Πολιτισμός

Δύο παγκύπριες οργανώσεις τίμησαν τον ιδρυτή τους Πέτρο Στυλιανού

Τον ιδρυτή τους και πρώτο Πρόεδρό τους, Πέτρο Στυλιανού, τίμησαν πρόσφατα δύο παγκύπριες οργανώσεις: η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης, καθώς και η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων (ΠΟΑΑ).

Σε εκδήλωση, συγκεκριμένα, που οργανώθηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Προεδρικού Μεγάρου με την ευκαιρία των πενηντάχρονων από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας από τον Πέτρο Στυλιανού, που διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας για έξι συνεχόμενα χρόνια (1968-1974), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Σωτήρης Χριστοφή, αφού συγχάρηκαν θερμά του κ. Στυλιανού, του απένειμαν συναφές αναμνηστικό κύπελλο.

Σημειώνεται πως ο κ. Στυλιανού υπήρξε ο εισηγητής της έκδοσης και Διευθυντής του πρώτου τεύχους του περιοδικού «Οικογένεια και Σχολείο», αρχικά Οργάνου της Συνομοσπονδίας και στη συνέχεια μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις της Σχολής Γονέων, ο κ. Στυλιανού το παρεχώρησε στη Σχολή Γονέων. Το περιοδικό συνεχίζει ανελλιπώς εδώ και περισσότερα από σαράντα πέντε χρόνια την έκδοσή του.

Εξάλλου, μέσα σε μιαν εορταστική ατμόσφαιρα, την Κυριακή, 12.1.2020, στο «Ξενοδοχείο Μονιάτη» στη Λεμεσό, η ΠΟΑΑ Λεμεσού τίμησε τον ιδρυτή της ΠΟΑΑ και πρώτο Πρόεδρό της για είκοσι δύο χρόνια κ. Πέτρο Στυλιανού, απονέμοντάς του διά του Προέδρου της ΠΟΑΑ Λεμεσού, Άντρου Γεωργίου, τιμητική πλακέτα, συγχαίροντάς τον για την πολύχρονη, πολυεπίπεδη φιλανθρωπική του δράση.

Από τη φιλανθρωπική δραστηριότητα του Πέτρου Στυλιανού μνημονεύουμε την από μέρους του σύγκληση Παγκυπρίου Συνεδρίου με εισηγητές: τον (τότε) Γεν. Εισαγγελέα, Κρίτωνα Τορναρίτη, τον (τότε) Υπουργό Υγείας, Χρίστο Πελεκάνο, τον τότε Μητροπολίτη Λεμεσού και τον τότε Πρόεδρο της ΠΟΑΑ, κ. Στυλιανού, με θέμα την ενάσκηση της διαδικασίας των μεταμοσχεύσεων οργάνων (που μέχρι τότε απαγορευόταν) στην Κύπρο, στόχος που τελικά επιτεύχθηκε. Πέτυχε επίσης βασικές τροποποιήσεις της κειμένης νομοθεσίας επί το φιλοαναπηρικότερον.

Ο κ. Στυλιανού, εξάλλου, εξέδιδε για δεκαέξι χρόνια το περιοδικό της ΠΟΑΑ «Αναπηρικό Βήμα», ενώ ο ίδιος ίδρυσε το Πολιτιστικό Κέντρο της ΠΟΑΑ, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του.