Υγεία

Στην τελική ευθεία το ΓεΣΥ

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις του ΟΑΥ με τον ΠΑΣΙΝ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα, μετά και τις κρατικές εγγυήσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), με στόχο την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Σημαντική ώθηση στις μεταξύ τους επαφές έδωσε την εβδομάδα που μας πέρασε η Κυβέρνηση, με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 70 εκατ. ευρώ, ως εγγύηση της βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που θα ενταχθούν τελικά στο σύστημα.

Σε καλό κλίμα

οι συζητήσεις

Την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα η σύσκεψη μεταξύ του ΟΑΥ και της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε από τον ΠΑΣΙΝ, κατά την οποία ο Οργανισμός έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα και προβληματισμούς που έθεσε ο ΠΑΣΙΝ. Η πολύωρη σύσκεψη ήταν η πρώτη μετά την απόφαση του ΠΑΣΙΝ για κατ’ αρχήν αποδοχή του Μνημονίου Συναντίληψης με τον ΟΑΥ και θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη παρόμοιας φύσεως αύριο Δευτέρα, στις 2 το απόγευμα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όπως και διαδικασίες και έφερε ως παράδειγμα τον κατάλογο Ζ για τα αναλώσιμα.

Η κρατική εγγύηση

ύψους €70 εκατ.

Της εν λόγω σύσκεψης προηγήθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη συμπερίληψη πρόνοιας στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ύψους €70 εκ. για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων που πιθανόν να διαφανούν στην πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα για τα έτη 2021 και 2022. Σκοπός της εν λόγω απόφασης είναι, αφενός, να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα συνυπογράψουν ο Υπουργός Υγείας, ο ΟΑΥ και ο ΠΑΣΙΝ -και κατ’ επέκτασιν των συμβολαίων που θα υπογραφούν με έκαστο νοσηλευτήριο που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στο ΓεΣΥ- θα τηρηθούν και, αφετέρου, να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς ΠΑΣΙΝ για το θέμα της βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Τονίζεται ότι η εν λόγω πρόνοια θα ενεργοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση που διαφανεί ότι προκύπτουν τυχόν ελλείμματα ή ότι δεν τηρούνται οι οικονομικές παράμετροι του Μνημονίου. Για σκοπούς ελέγχου, η χορηγία θα παραχωρείται στον ΟΑΥ ανά τριμηνία κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης του ΟΑΥ προς το Υπουργείο Υγείας και εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Στο φουλ οι μηχανές του ΟΑΥ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από τον ΟΑΥ, αρκετά ιδιωτικά νοσηλευτήρια εξέφρασαν ήδη ενδιαφέρον για ένταξή τους στο ΓεΣΥ, με κάποια από αυτά μάλιστα να είναι πολύ κοντά στο να υπογράψουν. Σε δηλώσεις της στη «Σ», η αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, υπέδειξε ότι οι διαβουλεύσεις τόσο με τον ΠΑΣΙΝ όσο και με κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια που επέδειξαν ενδιαφέρον συνεχίζονται σε θετικό κλίμα και με εντατικούς ρυθμούς. Ερωτηθείσα εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε πρέπει να αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες υπογραφές με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είπε πως όσο το γρηγορότερο τόσο το καλύτερο για να μπορέσουν και τα ίδια τα νοσηλευτήρια να προετοιμαστούν. Εξάλλου, όπως είπε, εντός Μαρτίου θα ανοίξει και το σύστημα ώστε να μπορούν να εγγράφονται και επίσημα.

Στο μεταξύ, από την 1η Ιουνίου 2020, εκτός από την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, στο σύστημα θα ενταχθούν και άλλοι επαγγελματίες υγείας, μεταξύ των οποίων οι φυσιοθεραπευτές, οι κλινικοί ψυχολόγοι και οι οδοντίατροι, με τους οποίους ο ΟΑΥ βρίσκεται επίσης σε επαφές. Παράλληλα, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ θα παρέχονται και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων, θέμα το οποίο, σύμφωνα με την κ. Καμίτση, θα απασχολήσει τον Οργανισμό αργότερα, καθώς πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.