Παραπολιτικά

Όταν πυροβολεί ο σερίφης

Σαν σκληρός και άτεγκτος σερίφης, του πάλαι ποτέ Φαρ Ουέστ, συμπεριφέρεται ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Ιράν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, στριμωγμένος από την αμερικανική Βουλή και έχοντας στο μυαλό του την επανεκλογή του, αποφάσισε να κάνει εκείνο που οι προκάτοχοί του δεν τόλμησαν. Εκτέλεσε έναν από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες του Ιράν, τον στρατηγό Σουλεϊμανί. Σαν κλασικός καουμπόι, ο Τραμπ πρώτα πυροβόλησε και μετά εξήγησε. Τον Σουλεϊμανί τον πυροβόλησε (για την ακρίβεια τον drone-βόλησε) και μετά εξήγησε ότι τον σκότωσε επειδή τον θεώρησε υπεύθυνο για τον θάνατο πολλών Αμερικανών, αλλά και για σχεδιαζόμενες νέες επιθέσεις.

Όλοι ανέμεναν μια τρομερή απάντηση του Ιράν, κρίνοντας από την οργή της ηγεσίας του και του λαού και τις υποσχέσεις για εκδίκηση. Τελικά, η πρώτη στρατιωτική απάντηση της Τεχεράνης δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Καμιά εικοσαριά πύραυλοι έπεσαν σε δύο αμερικανικές βάσεις, αλλά δεν προκάλεσαν καμιά απώλεια. Κυκλοφορεί η πληροφορία ότι οι Αμερικανοί είχαν ειδοποιηθεί και πήραν μέτρα προφύλαξης. Υπάρχει επίσης η υπόνοια ότι το Ιράν, ευρισκόμενο σε αδύνατη στρατιωτικά θέση, δεν ήθελε να επιφέρει απώλειες στους Αμερικανούς, για να μην προκαλέσει την οργίλη αντίδραση του ευέξαπτου και απρόβλεπτου σερίφη.

Επί του παρόντος, φαίνεται να έχει αποτραπεί ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει η επόμενη μέρα στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής. Και με έναν σερίφη που πιστεύει ότι «καλός ινδιάνος είναι ο νεκρός ινδιάνος»...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ