Αναλύσεις

Τρομο-κράτη και η επικυριαρχία του νόμου της ζούγκλας

Οι ΗΠΑ ουδέποτε θα αφήσουν την Τουρκία να ξεφύγει από τον πλήρη έλεγχό τους ή να στραφεί εναντίον του ΝΑΤΟ, το οποίο ήδη ανάβει μηχανές για νέους τυχοδιωκτικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή

Την πόρτα της «Κόλασης» άνοιξε ο Αμερικανός Πρόεδρος με την εντολή που έδωσε την τρίτη ημέρα του Γενάρη του 2020 να δολοφονηθεί, μαζί με άλλους συνεργάτες του, σε αυτοκινητοπομπή προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί. Η δολοφονία Σουλεϊμανί - ο οποίος θεωρείτο ανεπίσημα ως δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος στο Ιράν και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης όχι μόνο στη χώρα του, αλλά και σε πλείστες χώρες της Μέσης Ανατολής - αναζωπύρωσε το αντιαμερικανικό αίσθημα και εντέλει ίσως να είναι το προοίμιο της εκδίωξης των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί σε χώρες της περιοχής.

Το μίσος για τις ΗΠΑ ενώνει τώρα Ιράν και Ιράκ - δύο γειτονικά κράτη των οποίων παραδοσιακά οι σχέσεις ήταν ψυχρές - με την Τεχεράνη να έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στη Βαγδάτη. Η τελευταία, θιγμένη από την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθότι η εγκληματική ενέργεια εκτελέστηκε στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, ζητά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το έδαφός της.

Τα βιτριολικά τουίτ του Ντ. Τραμπ, τα οποία προηγούνται των επικείμενων δολοφονικών πληγμάτων της Αμερικής, αφήνουν μια… αγαθή εικόνα ενός Προέδρου δήθεν ανεξέλεγκτου και απρόβλεπτου.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Καθοδηγείται και χειραγωγείται πλήρως από τα αφεντικά των μεγάλων στρατιωτικών βιομηχανιών και τα γεράκια του βαθέος κράτους της Αμερικής. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχαν σπεύσει στη Φλόριντα για να πείσουν τον Τραμπ - όπου έκανε τις πολυήμερες διακοπές του - να δώσει τη συγκατάθεσή του για την επιχείρηση δολοφονίας του Σουλεϊμανί.

Το μήνυμα είναι ήδη σαφέστατο και εφιαλτικό. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον κανέναν ενδοιασμό, με τα σταθμευμένα στρατεύματά τους σε ξένες χώρες και χωρίς την έγκριση των κυβερνήσεών τους, να δολοφονούν αξιωματούχους τρίτων χωρών χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, επιβάλλοντας τον νόμο της ζούγκλας.

Το Διεθνές Δίκαιο και ο Χάρτης των Ην. Εθνών για πολλοστή φορά καταπατώνται κατάφωρα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ - από τον οποίο αναμένουμε και εμείς ως Κύπρος χέρι βοηθείας - είναι ανήμπορος να επιβάλει την τάξη και περιορίζεται στις γνωστές εκκλήσεις για «σύνεση και ψυχραιμία». Το ίδιο και οι Βρυξέλλες, οι οποίες προσδένονται όλο και περισσότερο στο άρμα ΗΠΑ-Ισραήλ, υπακούοντας στις πολεμικές ιαχές των γερακιών της Ουάσιγκτον.

Ο νόμος της ζούγκλας ήδη κυριαρχεί. Κανένα δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να ανακόψει αυτό το παρανοϊκό σάλπισμα πολέμου που ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες πολεμικές συρράξεις, με απρόβλεπτες συνέπειες και για πυρηνικά κτυπήματα.

Η Χάγη καταδικάζει μόνον τα θύματα των αμερικανικών επεμβάσεων και όχι τους πραγματικούς εγκληματίες πολέμων που αιματοκύλησαν και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν, Συρία και Κύπρο. Τώρα γιγαντώνεται το κύμα και η κατακραυγή των λαών της Μέσης Ανατολής εναντίον τους, καθώς και της παρουσίας αμερικανικού στρατού στα εδάφη τους.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι ΗΠΑ διαθέτουν, μεταξύ άλλων, στρατιωτικές δυνάμεις σε Συρία (800), Ιράκ (6.000), Ιορδανία (3.000), Σαουδική Αραβία (3.000), Κουβέιτ και Κατάρ (από 13.000 στρατό στην κάθε χώρα), Ομάν (600), Μπαχρέιν (7.000), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (5.000) και Αφγανιστάν (14.000).

Αμερικανοί φεύγουν, Αμερικανοί έρχονται

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Αναστασιάδη την Τετάρτη ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ για την παροχή διευκολύνσεων σε αμερικανικά στρατεύματα, στο πλαίσιο πιθανής εκκένωσης διπλωματικών αποστολών, έρχεται να αυξήσει τους φόβους πως η ημικατεχόμενη Κύπρος μαζί με την Ελλάδα προσδένονται όλο και πιο επικίνδυνα στο άρμα ΗΠΑ - Ισραήλ, έχοντας την αφελή ψευδαίσθηση πως αυτές θα μας σώσουν από την τουρκική επιθετικότητα.

Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ την περασμένη Κυριακή (5/1/20) για «την ίδρυση αμερικανικών προδιαγραφών Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Κύπρο για θέματα Ασφάλειας Εδάφους, Θαλάσσης και Λιμανιών (Cyprus Centre for Land, Open Seas and Port Security)» ίσως να αποτελεί την είδηση, προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος για τη συγκατάθεση της Λευκωσίας υπέρ της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Μιας παρουσίας η οποία δεν θα είναι και τόσο προσωρινή, και για ανθρωπιστικά θέματα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Όπως έγραψε η «Σ»: «Όταν το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, επαναπρογραμματιστεί στην Κύπρο, θα πέσουν οι υπογραφές για την πρώτη διμερή συμφωνία ίδρυσης εκπαιδευτικού κέντρου».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «Αμερικανοί ειδικοί στα θέματα ασφαλείας θα κληθούν, μετά την ίδρυση του κέντρου, να βάλουν τους Κύπριους συναδέλφους τους στον δρόμο της οικοδόμησης της ασφάλειας που πρέπει να έχουν χώρες - στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, τόσο στα θέματα τρομοκρατίας (που απασχολούν έντονα και διαχρονικά την αμερικανική διοίκηση), αλλά και στα ζητήματα εξωτερικών απειλών από δυνητικούς εχθρούς…».

Δούλοι, υποτακτικοί και αιθεροβάμονες

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο με τον Ντ. Τραμπ ανέδειξε τη δουλικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι των Αμερικανών και την ταύτισή του με την κρατική τρομοκρατία των ΗΠΑ. Δεν ερμηνεύεται διαφορετικά ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατανόησε πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ» (για τη δολοφονία Σουλεϊμανί) και εμφάνισε την Ελλάδα να είναι πλήρως υποστηρικτική…» στις ωμότητες των ΗΠΑ.

Από τις θερμές χειραψίες με τον Τραμπ, ο Κ. Μητσοτάκης, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να αποσπάσει έστω και μια αιχμή καταδίκης της Άγκυρας για το «Μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης», το μόνο που πέτυχε ήταν μια αόριστη αναφορά του Αμερικανού Προέδρου πως η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει σε διπλωματικό επίπεδο τις δύο χώρες (Ελλάδα-Τουρκία) να τα βρουν.

Επίσης, το αποτέλεσμα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, Πομπέο, Πενς και άλλους είναι ότι «ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας». Στόχος, όπως δημόσια δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35».

Δηλαδή, η Ελλάδα προσφέρει απλόχερα γην και ύδωρ στις ΗΠΑ χωρίς κανένα όφελος και από πάνω αγοράζει οπλικά συστήματα, βυθίζοντας περισσότερο τη χώρα στην υποτέλεια και τη φτώχια.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ καλλιεργούν την τακτική του εφησυχασμού ότι δήθεν οι ισχυροί μας σύμμαχοι ΗΠΑ και Ισραήλ θα αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.

Την ίδια ώρα, τα τρομο-κράτη, ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία, διατηρούν στρατεύματα ή δυνάμεις κατοχής σε πλείστες χώρες και καμιά δύναμη δεν μπορεί να αναχαιτίσει την επιθετικότητα και βαρβαρότητά τους. Και όταν τα συμφέροντά τους επαναπροσδιοριστούν, θα βρεθούν ξανά στο ίδιο στρατόπεδο.

Παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αποκοιμίσουν και εφησυχάσουν τον ελληνικό και κυπριακό λαό με φρούδες υποσχέσεις, η στυγνή πραγματικότητα είναι μπροστά μας. Η Τουρκία συνεχίζει να καταπατεί εδάφη και θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και κανένας δεν μπορεί να την εμποδίσει. Ήδη έξω από τη Λεμεσό και την Πάφο επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις σε θαλάσσια αδειοδοτημένα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ και καμιά Τριμερής ή Τετραμερής δεν τόλμησε να την εμποδίσει.

Ιδιαίτερα οι ΗΠΑ ουδέποτε θα αφήσουν την Τουρκία να ξεφύγει από τον πλήρη έλεγχό τους ή να στραφεί εναντίον του ΝΑΤΟ, το οποίο ήδη ανάβει μηχανές για νέους τυχοδιωκτικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή.