Υγεία

Η Nέα Αροδαφνούσα είναι γεγονός

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Νέα Αροδαφνούσα θα είναι έτοιμη να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς σε ένα περιβάλλον που κτηριακά δεν θυμίζει το προηγούμενο, αλλά προσφέρει την ίδια θαλπωρή και φροντίδα προς τους συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου

Μία νέα αρχή σηματοδοτεί το νέο έτος για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, που μπαίνει στο 2020 με το δεξί εγκαινιάζοντας τη Νέα Αροδαφνούσα. Πρόκειται για το ανανεωμένο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας, που εδώ και 50 χρόνια παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς οι οποίες θεωρούνται μοναδικές στο είδος τους στην Κύπρο. Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» θα πραγματοποιηθούν στις 27 Ιανουαρίου 2020, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις

Στο νέο κτήριο, που βρίσκεται στον Στρόβολο και συγκεκριμένα στον ίδιο χώρο που στέγαζε την Αροδαφνούσα από το 1976, εκτός από τη Νέα Αροδαφνούσα θα στεγάζονται και τα γραφεία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, όπως επίσης και η Υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας.

Το όλο έργο ξεκίνησε το 2017 και τον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους του ασθενείς σε ένα περιβάλλον που κτηριακά δεν θα θυμίζει το προηγούμενο, αλλά θα προσφέρει προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους όλη εκείνη τη θαλπωρή και τη φροντίδα που προσέφερε δωρεάν τα τελευταία 50 χρόνια.

Στη Νέα Αροδαφνούσα θα λειτουργούν πλέον 26 μονόκλινα δωμάτια ασθενών (έντεκα περισσότερα απ’ ό,τι προηγουμένως), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο Κέντρο να εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς και να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας κατά την περίοδο της αποθεραπείας και της αποκατάστασής τους.

Επίσης, στον χώρο θα λειτουργεί ειδικά σχεδιασμένο φυσικοθεραπευτήριο και άλλοι τρεις χώροι θεραπειών φυσιοθεραπείας και αρωματοθεραπείας. Επιπρόσθετα, έχουν δημιουργηθεί ειδικές αίθουσες για ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ασθενών και των οικείων τους για να προσφέρονται οι υπηρεσίες σε ένα γαλήνιο περιβάλλον, το οποίο, ταυτόχρονα, σέβεται την ιδιωτικότητά τους. Παράλληλα, όλος ο εξοπλισμός θα είναι ανανεωμένος και καινούργιος.

Ακόμα έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη και φωτεινή αίθουσα στην οποία θα προσφέρονται τα προγράμματα ημερήσιας απασχόλησης των ασθενών, καθώς επίσης και η καφετερία η οποία θα μπορεί να αξιοποιείται από τους ασθενείς και τους επισκέπτες του χώρου.

Η Νέα Αροδαφνούσα θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί πλήρως τόσο εσωτερικούς ασθενείς όσο και εξωτερικούς ασθενείς, καθώς και τις οικογένειες και τους οικείους τους.

Με έμφαση στους κήπους

Ειδική έμφαση δόθηκε στους κήπους του Κέντρου γιατί βασικό στοιχείο της Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι ασθενείς. Κύριο μέλημα του Συνδέσμου στη Νέα Αροδαφνούσα ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που δεν θα παρέπεμπε σε νοσηλευτήριο. Όλα τα δωμάτια ασθενών έχουν άμεση πρόσβαση στους κήπους, οι οποίοι είναι γεμάτοι με δέντρα και λουλούδια για να δημιουργούν συναισθήματα ηρεμίας. Στο κέντρο των κήπων, μάλιστα, δημιουργήθηκε ένα στοιχείο με νερό, που προσθέτει στην αισθητική του χώρου.

Οι υπηρεσίες της Αροδαφνούσας

Καταλήγοντας, αξίζει να σημειώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν από την Αροδαφνούσα εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το Κέντρο παρέχει νοσηλεία για: έλεγχο του πόνου και άλλων συμπτωμάτων από την ασθένεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, φυσιοθεραπεία, φιλοξενία ενόσω υποβάλλεται ο ασθενής σε θεραπείες στα ογκολογικά κέντρα (ιδιαίτερα αν είναι από μακριά), φιλοξενία για ξεκούραση της οικογένειας και φροντίδα στο τελικό στάδιο της νόσου.