Υγεία

Δύσκολα και φέτος με τη Γρίπη Α

Χιλιάδες -ενδεχομένως- να είναι τα περιστατικά Γρίπης Α στον τόπο μας, αλλά μόνο το ένα τέταρτο είναι επιβεβαιωμένα, άρα και καταγεγραμμένα

Οι σχολικές αίθουσες αδειάζουν, οι εργοδότες γράφουν άδειες προσωπικού -ασθενείας ή φροντίδας- τα νοσοκομεία γεμίζουν και τα μικρόβια βασιλεύουν. Είναι η εποχή της γρίπης και το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Γρίπη Α, η οποία και φέτος εξαπλώθηκε παντού, κυριεύοντας, κυρίως, τα μικρά παιδιά. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 144 επιβεβαιωμένα περιστατικά, αριθμός που ίσχυε την ημέρα συγγραφής του συγκεκριμένου κειμένου. Ωστόσο ο αριθμός πολλαπλασιάζεται όταν συμπεριληφθούν τα περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί, γεγονός που δημιουργεί απορίες σχετικά με την επιβεβαίωση και καταγραφή των περιστατικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό της Γρίπης Α.

Δύσκολη η εκτίμηση της κατάστασης

Για χιλιάδες περιστατικά έκανε λόγο η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής / Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού, η οποία, μιλώντας στη «Σ», εξήγησε ότι είναι δύσκολη η εκτίμηση της κατάστασης. «Να μη δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση ότι πρόκειται μόνο για 100+ περιστατικά. Είναι πολύ περισσότερα, ίσως και χιλιάδες. Απλώς κάποιοι ευσυνείδητοι γιατροί τα δηλώνουν επίσημα», είπε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, εξήγησε πως υπάρχει ενδεχομένως και μια άλλη μερίδα ιατρών που δεν προβαίνουν σε επίσημη καταγραφή. «Το σωστό είναι να γίνεται η επιτήρηση που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και αυτό είναι να γίνεται μια εκτίμηση με βάση τις επισκέψεις για γριπώδη συνδρομή και ακολούθως να δηλώνεται από τους ιατρούς στο Υπουργείο Υγείας. Ένας άλλος τρόπος είναι μέσω των περιστατικών που στέλνονται με μοριακές μεθόδους PCR. Μετά τη διάγνωση ο ιατρός οφείλει να δηλώσει το περιστατικό στο Υπουργείο», είπε.

Με τη σειρά της η Πρώτη Λειτουργός Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, μίλησε στη «Σ» ξεκαθαρίζοντας ότι ο αριθμός που δίδεται προς τα έξω αναφέρεται σε επιβεβαιωμένα περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί στα διάφορα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όχι σε άτομα που νοσούν και παραμένουν στον δικό τους χώρο. Τέλος, ανέφερε ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, γεγονός που δεν προκαλεί ωστόσο ιδιαίτερες μέχρι στιγμής ανησυχίες.

Εμβόλιο ακόμη και τώρα;

Τα εμβόλια αν και δεν υπήρχαν όταν έπρεπε να χορηγηθούν, εντούτοις ήταν διαθέσιμα από τον Νοέμβριο για όλους όσοι επιθυμούσαν να ενισχύσουν τον οργανισμό τους με μια έξτρα ασπίδα προστασίας. Οι περισσότεροι έτρεξαν να εμβολιαστούν στην ώρα τους και αυτό φαίνεται από τη μειωμένη σοβαρότητα των περιστατικών της γρίπης μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που τρέχουν ακόμη και σήμερα να εφοδιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο με τη γνώμη των ειδικών να διχάζει, εφόσον κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αργά, ενώ κάποιοι άλλοι λένε «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Η Δρ Μαρία Κολιού επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού στην ώρα του. «Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται στην εποχή του και στις ομάδες που πρέπει. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε τέσσερεις θανάτους από τη γρίπη. Φέτος είναι πιο ήπια η κατάσταση μέχρι στιγμής. Όταν εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου, τότε είναι μια χαρά. Θα ήταν καλό βέβαια να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που συστήνει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών από 6 μηνών μέχρι 5 χρονών. Κάτι που δεν εφαρμόζεται ακόμη στην Κύπρο», δήλωσε. Η Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ανέφερε πως «σε αυτό το στάδιο δεν θα γίνει κάποια αλλαγή αλλά για του χρόνου θα επιληφθεί του θέματος η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ώστε τα παιδιά να μπορούν όλα να εμβολιαστούν».

Η δυσκολία της γρίπης

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς που ταλαιπωρούνται είναι τα μικρά παιδιά προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία, ειδικά στους γονείς. Η παιδίατρος Δρ Ειρήνη Παφίτη μίλησε στη «Σ» για την επικινδυνότητα της γρίπης Α, εξηγώντας τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά ή σε περίπτωση ασθένειας. «Το πρόβλημα με τη Γρίπη Α είναι ότι είμαστε μεταδοτικοί ένα εικοσιτετράωρο πριν εμφανίσουμε τα συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι τόσο εύκολο να μεταδοθεί. Ο κόσμος κυκλοφορεί άρρωστος, συνεχίζει την καθημερινότητά του και μεταδίδει την ασθένεια. Το ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται φυσικά στα σχολεία. Ξαφνικά ασθενεί ένα παιδί και μετά από δύο μέρες απουσιάζει η τάξη. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ ψηλός πυρετός, απίστευτη καταβολή, κατάπτωση, κομμάρες, πόνοι στα κόκκαλα, στους μύες, βήχας, καταρροή και αυτά κρατούν τέσσερεις μέχρι εφτά ημέρες. Είναι διαφορετικό το απλό κρυολόγημα από την γρίπη και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό. Στις διάφορες ιώσεις κρυολογήματος δεν υπάρχει πυρετός και δεν έχεις αυτά τα συμπτώματα. Το χαρακτηριστικό είναι όπως λέγεται χαριτολογώντας να νιώθεις ότι σε κτύπησε τρένο. Αν δεν νιώθεις ότι σε κτύπησε τρένο, τότε δεν έχεις Γρίπη Α», εξήγησε. Όσον αφορά τη θεραπεία, η Δρ Παφίτη ξεκαθάρισε ότι αυτή στην ουσία δεν υπάρχει. «Δεν είναι όπως στις περιπτώσεις βακτηριακής λοίμωξης που θα λάβεις κάποια αντιβίωση και θα περάσει. Υπάρχει το αντιικό Tamiflu, το οποίο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της νόσου. Σίγουρα δεν μπορεί να χορηγηθεί μετά τις 48 ώρες της νόσου, γιατί δεν υπάρχει κανένα όφελος μετά. Αν όμως η ασθένεια εντοπιστεί εντός των 48 ωρών, τότε ναι, μπορεί να βοηθήσει. Πρώτα από όλα θα μειωθεί η μετάδοση του ιού και μάλιστα μπορεί να δοθεί προληπτικά σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς. Για παράδειγμα μια μητέρα που έχει παιδί άρρωστο μπορεί να το πάρει προληπτικά», είπε.

Λάβε τα μέτρα σου

Σύμφωνα με τη Δρα Παφίτη, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς την αρρώστια αν δεν είναι εμβολιασμένος και αν συναναστρέφεται με πολύ κόσμο καθημερινά. Ωστόσο, λαμβάνοντας κάποια μέτρα, ίσως περιοριστούν οι πιθανότητες της νόσου. «Απαραίτητη η προσωπική υγιεινή, καλό πλύσιμο χεριών σε τακτά διαστήματα, αποστειρώνουμε χέρια, δεν βήχουμε στα χέρια μας, καλός αερισμός στον χώρο μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η γρίπη είναι στον αέρα. Επίσης όταν είμαστε άρρωστοι αποφεύγουμε να είμαστε σε κλειστό χώρο με πολλά άτομα. Δηλαδή ένα παιδικό πάρτι σε κλειστό παιδότοπο αυτήν την εποχή θεωρώ ότι απλώς είναι αυτοκτονία», πρόσθεσε. Περαιτέρω, ερωτηθείσα εάν τελικά είναι επικίνδυνη η γρίπη, εξήγησε πως «αν υπάρχουν επιπλοκές, ναι. Από μόνη της είναι μια νόσος με μεγάλη διάρκεια. Για μια βδομάδα να έχεις πυρετούς υψηλούς, αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό πολύ. Κάποια άτομα παρουσιάζουν επιπλοκές, όπως βρογχίτιδες, πνευμονίες, περικαρδίτιδες, ακόμη και εγκεφαλίτιδες. Εξαρτάται από τον ίδιο τον οργανισμό».