Παραπολιτικά

Η 19χρονη Αγγλίδα και η 60χρονη Κυπρία

Τώρα που έχει λήξει (στον βαθμό που έχει λήξει) η πολύκροτη υπόθεση της 19χρονης Αγγλίδας, που μας απασχόλησε επί μισό σχεδόν χρόνο, θα πρέπει να δούμε ψύχραιμα, με σοβαρότητα και εις βάθος όλες τις παραμέτρους οι οποίες έχουν προκύψει από αυτήν την πονεμένη ιστορία.

Να εξετάσουμε αν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης δούλεψε με τον σωστό τρόπο και με την πρέπουσα ταχύτητα. Να εμβαθύνουμε στους λόγους για τους οποίους μια 19χρονη κοπελίτσα, που ήρθε για διακοπές και θέλησε να έχει μια ερωτική περιπέτεια στην Αγία Νάπα, κατέληξε να ταλαιπωρείται για έξι μήνες στα δικαστήρια ως εγκληματίας του χειρίστου είδους, να εξευτελίζεται και να υφίσταται όλη την ψυχολογική πίεση μιας μακρόσυρτης διαδικασίας, αυστηρά προσηλωμένης σε τυπικότητες και νομικίστικους λαβυρίνθους. Γιατί χρειάστηκε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση για ποινή με αναστολή, η οποία θα μπορούσε να είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα.

Να προβληματιστούμε για την εικόνα που έχουμε δώσει προς τα έξω (δίκαια ή άδικα) ότι είμαστε μια χώρα όπου τα θύματα βιασμού και γενικά οι γυναίκες τυγχάνουν περιφρονητικής και άδικης μεταχείρισης.

Αλλά να ψάξουμε επίσης και την πτυχή του «φωτομπούλινγκ», το οποίο υφίστατο η 19χρονη κάθε φορά που εμφανιζόταν στο δικαστήριο, με φωτογράφους να την τριγυρίζουν ως αρπακτικά, προσπαθώντας επίμονα να απαθανατίσουν έστω και ένα μέρος από το πρόσωπό της, θυμίζοντας τις πολιορκίες των παπαράτσι στη μακαρίτισσα την Νταϊάνα.

Ναι! Έχουμε πολλά να αποκομίσουμε από την ιστορία της 19χρονης σε σχέση με την ιστορία της... 60χρονης (από το 1960) Κυπριακής Δικαιοσύνης, που έχει τις ρίζες της στο αγγλικό δικαστικό σύστημα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ