Αναλύσεις

Από συρτάρι σε συρτάρι η λίστα των ΠΕΠ

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Βουλής και κεντρικής Τράπεζας – Η Επιτροπή Ελέγχου δηλώνει πως θα καλέσει τον Διοικητική της Κεντρικής να δώσει στοιχεία και διευκρινίσεις

Ανακολουθία παρατηρείται στη συμπεριφορά της Βουλής σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της λίστας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) σε όλες τις τράπεζες.

Βουλευτές είχαν ζητήσει τη λίστα πριν από τέσσερα χρόνια, από την τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Η τελευταία την παρέδωσε στη Βουλή πολύ αργότερα, την ημέρα λήξης της θητείας της.

Αργότερα, αφότου τη διάβασε, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, την επέστρεψε, αιφνιδιαστικά, κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης, στον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Ο τελευταίος εξέφρασε, πρόσφατα, γραπτώς, την ετοιμότητά του να παρέχει οποιαδήποτε στοιχεία και διευκρινίσεις τού ζητηθούν.

Όπως ενημέρωσε, με δύο επιστολές, για να προσκομίσει η Κεντρική Τράπεζα στοιχεία στη Βουλή θα πρέπει, με βάση τον νόμο, να της το ζητήσει κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η Κεντρική Τράπεζα, ξεκαθάρισε, δεν δύναται να διερευνήσει η ίδια τη λίστα για ενδεχόμενες παραβιάσεις του νόμου.

Την Πέμπτη, η Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε να καλέσει σε επόμενη συνεδρία της τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Μέλη της Βουλής εκφράζουν αμφιβολίες για την πρόθεση του Σώματος για πλήρη διαφάνεια. Καθόλου άσχετο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως εμπλέκονται και βουλευτές στη λίστα των ΠΕΠ. Ενόσω ψήφιζαν νόμους για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατείχαν και οι ίδιοι «κόκκινα δάνεια», χωρίς να δηλώσουν τη σύγκρουση συμφέροντος.

Το πόρισμα και οι αποκαλύψεις της «Σημερινής»

Τον περασμένο Μάρτιο δόθηκε στη δημοσιότητα ένα καταπελτικό πόρισμα Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Διαπίστωνε, μεταξύ άλλων, αδικαιολόγητες παραχωρήσεις και διαγραφές δανείων σε στελέχη τραπεζών, πολιτικά πρόσωπα, κόμματα και άλλους. Η έκθεση είναι εκεί, διαθέσιμη προς όλους να τη διαβάσουν.

Τον ίδιο μήνα, “ΣΙΓΜΑ” και “Σημερινή” παρουσίασαν, με έγγραφα και ονόματα, περιπτώσεις ΠΕΠ, που ενδεχομένως να έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, ενώ αναδείχθηκε και το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων βουλευτών, που, ενώ ψήφισαν νομοθεσίες για ΜΕΔ και αναδιαρθρώσεις, δεν δήλωσαν, ως όφειλαν, ότι κατείχαν και οι ίδιοι κόκκινα δάνεια.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ζητήθηκε απ’ όλους τους βουλευτές και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο να απαντήσουν, γραπτώς, σε ερωτηματολόγιο κατά πόσον διατηρούν ή όχι μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για σκοπούς διαφάνειας και ενημέρωσης του κοινού.

Οι περισσότεροι βουλευτές απάντησαν στις ερωτήσεις, ενώ ορισμένοι δεν απάντησαν, επικαλούμενοι τα προσωπικά τους δεδομένα. Μάλιστα, υπήρξαν και ορισμένοι που μας παρέπεμψαν στην έρευνα του Γενικού Ελεγκτή στη ΣΚΤ, παρότι το ερωτηματολόγιο αφορούσε όλες τις τράπεζες.

Στη συνέχεια διεφάνη ότι κόμματα, που ζητούσαν επιτακτικά έρευνα, ήταν οι ίδιοι που, νωρίτερα, το 2016, είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα στοιχεία της Συνεργατικής, με νομοθετικές τροποποιήσεις, και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να διορθώσουν το «λάθος», με νέες τροποποιήσεις.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, το απότοκο της ΣΚΤ, επικαλούμενη αυτές τις νομοθεσίες, ζητούσε από τον Γενικό Ελεγκτή νομική κάλυψη, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για μήνες η παραχώρηση των στοιχείων. Τελικά, η Ελεγκτική Υπηρεσία πήρε θετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία και, μετά από μήνες καθυστέρησης, τα στοιχεία παραλήφθηκαν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, και η ποινική έρευνα στη Συνεργατική, η οποία ξεκίνησε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα στην Αστυνομία, στη βάση του πορίσματος της Ερευνητικής.

Οι δύο εκκρεμούσες έρευνες, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, αφορούν μόνο μία τράπεζα. Στο κάδρο των ερευνών θα μπορούσαν να βρίσκονταν σήμερα όλες οι τράπεζες, αν, για παράδειγμα, η Βουλή έδινε τη λίστα των ΠΕΠ στον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος με δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ (08/04/2019) είχε εκφράσει ετοιμότητα για τη διερεύνηση, καθώς η λίστα, αν και αφορά ιδιωτικές τράπεζες, δείχνει να υπάρχει εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων και βουλευτών.