Τουρισμός

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης του τουρισμού μέχρι το 2030

Οι τέσσερεις περιοχές που καθορίζουν την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2020 κατατέθηκε η τελική έκδοση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, από τον πολιτικό προϊστάμενο του Υφυπουργείου Σάββα Περδίο.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ώστε η Κύπρος ανταγωνιστικά να ενταχθεί στις 30 καλύτερες χώρες του κόσμου, αφ' ης στιγμής κατατάσσεται 44η παγκοσμίως ως τουριστικός προορισμός, εξαιτίας και των μεγάλων βημάτων προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού θα δώσει το στίγμα ότι η Κύπρος έχει πλάνο και θα δείξει στους εταίρους της ποιες μορφές τουρισμού μπορεί η χώρα να προσελκύσει.

Οι πέντε πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, οι πέντε πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού είναι πρώτον να καταστεί η Κύπρος ολόχρονα τουριστικός προορισμός, δεύτερο, από τον τουρισμό να έχουν οφέλη όχι μόνο οι παραλιακές περιοχές, αλλά και τα ορεινά, η ύπαιθρος και οι ακριτικές περιοχές, τρίτο είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως ποιοτικού προορισμού, δηλαδή, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τέταρτος πυλώνας είναι η Κύπρος να γίνει πιο "έξυπνη" όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία και τη χρήση της, για να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τον τουρισμό, ενώ ο πέμπτος πυλώνας, είπε, αφορά την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο χάρτης και οι δεκατρείς περιοχές αναφοράς

Για την σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, η Κυβέρνηση προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης η οποία ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό στην ισπανική εταιρεία THR Innovative Tourism Advisors (THR Asesores en Turismo Hoteleria y Recreacion S.A).

Οι εμπειρογνώμονες για την ετοιμασία της μελέτης έχουν λάβει υπόψη και τις απόψεις που πήραν από τους εξειδικευμένους φορείς του τομέα, με τη διενέργεια επί τόπου επιθεωρήσεων περιοχών, 17 τομεακών και περιφερειακών εργαστηρίων, 33 συνεντεύξεων στην Κύπρο, εις βάθος έρευνας αγοράς συμπεριλαμβανομένων και πέραν των 1700 συνεντεύξεων σε 5 γεωγραφικές αγορές, 40 συνεντεύξεων με ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες στο εξωτερικό, συλλογής των απόψεων των αξιωματούχων του ΚΟΤ στο εξωτερικό μέσω ερωτηματολογίου, συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς της Κύπρου και την Ομάδα Διαχείρισης Έργου, και ανάλυση 17 γεωγραφικών αγορών.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της THR, έχουν αναλυθεί οι προορισμοί που προσελκύουν τον τουρισμό στο νησί, καθορίζοντας 13 κύριες περιοχές ενδιαφέροντος σε τέσσερα διαφορετικά "συμπλέγματα" προορισμών για τις οποίες προτείνονται τρόποι ανάπτυξης και επικέντρωσης τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ανατολική περιοχή

Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι κύριοι τουριστικοί προορισμοί, Παραλίμνι - Πρωταράς - Περνέρα, Αγία Νάπα, η πόλη αλλά και η παραλιακή περιοχή της Λάρνακας.

Για το Παραλίμνι - Πρωταρά - Περνέρα αναφέρεται ότι πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για για τις παραλίες της, με την παραλία Fig Tree Bay να είναι η πιο δημοφιλής. Το Παραλίμνι, είναι επίσης γνωστό ως οικογενειακός προορισμός και στο πέρασμα των χρόνων έχουν δημιουργηθεί υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, εστιατόρια και χώροι αναψυχής. Προτείνεται ο χαρακτηρισμός του ως ένα από τους πιο σημαντικούς οικογενειακούς προορισμούς του νησιού προσφέροντας την καλύτερη οικογενειακή εμπειρία ήλιου και θάλασσας και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, μεταξύ άλλων θαλάσσια αθλήματα, καταδύσεις αλλά και ναυτικό τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη την υπό ανέγερση μαρίνα Παραλιμνίου.

Όσον αφορά την Αγία Νάπα, χαρακτηρίζεται ως το πιο δημοφιλές και διάσημο τουριστικό θέρετρο με 14 γαλάζιες σημαίες, με γνωστές παραλίες όπως το Nissi Beach και τουρισμό για νεολαία. Προτείνεται όπως μέχρι το 2030 να θεωρείται ως ένας από τους τρεις καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για παραλίες και κοσμοπολίτικη διασκέδαση, για νέους μαζί με παραλιακούς προορισμούς και νυχτερινή ζωή που να συνάδουν με διεθνή πρότυπα διασκέδασης. Επίσης, τονίζεται ότι η υπό κατασκευή μαρίνα Αγίας Νάπας πρέπει να αποτελεί το επίκεντρο της ανάπτυξης του προορισμού.

Για την πόλη και τα προάστια της Λάρνακας αναφέρεται ότι πρέπει να αποτελεί την πρώτη εικόνα των τουριστών με την άφιξή τους στο νησί με δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, συνδυασμένες με τη φυσική ομορφιά και τα ιστορικά μνημεία. Οι κύριες δραστηριότητες πρέπει να περιλαμβάνουν επίσης τις παραλίες, τον ναυτικό τουρισμό, τα θαλάσσια αθλήματα και την εξερεύνηση της φύσης.

Γειτονικά, η παραλιακή περιοχή της επαρχίας Λάρνακας με σημαντικότερη την περιοχή του Μαζωτού, προτείνεται όπως μετατραπεί ως η κορυφαία εναλλακτική παραλιακή επιλογή για διακοπές για όλη την οικογένεια παρέχοντας και διάφορες επιλογές για αθλητικές δραστηριότητες και αναψυχή.

Δυτική περιοχή

Στα δυτικά, η μελέτη των Ισπανών εμπειρογνωμόνων, προτείνει την ανάπτυξη της πόλης και προαστίων της Λεμεσού, των περιοχών Πισσουρίου-Αυδήμου, του Ομόδους της πόλης και των περιχώρων της Πάφου, της περιοχής του Ακάμα και της Πόλης Χρυσοχού.

Για την Λεμεσό η μελέτη αναφέρει ότι έχει δεχθεί ραγδαία οικοδομική και τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο το έργο της μαρίνας το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Προτείνεται όπως ενδυναμωθεί ο ρόλος της ως η περιοχή που ηγείται στον τουρισμό που συνδυάζει όλες τις δραστηριότητες αλλά και ως εμπορικό κέντρο της χώρας, με τις παρεχόμενες δραστηριότητες να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ήλιο-θάλασσα, εκδηλώσεις, ναυτικό τουρισμό και θαλάσσια αθλήματα.

Όσον αφορά την περιοχή Πισσουρίου-Αυδήμου οι ξένοι μελετητές προτείνουν την μετατροπή της σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για resort, συνδυάζοντας την οικιστική με την τουριστική περιοχή και παρέχοντας διάφορες δραστηριότητες όπως ήλιο-θάλασσα, γκολφ θαλάσσια αθλήματα και κυπριακή γαστρονομία για κάθε ηλικία.

Η περιοχή το Ομόδους προτείνεται όπως μετατραπεί σε ένα καθοριστικό σημείο το οποίο χαρακτηρίζει την Κύπρο ως προορισμό, και που να παρέχει την ίδια αξία στον αγροτουρισμό όσο και στον τουρισμό που επιλέγει ήλιο και θάλασσα, μετατρέποντας την γραφική κοινότητα σε έναν προορισμό που να αντιπροσωπεύει την αυθεντική κυπριακή ζωή, τη φύση, τον τουρισμό οινογαστρονομίας και την παραδοσιακή ζωή γενικότερα.

Η Πάφος μπορεί, σύμφωνα με τους Ισπανούς εμπειρογνώμονες να μετατραπεί σε έναν ολόχρονο προορισμό για κάθε ηλικία που θα συνδυάζει ήλιο-θάλασσα, ιστορία και πολιτισμό, ναυτικό τουρισμό, θαλάσσια αθλήματα και γκολφ.

Η χερσόνησος, επίσης, του Ακάμα, χάρη στην σπουδαία φυσική ομορφιά, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για αγροτουρισμό, με τον Κάθηκα, συγκεκριμένα, να διαθέτει τις ίδιες προοπτικές όπως και η περιοχή του Ομόδους, συνδυάζοντας την αυθεντική κυπριακή ζωή, τη φύση, τον τουρισμό οινογαστρονομίας και την παραδοσιακή ζωή γενικότερα.

Ορεινές και ημιορεινές περιοχές

Σύμφωνα με τη μελέτη, η περιοχή του Τροόδους έχει την ευκαιρία να μετατραπεί σε έναν από τους πιο σπουδαίους ορεινούς προορισμούς για όλες τις ηλικίες παρέχοντας ευκαιρίες στον τουρίστα να ανακαλύψει τη φύση και την κυπριακή παραδοσιακή γαστρονομία αλλά και για τοποθεσία για κάμπινγκ. Με την ίδια φιλοσοφία και η Κοιλάδα της Μαραθάσας η οποία μπορεί να εξελιχθεί παρέχοντας υποδομές για τουρισμό ευεξίας, ή τουρίστες που να επιθυμούν να ανακαλύψουν την φυσική ομορφιά και την κυπριακή γαστρονομία.

Πρωτεύουσα

Η Λευκωσία και τα προάστιά της μπορούν, σύμφωνα με τη μελέτη, να καθορίσουν την ταυτότητα της πρωτεύουσας ως μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης χάρη στην σπουδαία ιστορία και τον πολιτισμό που να συνδυάζονται με την μοντέρνα κυπριακή ζωή μέσα από τις σημαντικές εκδηλώσεις, τη γαστρονομία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, μπορεί να επικεντρωθεί σε επαγγελματικό τουρισμό, τουρισμό ευεξίας, γαστρονομικό τουρισμό καθώς και τουρίστες που να επιθυμούν να ανακαλύψουν την ιστορία του νησιού.

Αύξηση 32% στις διανυκτερεύσεις μέχρι το 2030

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο "Economy Today" ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί μέχρι το 2030 να αυξήσει τις διανυκτερεύσεις των επισκεπτών κατά 32%, ανεβάζοντάς τις στα 48 εκατομμύρια, να αγγίξει τα 5 εκ. αφίξεις ανά έτος και να επιτύχει αύξηση των εξόδων κατά €1,5 δισεκατομμύριο το χρόνο. Επιπλέον, θα φροντίσει να διασπείρει τις διανυκτερεύσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, όπως είναι σήμερα, με στόχο το 40% αυτών να πραγματοποιούνται κατά την περίοδο Νοεμβρίου–Απριλίου, ήτοι 18% από το 2018. Εξ αυτών, στόχος είναι το 2030 οι 400.000 να γίνονται στην ύπαιθρο και στα ορεινά, από μόλις 100.000 που ήταν το 2018.