Υγεία

Σε εγρήγορση για τον κοροναϊό

Ανησυχία στον πλανήτη από την εμφάνιση του νέου ιού, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία ή κάποιο εμβόλιο. Σε ετοιμότητα οι κυπριακές Αρχές

Ο κοροναϊός έθεσε σε καραντίνα περισσότερους από 25 εκατομμύρια πολίτες στην Κίνα. Οι κινεζικές Αρχές, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, καθήλωσαν κάθε μέσο δημόσιας συγκοινωνίας. Οι πολίτες κυκλοφορούν μόνον όταν υπάρχει ανάγκη φορώντας πάντα μια ιατρική μάσκα, ενώ ακόμη και η απαγορευμένη Πόλη θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες. Εκδηλώσεις ενόψει της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς έχουν ακυρωθεί. Οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και οι ειδικοί συνεχίζουν τις μελέτες και τις έρευνες γύρω από την επιδημία, ώστε να βρουν τρόπο να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 630, ενώ οι ασθενείς που κατέληξαν, ανέρχονται στους 18. Ο ιός «κτύπησε» σε Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Μακάο, Αυστραλία, Ταϊβάν, Νότιο Κορέα, Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Βραζιλία, Σιγκαπούρη, ενώ ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε Ρωσία, Σκωτία και Μεξικό.

Σε ετοιμότητα η Κύπρος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην έκτακτη συνεδρία του την περασμένη Πέμπτη αποφάνθηκε ότι είναι πολύ νωρίς για κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού, αναφέροντας ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι σχετικά μικρός. Καθησυχαστικό είναι και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, το απομακρυσμένο ενδεχόμενο εισαγωγής ενός τέτοιου περιστατικού στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γίνουν όλες οι ειδικές ενέργειες για εξασφάλιση της πλήρους ετοιμότητας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις της η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου. Ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να είμαστε απόλυτα εφησυχασμένοι, γιατί δεν γνωρίζουμε ποια χώρα στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πρώτη αυτό το πρόβλημα. Όσοι ταξιδεύουν και δεν έχουν σοβαρό λόγο να πάνε στην Άπω Ανατολή καλύτερα να το αποφύγουν, μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψουν προς τις περιοχές εκείνες θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί». Αυτό που τρομάζει ακόμη και τους ειδικούς είναι η έλλειψη πληροφοριών για την ταχύτητα της μεταδοτικότητας του ιού και φυσικά η απουσία της θεραπείας και του προληπτικού εμβολίου. «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος εφόσον δεν υπάρχει θεραπεία του ιού ούτε εμβόλιο. Αυτός μπορεί να καταλήξει σε αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία είναι θανατηφόρα». Ο Δρ Βωνιάτης συνέχισε τονίζοντας ότι η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη. «Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Αν αντιμετωπίσουμε κάποιο κρούσμα θα πρέπει να φροντίσουμε άμεσα ώστε αυτό να απομονωθεί, για να μη μεταδοθεί ο ιός. Αν αρχίσει ενδογενής μετάδοση μέσα στη χώρα, τότε θα έχουμε πολλαπλάσια κρούσματα με ανεξέλεγκτες και δυσάρεστες συνέπειες».

Θερμομέτρηση στα αεροδρόμια

Με θερμομέτρηση γίνεται ο έλεγχος των ταξιδιωτών σε αεροδρόμια και λιμάνια, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εισόδου κάποιου ασθενούς στη χώρα. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περιορισμοί στα ταξίδια ούτε έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες ταξιδιωτικές οδηγίες για έλεγχο στις πύλες εισόδου των χωρών που δεν έχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, όπως η Κύπρος, εντούτοις οι θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια είναι έτοιμες για χρήση. Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, με πιθανή εμφάνιση πυρετού, βήχα ή δύσπνοιας. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει επιβεβαιωθεί. Η υποψία λοίμωξης από το νέο κοροναϊό προϋποθέτει ταξίδι στην πόλη Ούχαν ή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα από την ημέρα επιστροφής μέχρι και 14 ημέρες μετά.

Αν πρέπει να ταξιδέψετε προς Κίνα μεριά:

  • Να ενημερωθείτε για την κατάσταση στην περιοχή και να τηρήσετε τις υγειονομικές οδηγίες των τοπικών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.
  • Να αποφύγετε επαφές με ζώα (ζωντανά ή νεκρά) και τις εκκρίσεις τους.
  • Να αποφύγετε τις αγορές ζώων ή προϊόντων ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς ειδικά αν έχουν πυρετό, βήχα ή δύσπνοια.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι, να χρησιμοποιείτε αλκοολούχα αντισηπτικά.
  • Να παρακολουθείτε την κατάσταση της υγείας σας και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια επί των συμπτωμάτων αλλά και να αποφύγετε να ταξιδέψετε άρρωστοι.
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι και όχι με το χέρι σε βήχα ή φτάρνισμα. Όταν χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλο να το πετάτε άμεσα και να πλένετε χέρια.

Ο ιός που «βγήκε» από τη λαϊκή!

Όπως και ο ιός sars, ο οποίος προκάλεσε μια αντίστοιχη επιδημία το 2003, έτσι και ο νέος τύπος κοροναϊού φαίνεται να ξεπήδησε από τις «λαϊκές» αγορές της Ούχαν στην Κίνα. Στις εν λόγω αγορές πωλούνται διάφορα είδη, ανάμεσά τους κρέατα από διάφορα ζώα αλλά και ζωντανά ζώα. Η συνύπαρξη ζωντανών ζώων και απροστάτευτων κρεάτων φαίνεται να «δημιούργησε» τον ιό, που μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους. Στους ίδιους πάγκους μπορεί να σφάζονται λαγοί και κοτόπουλα, ενώ δίπλα να «φιλετάρονται» ψάρια και στην άκρη να παρακολουθούν στα κλουβιά τους μερικά σκυλιά. Σε αυτές τις αγορές οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα ζωντανά και τα νεκρά ζώα, όπως σκυλιά, κοτόπουλα, γουρούνια, φίδια και άλλα πολλά. Αυτό καθιστά πολύ εύκολη τη δουλειά του ιού να «μεταπηδήσει» από το ζώο στον άνθρωπο. Μάλιστα η γνωστή αγορά στην πόλη Ουχάν έκλεισε την 1η Ιανουαρίου, όταν φάνηκε ότι η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από εκείνο το σημείο. Ο πρώτος ασθενής που κατέληξε από τον κοροναϊό ήταν ένας 61 χρονών άνδρας, ο οποίος, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήταν πολύ τακτικός πελάτης στη συγκεκριμένη αγορά.

Τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Γαλλία

Ένα τρίτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στη Γαλλία, ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή το Yπουργείο Υγείας.

Αυτό το κρούσμα, "στενός συγγενής ενός από τους ασθενείς, που εξετάζεται, μόλις επιβεβαιώθηκε", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι τρεις νοσούντες είχαν επισκεφτεί την Κίνα και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Μπορντό και του Παρισιού, σε κλινική απομόνωση.

Η Υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι Αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 41 είναι τα θύματα από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 830, σημαίνοντας κόκκινο συναγερμό.

Αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο άρχισαν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη εισροή Κινέζων τουριστών με φόντο το ξέσπασμα και την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.