Παραπολιτικά

«Μη φωνάζετε, κύριε συνήγορε»!

«Η υπόθεση έπεσε στο Δικαστήριο. Ευτυχώς δεν έπεσε... και το ίδιο το Δικαστήριο»!

Φαντάστηκα αυτόν τον τίτλο μιας μελλοντικής είδησης, όταν διάβασα την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ακαταλληλότητα του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία», στο οποίο σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν τα Δικαστήρια Λευκωσίας. Φιλοξενηθούν τρόπος του λέγειν, διότι, όπως σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, βάζουν «τους δικαστές και τον κόσμο σε ένα παντελώς ανασφαλές κτήριο». Το οποίο «δεν μπορεί να φέρει καν τα συνήθη στατικά φορτία για τη λειτουργία του και το οποίο, με βάση τη μελέτη, δεν αντέχει καθόλου σεισμικό φορτίο». Ούτε... ντεπόζιτο νερού δεν σηκώνει στην ταράτσα του!

Με τέτοιες συνθήκες, πώς να διεξάγονται οι δίκες; Προσπαθήστε να φανταστείτε μιαν ανάλογη σκηνή. Να λέει ο δικαστής στον δικηγόρο του κατηγορουμένου:

- Παρακαλώ, μην υψώνετε τον τόνο της φωνής σας, κύριε συνήγορε. Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τοίχοι λόγω της δονήσεως!

Θα αλλάξουν πολλά στις δικαστικές διαδικασίες. Δεν θα μπορεί, για παράδειγμα, να διεξάγεται ούτε η γνωστή δίκη «κεκλεισμένων των θυρών». Θα έχουν τις πόρτες... ολάνοιχτες, ώστε μόλις αρχίσει να πέφτει η στέγη, να ορμήσουν όλοι έξω.

Θα είναι, δε, συχνό το φαινόμενο, να χάνει κάποιος μια δίκη, επειδή δεν θα προσέρχεται ο παραπονούμενος ή ο βασικός μάρτυρας. Θα... φοβούνται για την προσωπική τους ασφάλεια.

Η μόνη λύση που θα έχουν οι δικαστές και οι δικηγόροι είναι, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες του Δικαστηρίου, να στέκονται μπροστά στο «Φιλοξενία» και να εκθειάζουν τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα του κτηρίου. Με τη σκέψη ότι... «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει»!

Πάντως υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν και τη θετική πλευρά του πράγματος. Υπό τον μόνιμο φόβο να πέσει το ταβάνι, θα βιάζονται όλοι να τελειώσουν μια δίκη, οι κατηγορούμενοι θα παραδέχονται αμέσως ενοχή και έτσι θα επιτευχθεί και η επιδιωκόμενη... επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ