Η κατάσταση στο Σαχέλ (στην Αφρική)

Το θέμα του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει σχέση μόνο με τη Μέση Ανατολή, αλλά και με την Αφρική. Οι τρομοκράτες βρίσκονται παντού.

Πριν από 7 χρόνια ο Francois Hollande απέστειλε δυνάμεις στο Mali για να εμποδίσουν το Ισλαμικό Κράτος και τους Ισλαμιστές να καταλάβουν τη χώρα. Ο κίνδυνος στην περιοχή υπάρχει και έτσι συναντήθηκαν στο Pau πέντε Δυνάμεις του Σαχέλ, η Μαυριτανία, το Mali, η Βurkina Faso, το Niger και το Tchad, σε μια διάσκεψη κορυφής μαζί με τη Γαλλία. Ο Emmanuel Macron συναντήθηκε με τους Αφρικανούς ομολόγους του για να αποφασίσουν μια στρατηγική για καταπολέμηση των Ισλαμιστών στο Σαχέλ, κυρίως τώρα που οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν και από την Αφρική.

Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη στις πέντε χώρες του Σαχέλ. Οι Γάλλοι, ως είναι γνωστόν, έχασαν ήδη τελευταία 13 στρατιώτες τον Νοέμβριο του 2019. Όσον αφορά τις πέντε αφρικανικές χώρες χάνουν πολύ περισσότερους στρατιώτες καθημερινά. Η Γαλλία βρίσκεται σε δίλημμα ή σε πολλά διλήμματα. Πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με αυτές των άλλων πέντε αφρικανικών χωρών για να πολεμήσουν τους ντόπιους τζιχαντιστές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμαχήσουν με καθεστώτα που κατηγορούνται για διαφθορά και που είναι μισητά από τους συμπατριώτες τους. Αν, από την άλλη μεριά, εγκαταλείψουν το Σαχέλ, στον χώρο θα κυριαρχήσει το χάος και βεβαίως η Γαλλία θα χάσει κάθε επιρροή που έχει σ’ αυτές τις χώρες και δεν θα μπορεί να υπερασπίζει τα συμφέροντά της. Οι δε τζιχαντιστές θα κυριαρχήσουν (βλ. «Paris Face aux Nouveaux Defis du Djihad Sahelien», Κύριον Άρθρον, Le Monde, 15 janvier, 2020, p.30).

Αυτή είναι η κατάσταση στις πέντε χώρες του Σαχέλ, η οποία δεν είναι καθόλου επιθυμητή. Είναι και αυτό το μέρος μια από τις δυνητικές πυριτιδαποθήκες του πλανήτη μας.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας),Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ