Αναλύσεις

Αναβάλλεται και πάλι η ψήφιση του νόμου για παρακολουθήσεις τηλεφώνων

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι χθες καλούσε τους Βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αφού αποτελεί «όπλο» για την αστυνομία καθότι σε αυτό περιλαμβάνεται και η χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων

Αναβολή και πάλι προέκυψε στη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει την εξουσία στην Αστυνομία και την ΚΥΠ να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υπόπτων για συγκεκριμένα αδικήματα. Το θέμα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής για σήμερα Παρασκευή (17/1), αλλά λόγω των πολλών τροποποιήσεις ανάγκασαν την Επιτροπή Νομικών να δώσει αναβολή και να παραπέμψει το νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας, στην επόμενη συνεδρία της 24ης Ιανουαρίου 2020.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, πάντως μέχρι χθες καλούσε τους Βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ώστε να μπορεί η αστυνομία να στοιχειοθετήσει αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, αναφορικά με τους 86 φακέλους που απέστειλε η ΟΥΕΦΑ, μέσω της ΚΟΠ, με ενδείξεις για ύποπτους στημένους αγώνες στο Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Υπενθυμίζεται ότι, το νομοσχέδιο, που πηγαινοέρχεται στη Βουλή εδώ και χρόνια, πήγε προς ψήφιση στην Ολομέλεια την 1η Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε, κατόπιν πρόθεσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ να υποβάλει τροπολογίες, αφού θεωρεί πως το νομοσχέδιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην συνέχεια βρισκόταν ενώπιων της βουλής στις 6 Δεκεμβρίου παίρνοντας και πάλι αναβολή για σήμερα!

Το νομοσχέδιο
Πρόκειται για τον «Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017» προνοεί πως η εφαρμογή του θα επιτρέπεται μόνο για τα ακόλουθα αδικήματα:

- Φόνο εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία.

- Εμπορία ενήλικων και ανήλικων προσώπων και αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία.

- Εμπορία, προμήθεια, καλλιέργεια ή παραγωγή ναρκωτικών φαρμάκων, ψυχοτρόπων ουσιών ή επικίνδυνων φαρμάκων.

- Αδικήματα που σχετίζονται με το νόμισμα της Δημοκρατίας και

- Αδικήματα διαφθοράς για τα οποία σε περίπτωση καταδίκης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω των 5 ετών.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαλαμβάνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κατόπιν γραπτού αιτήματος του Αρχηγού Αστυνομίας ή του διοικητή της ΚΥΠ ή οποιουδήποτε άλλου ανακριτή, θα δύναται να υποβάλει μονομερή αίτηση στο δικαστήριο ζητώντας την έκδοση δικαστικού διατάγματος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση ιδιωτικής επικοινωνίας υπό τους προβλεπόμενους στο νομοσχέδιο όρους και προϋποθέσεις, εφόσον η παρακολούθηση αυτή είναι αναγκαία προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας ή για την αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη των αδικημάτων όπως καταγράφονται πιο πάνω.

Σύμφωνοι Επίτροπος Δεδομένων και Νομική Υπηρεσία

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε εκφράσει ικανοποίηση, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι δεν δικαιολογείται η απουσία τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης σε μια εποχή που το έγκλημα δεν έχει σύνορα και είναι αυξημένη η ανάγκη συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ανάλογη θέση είχε εκφραστεί και από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία σημείωσε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτέλεσαν και αίτημα της υπηρεσίας για σκοπούς υποβοήθησης του έργου της.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας διαβεβαίωσε παράλληλα την κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι έχει διασφαλιστεί η συμβατότητα όλων των προνοιών του νομοσχεδίου με τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος.

Συναφώς, αναφερόμενη στις ασφαλιστικές δικλίδες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αυτές διασφαλίζεται ότι το δικαστήριο, όταν θα καλείται να αποφασίσει επί αίτησης έκδοσης διατάγματος παρακολούθησης, θα έχει ενώπιόν του επαρκή στοιχεία για να μπορεί να κρίνει εάν δικαιολογείται ή όχι η έκδοση του διατάγματος.