Παιδεία

Αναμένοντας τη διάγνωση για τις εξετάσεις τετραμήνων

Οι μαθητές δεν τις θέλουν, οι εκπαιδευτικοί ζητούν τη χρονική τους μετάθεση, οι γονείς εισηγούνται μείωση ύλης και το Υπουργείο σφυρίζει το γνωστό άσμα «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο»

Εν αναμονή της αξιολόγησης της ίδιας της αξιολόγησης και δη της εφαρμογής των εξετάσεων στο Α’ Τετράμηνο, οι ενέργειες και οι δηλώσεις δίνουν και παίρνουν με τους μαθητές-πρωταγωνιστές στο κέντρο να παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε τον μαθητόκοσμο να πορεύεται προς το Προεδρικό και να καταθέτει το δικό του ψήφισμα για κατάργηση των εξετάσεων και τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού σχολείου. Εκπαιδευτικοί και γονείς σε ανεξάρτητες συνεδριάσεις τους συγκέντρωσαν τις δικές τους αποφάσεις που σχετίζονται με τις τροποποιήσεις του υφιστάμενου συστήματος. Στο Υπουργείο αναμένουν να μελετήσουν τα συμπεράσματα από την έρευνα που γίνεται για την αξιολόγηση της πρώτης εξέτασης, ενώ παραμένουν ανοιχτοί στον διάλογο.

Οι πρωταγωνιστές

δεν θέλουν εξετάσεις

Με ποσοστό 92,6% οι μαθητές μίλησαν και εξέφρασαν την άποψή τους για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Υπερψήφισαν την κατάργησή τους ζητώντας τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού σχολείου. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπίθιος, μιλώντας στη «Σ» διευκρίνισε ότι οι μαθητές θα προβούν σε δυναμικότερα μέτρα σε περίπτωση «που η Κυβέρνηση και το Υπουργείο διατηρήσει την ίδια αυταρχική θέση. Είναι τρία χρόνια τώρα που είμαστε ξεκάθαροι για τη θέση μας. Ζητούμε την κατάργηση των εξετάσεων και στη θέση τους να είναι 90λεπτα διαγωνίσματα ενδοσχολικά χωρίς τη δημιουργία μιας εξεταστικής περιόδου. Γιατί το κάθε σχολείο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Δεν θεωρώ ότι σκοπός του ανθρώπινου σχολείου είναι να ανταγωνίζεται ο ένας μαθητής τον άλλο όπως σήμερα. Αν δεν υπάρχει εξεταστική περίοδος, θα υπάρχει ο χρόνος για να αξιολογούνται οι μαθητές με εναλλακτικούς τρόπους με εργασίες. Τώρα, δυστυχώς, δεν υπάρχει».

Εκπαιδευτικοί ζητούν αλλαγές

Μετά την καταγραφή διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του Α’ τετραμήνου μέχρι και την εξεταστική περίοδο, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ συνήλθε την περασμένη Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, ώστε να συνοψίσει τις δικές του εισηγήσεις στον Υπουργό Παιδείας. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε στη «Σ» μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία των εισηγήσεών τους. «Κατ’ αρχάς η πρώτη μας εισήγηση αφορά στη μεταφορά των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο. Μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων. Υπάρχει επίσης μια άλλη εισήγηση όπως οι εξετάσεις γίνουν ακόμη νωρίτερα, πριν από τον Δεκέμβριο, αλλά αυτό είναι μια σκέψη, η οποία για να υλοποιηθεί θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να μελετηθεί, είναι το αν θα παραμείνουν ανοιχτά ή κλειστά τα σχολεία εκείνη την περίοδο. Εμείς προτείνουμε όπως παραμείνουν ανοιχτά για τους καθηγητές, αλλά να μη γίνονται μαθήματα. Σκεφτείτε ότι οι πλείστες τάξεις ήταν άδειες από μαθητές που έμεναν σπίτι να διαβάσουν παρά να έρθουν στο σχολείο». Η μείωση της ύλης είναι ένα άλλο ζητούμενο που απασχολεί τους εκπαιδευτικούς. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζησάββας, η εξέταση των μαθητών δεν θα πρέπει να γίνεται σε όλη τη διδακτέα ύλη ανά τετράμηνο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι μαθητές θα πρέπει να αξιολογούνται σε μέρος της διδακτέας ύλης που θα γνωρίζουν από την αρχή και όχι σε όλη την ύλη. Με αυτό εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να εξεταστεί είναι οι 20λεπτες γραπτές ασκήσεις στα μη εξεταζόμενα. Αυτές θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθούν. Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται. Επίσης οι υποχρεωτικές 20λεπτες ασκήσεις στα εξεταζόμενα να είναι στην ευχέρεια του καθηγητή. Αν κρίνει ο καθηγητής ότι πρέπει να προχωρήσει σε 20λεπτη άσκηση, να το κάνει».

Αλλαγές και από γονείς

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων συνήλθε το βράδυ της Πέμπτης λαμβάνοντας με τη σειρά της κάποιες αποφάσεις, τις οποίες θα παραδώσει στον αξιότιμο Υπουργό. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε στη «Σ» μερικά σημαντικά σημεία, κάνοντας αρχή από τη σταθερότητα στη θέση τους ότι το σύστημα αξιολόγησης του μαθητή θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται ως έχει. «Αναγνωρίσαμε βεβαίως ότι υπήρξαν προβλήματα κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης όσον αφορά τις εξετάσεις, όπως για παράδειγμα το θέμα της ύλης. Θεωρούμε ότι ή θα πρέπει να μειωθεί η ύλη ή να μεγαλώσει ο χρόνος». Οι γονείς συμφωνούν με εκπαιδευτικούς ότι οι 20λεπτες ασκήσεις σε μη εξεταζόμενα μαθήματα θα πρέπει να καταργηθούν. Αντ’ αυτού ο κ. Διονυσίου επεσήμανε ότι ο κάθε εκπαιδευτικός θα μπορεί να χρησιμοποιεί άλλα εργαλεία για την αξιολόγηση των μαθητών, όπως είναι διάφορες εργασίες τύπου projects. Για μεγάλη πίεση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές έκανε λόγο ο κ. Διονυσίου, ο οποίος ανέφερε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν πριν από την εξεταστική του Β’ Τετραμήνου. «Ζητούμε, επίσης, όπως παραμείνουν κλειστά τα σχολεία κατά την περίοδο των εξετάσεων. Όσον αφορά το πότε θα γίνονται αυτές, το αφήνουμε ανοιχτό στον διάλογο κατά πόσον αυτές θα ήταν καλύτερο να γίνονται μετά τα Χριστούγεννα ή να παραμείνουν εντός του Δεκέμβρη, νοουμένου ότι θα προηγηθούν κάποιες άλλες ρυθμίσεις», κατέληξε.

«Το ενδιαφέρον μας πρέπει να στραφεί στην ποιότητα»

Η βελτίωση της ποιότητας στο δημόσιο σχολείο αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, φιλοξενούμενος σε ενημερωτική εκπομπή. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των μαθητών απέναντι στις εξετάσεις, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «έχει εισαχθεί η διαδικασία μοιράσματος των τετραμήνων, ώστε να αποφορτιστεί η διαδικασία των τελικών εξετάσεων. Δόθηκε η ευκαιρία να υπάρχουν δύο εξετάσεις και αυτόματα η βαρύτητα είναι η μισή. Το σύστημα γίνεται πιο φιλικό στα παιδιά. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το 60% της αξιολόγησης είναι το ενδιαφέρον του μαθητή για το μάθημα, δηλαδή η συμμετοχή του στην παιδαγωγική διαδικασία». Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην παιδαγωγική διαδικασία ή τουλάχιστον εκεί έπρεπε να είναι στραμμένο, όπως εξήγησε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι «η ουσία είναι το τί γίνεται μέσα στην τάξη. Το μάθημα που γίνεται και η αποτελεσματικότητά του. Σε λίγες ημέρες θα υπάρχει μια διάγνωση για όλο αυτό. Όποια και να είναι, θα πρέπει να ξέρουμε. Πώς κάποιοι προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα». Τέλος ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για εκτίμηση της κατάστασης και, αν χρειάζεται να εναρμονιστούν οι διαδικασίες ή ο ίδιος ο θεσμός, θα ακολουθήσουν συζητήσεις ακόμη και με την Πολιτεία, η οποίο ψήφισε με κάθε λεπτομέρεια το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή.