Αναλύσεις

Η βραδυφλεγής βόμβα του ποδοσφαίρου σκάζει…

Υποκρισίας αποθέωση υπό τη σκιά του ποδοσφαιρικού πτώματος

Υπό τη σκιά της πρόσφατης αναβολής των αγώνων όλων των κατηγοριών και με φόντο το πτώμα του Κυπριακού ποδοσφαίρου, ΚΟΠ και Πολιτεία σήμαναν συναγερμό για αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης η οποία έκανε την Κύπρο ρεζίλι διεθνώς. Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, UEFA, αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο για επί τόπου μελέτη της κατάστασης και να συνεργαστεί με την Αστυνομία για εξέταση των κόκκινων φακέλων που αφορούν τους στημένους αγώνες. Το ποτήρι που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, ήταν η ομόφωνη απόφαση του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου για αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους μετά την έκρηξη της βόμβας κάτω από το αυτοκίνητο του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 στη Λάρνακα. Ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην Γιορτή των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, αναφέρθηκε σε «μη έντιμους διαιτητές και διεφθαρμένους παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τους κόκκινους φακέλους που έρχονται από την UEFA στην ΚΟΠ και εκθέτουν διεθνώς το Κυπριακό ποδόσφαιρο».

«Ήρθε η ώρα να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία για να δούμε ξανά τον κόσμο να επιστρέφει στα στάδια χωρίς την αγωνία τι στοιχημάτισαν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Ο Σύνδεσμος Διαιτητών Κύπρου με ανακοίνωση του διαμήνυσε πως «οι δηλώσεις του Προέδρου αδικούν την ολότητα των διαιτητών κι έστω και άθελα δίνουν κάλυψη στους πραγματικούς υπαίτιους» πιστοποιώντας κατά κάποιο τρόπο πως η μαφία είναι εδώ ισχυρή και αποφασισμένη για όλα!

Η κορυφή του παγόβουνου
Η υπάρχουσα κατάσταση έκτακτης στον χώρο του Κυπριακού ποδοσφαίρου και της κοινωνίας ευρύτερα, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου που άρχισε να κτίζεται το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού και κα επέκταση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην νήσο. Στο παιχνίδι μπήκαν νωρίς οι επιτήδειοι κερδοσκόποι κατάφεραν να αλώσουν το δημοφιλέστερο άθλημα αιχμαλωτίζοντας το στους δόλιους σχεδιασμούς τους μετατρέποντας το σε υποχείριο των οικονομικών τους συμφερόντων. Και αυτό, υπό την χρόνια ανοχή του πολιτικού συστήματος που ρυμούλκησε το ποδοσφαιρικό όχημα στα γρανάζια της διαφθοράς και της διαπλοκής, οδηγώντας το στην πλήρη απαξίωση και αναξιοπιστία που απομάκρυνε τον κόσμο από τα γήπεδα. Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος για «δολοφονία» των ντόπιων ταλέντων και των Εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, με θλιβερές κοινωνικές κι εθνικές επιπτώσεις. Το θλιβερό είναι ότι η τραγική αυτή κατάσταση δημιουργήθηκε με την ανοχή και της ευλογίες της ανώτατης ποδοσφαιρικής αρχής και της Πολιτείας, οι οποίες προ του σημερινού επικίνδυνου αδιεξόδου, ψάχνουν εντελώς υποκριτικά και ανερυθρίαστα να βρουν, τις πταίει.

Ο γράφων εδώ και πολλά χρόνια με τολμηρή και τεκμηριωμένη αρθρογραφία στηλίτευσε τα κακώς κείμενα, προειδοποίησε για τους επερχόμενους κινδύνους καλώντας την Πολιτεία να κινητοποιηθεί τάχιστα και αποφασιστικά προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα σε βάρος του ποδοσφαίρου, της κοινωνίας και της χώρας. Φυσικά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω, γιατί στην μακαρία νήσον των αχρείων, όπως πολλές φορές επισημάναμε, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα κάπου εφάπτονται εξού και αλληλοκαλύπτονται.

Προφητική αρθρογραφία
Ο γράφων, μέσω αρθρογραφιών παρεμβάσεων στον καθημερινό και εβδομαδιαίο Τύπο, αποτύπωσε πολλές φορές τη σαθρή κατάσταση στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, καλώντας τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας και γενικότερα την Πολιτεία να παρέμβουν άμεσα και αποφασιστικά για εξυγίανση του δημοφιλέστερου αθλήματος και διάσωση του Κυπριακού ποδοσφαιρικού οικοδομήματος. Ένα δείγμα της κραυγής αγωνίας μας, αποτελεί το πιο κάτω άρθρο στις 2 Μαίου2017.

Άρθρο Ημερομηνίας 2.5.2017

Πολλές φορές συζητώντας με φίλους διερωτηθήκαμε, ποιο είναι πιο βαθιά βυθισμένο στο βούρκο, το Ποδόσφαιρο ή το Πολιτικό σύστημα. Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάνθηκα ότι το Κυπριακό ποδόσφαιρο πλέει σε πιο βρώμικα και βαθιά νερά σε σχέση με την Πολιτική. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το Κυπριακό ποδόσφαιρο από ευγενές λαϊκό άθλημα κατέστη εδώ και καιρό τοξική οικονομική δραστηριότητα με τις ευλογίες της Πολιτείας ζημιώνοντας πολλαπλώς τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της κοινωνίας. Με τα όσα τραγελαφικά αποκαλύπτονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, φανερώνεται σε όλο της το μεγαλείο η υποκριτική στάση του πολιτικού συστήματος το οποίο συγκαλύπτει τα βρώμικα κυκλώματα που λυμαίνονται το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Η κοινή γνώμη και οι φίλαθλοι ανεξαρτήτως σωματειακής προτίμησης, είναι πλέον απόλυτα πεπεισμένοι ότι κύρια αίτια του Κυπριακού ποδοσφαίρου δεν είναι ο οπαδικός φανατισμός και η βία. Τα πραγματικά αίτια της θλιβερής κατάντιας του Κυπριακού ποδοσφαίρου αντικατοπτρίζονται εύγλωττα στην έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου [UEFA ] που θεωρεί το Κυπριακό πρωτάθλημα ως το πιο αναξιόπιστο της Ευρώπης. Μάλιστα στον πίνακα αξιοπιστίας η Κύπρος «προβιβάστηκε» στην τελευταία θέση, ξεπερνώντας και αυτή την Αλβανία. Η δήλωση του αντιπροέδρου της ΟΥΕΦΑ Μάριου Λευκαρίτη ότι η εικόνα που παρουσιάζει το Κυπριακό Ποδόσφαιρο είναι κάκιστη, μιλά άφευκτής. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το Κυπριακό ποδόσφαιρο έφθασε σε έσχατα όρια σήψης. Οι χαίνουσες πληγές του ετοιμόρροπου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος είναι πολλές και συνοψίζονται στις εξής κεφαλαιώδεις:

4+1 πληγές

1. Η έντονη διείσδυση ανθρώπων του υποκόσμου και ασύδοτων κερδοσκόπων στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι

2. Η αδιαφανής και απολυταρχική διακυβέρνηση της ΚΟΠ, το διάτρητο Καταστατικό της και η περίεργη στάση των εκπροσώπων των σωματείων στα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας

3. Η διαφαινόμενη χειραγώγηση της διαιτησίας

4. Η απροκάλυπτη εμπλοκή ποδοσφαιρικών αγώνων στο στοίχημα κα η εκούσια ή ακούσια αδυναμία εξέτασης των κόκκινων φακέλων για ύποπτους αγώνες

5. Η εκτροφή του φανατισμού, η πολιτικοποίηση και η αδυναμία εισαγωγής -εφαρμογής της ενδεδειγμένης νομοθεσίας για πάταξη της βίας.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι σκληρότατες για τον τόπο με κοινωνικές, οικονομικές και εθνικές διαστάσεις. Οι φίλαθλοι απομακρύνονται από τα γήπεδα. Οι σύλλογοι μαραζώνουν οικονομικά. Τα ντόπια ταλέντα χάνονται στα υπόγεια κυκλώματα των ατζέντηδων, των «έξυπνων» παραγόντων και ενίοτε των διαπλεκόμενων προπονητών. Η Εθνική ομάδα παραπαίει μονίμως παραμένοντας φτωχός συγγενής στην Ευρώπη. Πολύτιμο συνάλλαγμα κάνει φτερά. Γενικά, η συμβολή της τεράστιας οικονομικής ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στο πραγματικό ΑΕΠ, την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου είναι μηδαμινή. Έχοντας αυτά κατά νουν, θέλουμε να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ότι προβάλλει η ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένου σχεδίου αναστήλωσης του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος με μοναδικό κριτήριο το όφελος του αθλήματος, της κοινωνίας και τις αιμάσσουσας πατρίδας. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αλλά και οι παράγοντες των σωματείων ιδίως των ισχυρών, ας σταματήσουν τις υποκριτικές στάσεις και τις Ποντιοπιλατικές πρακτικές. Ας συσκεφθούν με ειλικρίνεια για λήψη μέτρων διάσωσης του δημοφιλέστερου αθλήματος που έχει μετεξελιχθεί σε τοξική οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας επιζήμιες επιπτώσεις στα κοινωνικοοικονομικά πράγματα του τόπου. Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να εγκρίνει δύο εκατομμύρια ευρώ μέσω του κρατικού προυπολογισμού για ανέγερση του γηπέδου ομάδας [εταιρείας] Α Κατηγορίας την ώρα που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξαθλιώνονται, μόνο θυμηδία προκαλεί.

Καταληκτικά, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως, αν το ποδόσφαιρο αφεθεί στο επόμενο διάστημα εκτεθειμένο στις ακόρεστες ορέξεις των κάθε λογής ασύδοτων κερδοσκόπων, το παγόβουνο που άρχισε ήδη να λειώνει θα πνίξει πολλούς, με πρώτο θύμα το συμφέρον της Κυπριακής κοινωνίας.

*Δημοσιογράφος, διπλωματούχος προπονητής UEFA