Εργασία

Αγωνία σήμερα για τα Ταμεία Προνοίας

Οι βουλευτές, θα κληθούν σήμερα στην Ολομέλεια να τοποθετηθούν στην ολομέλεια επί του αρχικού κειμένου κι όποια κοινοβουλευτική ομάδα φέρει ενστάσεις θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τροποποιήσεις

Στην ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σήμερα (24/1) προς ψήφιση το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για ταμεία προνοίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασία την περασμένη Τρίτη, αποφάσισε όπως οδηγηθεί στην ολομέλεια το αρχικό κείμενο του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, αποκλείοντας τις τροποποιήσεις σχετικά με την υποχρεωτική επιβολή ταμείων προνοίας σε επιχειρήσεις που παρέχουν το εν λόγω ωφέλημα, που ετοίμασε η υπουργός εργασίας σε συνεργασία με τον υπουργό οικονομικών.

Έτσι οι βουλευτές, θα κληθούν σήμερα να τοποθετηθούν στην ολομέλεια επί του αρχικού κειμένου κι όποια κοινοβουλευτική ομάδα φέρει ενστάσεις θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τροποποιήσεις.

Οι τρεις συμπληρωματικές πρόνοιες, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν μέχρι την κατάθεση και έγκριση και των κανονισμών, θα διασφαλίζουν κατ’ αρχήν ότι τα Ταμεία Προνοίας θα πρέπει να είναι καθολικά για όλους τους εργαζόμενους εκεί που εφαρμόζονται. Η δεύτερη πρόνοια θα καθορίζει ότι τα Ταμεία Προνοίας δεν μπορούν να διαλυθούν και τρίτο ότι στη διαχείριση των ταμείων δεν θα συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 14 του Φεβρουαρίου πρέπει να τεθεί σε ισχύ το εναρμονιστικό νομοσχέδιο με βάση και την παράταση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάθετα αντίθετοι οι εργοδότες

Οι πιο έντονες αντιδράσεις επί των προνοιών του επίμαχου εναρμονιστικού νομοσχεδίου προέρχονται, κυρίως, από την εργοδοτική πλευρά. Σε δηλώσεις του στην «Κυριακάτική Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε πως πιστεύουν στη διεύρυνση της λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας, αλλά με τρόπο εθελοντικό. Τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει καταναγκαστικά, προσθέτοντας πως πρέπει να δοθούν κίνητρα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζομένους.

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στη «Σ» τόνισε ότι είναι απαράδεκτο σε μία διαδικασία εναρμόνισης με μία ευρωπαϊκή οδηγία να προσθέτουμε πρόνοιες που δεν απαιτούνται από την οδηγία, κάνοντας έτσι τα πράγματα πιο δύσκολα για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Ο κ. Τσιακκής εξήγησε περαιτέρω ότι η δεύτερη ανησυχία του ΚΕΒΕ είναι το γεγονός ότι ενώ έπρεπε να γίνει αυτό από τον Ιανουάριο του 2019, καθυστερήσαμε με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να μην τύχει νομικής εξεργασίας και να καλείται τώρα η Βουλή να το ψηφίσει ως έχει, κάτι με το οποίο διαφωνούμε. «Θέση μας είναι να περάσει μεν η οδηγία χωρίς αυτές τις τρεις πρόνοιες για την υποχρεωτική συνεισφορά των εργοδοτουμένων, αφού αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα ωφέλημα και δεν μπορεί ένα ωφέλημα να καθίσταται υποχρεωτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως είπε ο κ. Τσιακκής, «το ΚΕΒΕ διαφωνεί και με την απαγόρευση στο να μπορεί κάποιος να αποφασίσει να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί από το Ταμείο Προνοίας και να το επενδύσει σε εξειδικευμένους οργανισμούς. Το άλλο σημείο με το οποίο διαφωνούμε αφορά στην απαγόρευση της διάλυσης ενός Ταμείου Προνοίας από την εταιρεία μετά από συμφωνία όλων των μερών».

Τέλος, τόνισε ότι το ΚΕΒΕ θεωρεί πως τα Ταμεία Προνοίας πρέπει να είναι ο δεύτερος πυλώνας συνταξιοδότησης και δεν συμφωνεί με το να παίρνει κάποιος τα λεφτά του πριν από την αφυπηρέτηση, αφού ο σκοπός του Ταμείου είναι η στήριξη των δικαιούχων του στη δύσκολη περίοδο της συνταξιοδότησης.