕΒΕ πνέουν μένεα ειδικά για την πρόνοια που καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή των εργαζομένων σε Ταμείο Προνοίας όταν αυτό παρέχεται από τον εργοδότη.
«Η ΟΕΒ αποδέχεται την ενδυνάμωση του ρόλου τους στο όλο συνταξιοδοτικό σύστημα (δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών) αλλά μόνο μέσα από την παροχή κινήτρων με τρόπο εθελοντικό και συναινετικό και όχι με νομοθετικό καταναγκασμό», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της.
«Το ΚΕΒΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του με τις αλλαγές που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο (...) καθότι αυτές, εκτός του ότι εκφεύγουν των υποχρεώσεών μας με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία, είναι και αντισυνταγματικές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Οι προωθούμενες αλλαγές έχουν όμως ένθερμους υποστηρικτές τις συντεχνίες. Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, τονίζει ότι παρέχεται «η δυνατότητα στους εργαζομένους να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα σε μια περίοδο που ένα σημαντικό ποσοστό συνταξιούχων βρίσκεται στα όρια ή πιο κάτω από τα όρια της φτώχιας». Προσθέτει ότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται ο Θεσμός των Ταμείων Προνοίας και διευρύνεται η κοινωνική διάσταση του Θεσμού, «ώστε να ρυθμιστεί ένα μεγάλο πρόβλημα, που αφορά και παραπέμπει στο Συνταξιοδοτικό».
Η ΠΕΟ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της απορρύθμισης, των πιέσεων που ασκούνται από μεγάλη μερίδα των εργοδοτών για μη οργάνωση και για προσωπικά συμβόλαια, η υιοθέτηση θεσμικών μέτρων που να διευρύνουν την κάλυψη των εργαζομένων με Ταμεία Προνοίας είναι απαραίτητη».