Διεθνή

Τουρκία: Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμό των νεκρών από τον σεισμό

Η ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε όχι μόνο τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, αφήνοντας πίσω νεκρούς, τραυματίες και υλικές ζημιές

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών οι οποίοι ξεπέρασαν τους 20 έφτασαν και τους 1.000 οι τραυματίες από τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευή στο Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και γίνονται προσπάθειες διάσωσής τους. Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας δήλωσε ότι κάτω από τα ερείπια στο Ελαζίγ βρίσκονται 30 άνθρωποι. Ένα 12χρονο παιδί διασώθηκε πέντε ώρες μετά από τον σεισμό.

Μέχρι σήμερα το πρωί οι μετασεισμοί τον κύριο σεισμό ακολούθησαν 184 μετασεισμοί, ενώ σεισμολόγοι λένε ότι το ρήγμα της Ανατολίας άρχισε να ζωντανεύει και δεν αποκλείεται και άλλος σεισμός κοντά στους 6 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός, όπως δηλώνουν, δεν ήταν έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στην Τουρκία.

Οι άνθρωποι χθες το βράδυ πέρασαν το βράδυ τους στους δρόμους μέσα στο κρύο, με τη θερμοκρασία να κατεβαίνει στους 12 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Οι αρχές άρχισαν την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στην πληγείσα περιοχή, όπως αντίσκηνα, κουβέρτες και φάρμακα.

«Έτοιμος ο τουρκικός στρατός να συμβάλει»
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι ο στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον αυτό χρειαστεί, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα να ενημερώνει ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αξιολόγησε τη σεισμική δόνηση ως «επιπέδου 3», βάσει του σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες μελών της Αστυνομίας και μονάδων διάσωσης να ερευνούν στα συντρίμμια κατεδαφισμένων πολυκατοικιών, ανάμεσα σε σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένα αυτοκίνητα.

Συλλυπητήρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον καταστροφικό σεισμό και τα θύματα που προκάλεσε, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο Τwiiter, εκφράζει τη συμπάθειά του στον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον τουρκικό λαό, για τον σεισμό στην Τουρκία και σημειώνει ότι οι ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να συνδράμουν, αν τους ζητηθεί:

«Η ολόψυχη συμπάθειά μου προς τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον τουρκικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

Τα συλλυπητήρια του κυπριακού ΥΠΕΞ

Λύπη για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανάρτησή στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην ανάρτηση που έγινε στην τουρκική γλώσσα αναφέρεται:

«Είμαστε λυπημένοι από την είδηση για τον φονικό σεισμό που κτύπησε την περιοχή κοντά στην Σιβρίτσε στην Τουρκία. Ειλικρινά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους αγαπημένους όλων όσοι έχουν χαθεί. Οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και όλους όσοι έχουν επηρεαστεί. Ευχόμαστε τα καλύτερα στις ομάδες διάσωσης για τις προσπάθειές τους».

Ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (24/01), στοίχισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους, ενώ αναμένεται η λίστα των θυμάτων να μεγαλώσει, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης των Αρχών.