Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Οδηγείται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα Tαμεία Προνοίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ολοκληρώνει την ερχόμενη Τρίτη τη συζήτηση, ώστε το νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας είτε στις 24 Ιανουαρίου είτε το αργότερο στην πρώτη συνεδρία του Φεβρουαρίου

Στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας υπολογίζεται ότι θα τεθεί προς ψήφιση το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας, όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής. Μέχρι την επόμενη Τρίτη, που θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή επί του θέματος, αναμένεται πως η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα αποστείλει στη Βουλή σχετική επιστολή με την οποία θα δεσμεύεται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταθέσει τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τις τρεις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Η εν λόγω δέσμευση της Υπουργού αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση ώστε τα κόμματα να προωθήσουν προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.

Ολοκληρώνεται

η συζήτηση

Την εβδομάδα που μας πέρασε, σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, η αρμόδια Υπουργός σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων δεσμεύτηκε ότι εντός των ημερών θα καταθέσει επιστολή προς τη Βουλή, με την οποία θα δεσμεύεται ότι θα ετοιμαστούν οι κανονισμοί που θα ρυθμίζουν την εφαρμογή των συγκεκριμένων προνοιών.

Οι τρεις συμπληρωματικές πρόνοιες, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν μέχρι την κατάθεση και έγκριση και των κανονισμών, θα διασφαλίζουν κατ’ αρχήν ότι τα Ταμεία Προνοίας θα πρέπει να είναι καθολικά για όλους τους εργαζόμενους εκεί που εφαρμόζονται. Η δεύτερη πρόνοια θα καθορίζει ότι τα Ταμεία Προνοίας δεν μπορούν να διαλυθούν και τρίτο ότι στη διαχείριση των ταμείων δεν θα συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Η συζήτηση του θέματος αναμένεται να ολοκληρωθεί ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας την ερχομένη Τρίτη, κατά την οποία τα κόμματα θα τοποθετηθούν έχοντας στα χέρια τους τη δεσμευτική επιστολή της Υπουργού Εργασίας. Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως στόχος του είναι να προωθήσει το νομοσχέδιο για ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας στις 24 Ιανουαρίου, ή το αργότερο στην πρώτη συνεδρία του Φεβρουαρίου, διότι μέχρι τις 14 του Φεβρουαρίου πρέπει να τεθεί σε ισχύ με βάση και την παράταση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάθετα αντίθετοι

οι εργοδότες

Οι πιο έντονες αντιδράσεις επί των προνοιών του επίμαχου εναρμονιστικού νομοσχεδίου προέρχονται, κυρίως, από την εργοδοτική πλευρά. Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε πως πιστεύουν στη διεύρυνση της λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας, αλλά με τρόπο εθελοντικό. Τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει καταναγκαστικά, προσθέτοντας πως πρέπει να δοθούν κίνητρα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζομένους.

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στη «Σ» τόνισε ότι είναι απαράδεκτο σε μία διαδικασία εναρμόνισης με μία ευρωπαϊκή οδηγία να προσθέτουμε πρόνοιες που δεν απαιτούνται από την οδηγία, κάνοντας έτσι τα πράγματα πιο δύσκολα για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Ο κ. Τσιακκής εξήγησε περαιτέρω ότι η δεύτερη ανησυχία του ΚΕΒΕ είναι το γεγονός ότι ενώ έπρεπε να γίνει αυτό από τον Ιανουάριο του 2019, καθυστερήσαμε με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να μην τύχει νομικής εξεργασίας και να καλείται τώρα η Βουλή να το ψηφίσει ως έχει, κάτι με το οποίο διαφωνούμε. «Θέση μας είναι να περάσει μεν η οδηγία χωρίς αυτές τις τρεις πρόνοιες για την υποχρεωτική συνεισφορά των εργοδοτουμένων, αφού αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα ωφέλημα και δεν μπορεί ένα ωφέλημα να καθίσταται υποχρεωτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως είπε ο κ. Τσιακκής, «το ΚΕΒΕ διαφωνεί και με την απαγόρευση στο να μπορεί κάποιος να αποφασίσει να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί από το Ταμείο Προνοίας και να το επενδύσει σε εξειδικευμένους οργανισμούς. Το άλλο σημείο με το οποίο διαφωνούμε αφορά στην απαγόρευση της διάλυσης ενός Ταμείου Προνοίας από την εταιρεία μετά από συμφωνία όλων των μερών».

Τέλος, τόνισε ότι το ΚΕΒΕ θεωρεί πως τα Ταμεία Προνοίας πρέπει να είναι ο δεύτερος πυλώνας συνταξιοδότησης και δεν συμφωνεί με το να παίρνει κάποιος τα λεφτά του πριν από την αφυπηρέτηση, αφού ο σκοπός του Ταμείου είναι η στήριξη των δικαιούχων του στη δύσκολη περίοδο της συνταξιοδότησης.

Υποστηρίξτε τη