Παραπολιτικά

Δημοψήφισμα ίσον... δημοψόφισμα

Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση χρειάζεται και μεγάλες αποφάσεις. Και κάθε μεγάλη απόφαση δεν είναι δυνατό να ληφθεί όταν εμποδίζεται από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Και για να εφαρμοστεί χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις. Δυστυχώς, και εδώ οι μεγάλες αποφάσεις προσκρούουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Για τις συνενώσεις Δήμων, που αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης, είναι αναγκαίες οι μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Αν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες εμποδίσουν την υλοποίηση των συνενώσεων, τότε καταρρέει ολόκληρη η μεταρρύθμιση. Τυχόν εφαρμογή της εισήγησης του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κάθε Δήμο θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα την απόρριψη των συνενώσεων σε κάποιους Δήμους και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση της μεταρρύθμισης.

Θα περιμένουμε να δούμε την επίσημη στάση και των άλλων κομμάτων, όταν τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Βουλής. Αν, δηλαδή, θα πάρουν τις αναγκαίες μεγάλες αποφάσεις για τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ή αν θα υποκύψουν στις μικροκομματικές σκοπιμότητες, από φόβο μήπως χάσουν ψηφοφόρους στις βουλευτικές του επόμενου χρόνου.

Αν ο «γέρο Δήμος» είναι βαριά ασθενής και χρειάζεται οπωσδήποτε να υποβληθεί σε εγχείρηση, αλλά ο ίδιος βαρυγκομά, όσοι τον αγαπούν οφείλουν να τον βάλουν με το ζόρι στο χειρουργείο, για να τον σώσουν. Αλλιώς, στο τέλος θα μείνουνε να τραγουδάνε απελπισμένοι... «Ο γέρο Δήμος πέθανε, ο γέρο Δήμος πάει»...

ΜΠΟΞΕΡ