Παραπολιτικά

Διορθώστε το, όχι σκοτώστε το!

Κατέβηκαν πάλι στους δρόμους οι μαθητές και συνέρρευσαν έξω από το Προεδρικό (και μάλιστα σε ώρες μαθημάτων), απαιτώντας να καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων. Ως εάν αυτό να είναι το βασικό πρόβλημα της εκπαίδευσης. Ως εάν οι εξετάσεις να είναι μέθοδος βασανιστηρίων και όχι ένας απλός έλεγχος της απόδοσης και των γνώσεων των μαθητών, με στόχο τη βελτίωσή τους.

Δεν περίμεναν, καν, να δουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου. Απαξίωσαν την ανάλυση και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τους ειδικούς, δεν έδωσαν περιθώριο συζητήσεων για τα συμπεράσματα των αναλύσεων και για πιθανούς τρόπους αναβάθμισης του συστήματος. Η μαθητική οργάνωση ΠΣΕΜ (που θεωρείται ως καθοδηγούμενη από το ΑΚΕΛ), έχει εδώ και καιρό μιαν απόλυτη και άκαμπτη θέση: να καταργηθούν πλήρως οι εξετάσεις. Δεν δίνει δεκάρα αν οι εξετάσεις τετραμήνων είναι νόμος του κράτους, ούτε ότι τις στηρίζουν οι καθηγητές και οι γονείς. Έχει «ποδοσφαιροποιήσει» το θέμα και με ανάλογα συνθήματα και ντουντούκες επιχειρεί να ανεβάσει τους μαθητές «στα κάγκελα» εναντίον των εξετάσεων.

Η λύση, όμως, δεν είναι η κατάργηση των εξετάσεων, αλλά η ενίσχυσή τους με βελτιωτικές κινήσεις και με τη σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων. Ο νέος υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, εμφανίζεται ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις και θα πρέπει να τις κάνει. Έστω και εάν η ΠΣΕΜ παραμένει... αδιόρθωτη.

ΜΠΟΞΕΡ