Παραπολιτικά

Το δώρο του Ερντογάν στον Πούτιν

Και «ειρηνοποιός» εμφανίζεται τώρα ο Ερντογάν στη Λιβύη. Μαζί με τον Πούτιν ανακοίνωσαν κοινή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα από τις 12 Ιανουαρίου. Η πρωτοβουλία, στην ουσία, στρέφεται κατά του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος έχει εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση για κατάληψη της Τρίπολης (οι τελευταίες πληροφορίες τον φέρουν να έχει ήδη μπει στην πόλη) και ανατροπή του καθεστώτος Σαράτζ. Η Τουρκία, η οποία έχει ήδη αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους στην Τρίπολη, θέλει με κάθε τρόπο να σταματήσει την προέλαση του Χαφτάρ και να αποτρέψει την ανατροπή του Σαράτζ, για να διασφαλίσει τη «νομιμοποίηση» της παράνομης συμφωνίας διαμοιρασμού μεγάλων τμημάτων των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία και τη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, πρόσφερε ως δώρο στον Ρώσο Πρόεδρο, κατά την τελευταία συνάντησή τους, ένα βιβλίο που περιλαμβάνει ακριβώς τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος της Τρίπολης και γενικότερα τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο! Από την πλευρά του, βέβαια, έκανε και ο Πούτιν δώρα στον Ερντογάν. Τον αναγνώρισε ως βασικό παίκτη στη Λιβύη και τον έκανε σοβαρό ενεργειακό παίκτη με τον Turkish Stream που εγκαινίασαν μαζί.

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ έκανε πως δεν άκουε τον Μητσοτάκη να καταγγέλλει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τελικά επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία του Ερντογάν παίζει με τους ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων σαν παλλακίδα που χαριεντίζεται με δύο εραστές, και καταφέρνει να της ικανοποιούν κάθε της βίτσιο...

ΜΠΟΞΕΡ