Παραπολιτικά

Πρώτο τραπέζι πίστα, ο τρομοκράτης

Για πρώτη φορά η Τουρκία περιλαμβάνεται στη λίστα των κινδύνων που καλείται να λάβει υπ’ όψιν του το Ισραήλ μέσα στο 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Και πώς να μη θεωρείται επικίνδυνη η Τουρκία του Ερντογάν, που είναι βασικός σύμμαχος του Ιράν, της χώρας την οποία το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν θανάσιμο εχθρό τους;

Αλλά, βεβαίως, τα κατορθώματα του σουλτάνου δεν έχουν όρια.

Εναγκαλίζεται τη Ρωσία, αγοράζοντας οπλικά συστήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, ενώ με τον αγωγό Turkish Stream, που μεταφέρει ρωσικό αέριο, κοντράρει τις προσπάθειες των Αμερικανών να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Βρίσκεται στα μαχαίρια με την Αίγυπτο. Έχει εισβάλει στη Συρία και το Ιράκ. Περιφρονώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει στη Λιβύη τουρκικά στρατεύματα, αλλά και χιλιάδες Σύρους τζιχαντιστές, για να υπερασπίσουν την κυβέρνηση του Σαράτζ, μαριονέτας της Άγκυρας. Συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να σφετεριστεί υφαλοκρηπίδες που δεν του ανήκουν.

Απειλεί την Ευρώπη με κατακλυσμό Σύρων προσφύγων. Μιλά προσβλητικά για τους ηγέτες άλλων χωρών, όπως ο Μακρόν, ο Νετανιάχου και ο Σίσι.

Και ένα σωρό άλλα «επιτεύγματα», χαρακτηριστικά ενός αλαζόνα δικτάτορα.

Αυτός, λοιπόν, ο τύπος, αντί να κλειστεί σε κάποιο ψυχιατρείο, ως «Χίτλερ» τουρκικής εκδοχής, ποζάρει ως ο μεγαλύτερος παίκτης της περιοχής, μπροστά στον οποίο όλοι πρέπει να γονατίζουν. Με την ενθάρρυνση του Πούτιν και του Τραμπ, και την ανοχή της Ευρώπης. Δυστυχώς.

Είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία έχει κληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου, ως βασικός πρωταγωνιστής στη σκακιέρα της Λιβύης.

Την Ελλάδα δεν την άφησαν να παίξει σκάκι. Της είπαν «εσύ πήγαινε να παίξεις... τάβλι».

ΜΠΟΞΕΡ