Ας βοηθήσουμε τον εαυτό μας

H Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, σε αντίθεση με τις φήμες που διαδίδονται, δεν προτίθεται να προβεί σε συμφωνία που να σχετίζεται με την αναγνώριση της «τδβκ», δήλωσε πριν από λίγες μέρες η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία πάντα υιοθετούσε θέση αρχών στην διευθέτηση του Κυπριακού και τασσόταν υπέρ της εξεύρεσης λύσης, η οποία να βασίζεται στις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επεσήμανε η κ. Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «αυτές (σ.σ.: οι αποφάσεις) προβλέπουν τη δημιουργία δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και εμείς εμμένουμε στις προσεγγίσεις μας στους διεθνείς οργανισμούς και προς όφελος της διατήρησης της αποτελεσματικής εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο».

«Είναι προφανές ότι, πίσω από τις φήμες, τα υπονοούμενα, τα κατασκευάσματα (περί αναγνώρισης της ’’τδβκ’’) βρίσκονται δυνάμεις, οι οποίες επιδιώκουν με κάθε τίμημα να μπουν ως σφήνα στις σχέσεις μας με την Κύπρο, επειδή παράλληλα γίνονται απόπειρες να τορπιλίσουν τα επιχειρηματικά σχέδια, να απομακρύνουν τους περιφερειακούς εταίρους από την αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Γενικά, να βλάψουν ευθέως τους ιστούς των διμερών σχέσεων», υπογράμμισε.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρωτεργάτες και διαδίδοντες τέτοιες φήμες «δεν θα επιδιώξουν να υποθάλψουν τη διχόνοια στην Ανατολική Μεσόγειο και στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου θα επικεντρώσουν τις προσπάθειες στο να διασφαλισθεί στην αρκετά εύθραυστη αυτή περιοχή του κόσμου η ασφάλεια και η σταθερότητα».

Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, «προκαλεί απορία το γεγονός ότι οι δημιουργηθείσες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολυάριθμες δομές, οι οποίες καλούνται να καταπολεμήσουν τις ψευδείς ειδήσεις, προτιμούν επίμονα να τηρούν σιγήν όσον αφορά τα δημοσιεύματα σε μια σειρά τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, που διοχέτευσαν τη φήμη περί ενδεχόμενης αναγνώρισης από τη Ρωσία της ’’τδβκ’’».

Μέσα από τις δηλώσεις της κυρίας Ζαχάροβα προκύπτουν ολοκάθαρα ορισμένα ζητήματα:

  1. Η Ρωσία παραμένει στη διαχρονική θέση της ως προς τη λύση του Κυπριακού. Τόσον επί της ουσίας, όσο και διαδικαστικά.
  2. Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
  3. Θεωρεί ότι τρίτοι δημιούργησαν και προσπαθούν ακόμα να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι αναφορές είναι ξεκάθαρες.
  4. Αναφέρει καθαρά ότι τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να λυθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου, ώστε να διατηρηθούν η ασφάλεια και σταθερότητα.

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί με όσα η κυρία Ζαχάροβα δηλώνει. Άλλο θέμα οι πρακτικές ενέργειες, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι, τους οποίους και η ίδια αναφέρει. Ενέργειες που αναμένουμε να γίνουν από διάφορους διεθνείς δρώντες και ειδικά τους ισχυρότερους. Και φυσικά και από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις δύο κυπριακές κοινότητες. Σ’ αυτό το πλαίσιο και από την Ρωσική Ομοσπονδία την ίδια. Προϋπόθεση, όμως, για κάτι τέτοιο είναι η διατήρηση και ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας. Εύχομαι και ελπίζω σ’ αυτό να συμβάλει αποφασιστικά η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα. Αυτό, βέβαια, για να επιτευχθεί χρειάζεται η Κύπρος να μη μετατραπεί σε εργαλείο οποιουδήποτε τρίτου και να στραφεί ενάντια στη Ρωσία ή κάποιαν άλλη χώρα. Όπως δεν θα ήταν ορθό για την Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ενάντια στις ΗΠΑ ή την Κίνα κ.λπ.

Κανένας, βέβαια, δεν παραβλέπει την εξέλιξη των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας. Αλλά αυτό δεν πρέπει, από την άλλη, να μας αποπροσανατολίζει από όσα εμείς οφείλουμε να πράττουμε για το δίκαιο της υπόθεσής μας. Μήπως όλα τα χρόνια - δεκαετίες - της αγαστής συμμαχίας και συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας αποστρέψαμε το πρόσωπο στις ΗΠΑ; Μήπως στραφήκαμε εναντίον τους; Όχι. Και ορθά πράξαμε. Η Κύπρος ούτε θα έπρεπε να θέλει, ούτε θέλει, θεωρώ, αλλά ούτε και μπορεί να στραφεί εναντίον τέτοιων δυνάμεων. Ούτε βέβαια και σε κανένα άλλο κράτος, από τη στιγμή που στηρίζουμε την ύπαρξή μας στη διεθνή νομιμότητα, από τη μια, και την ιδιότητά μας ως παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας, από την άλλη. Είναι πάνω σ’ αυτά που στηρίζουμε και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Είναι ακριβώς πάνω στη δυνατότητά μας να λειτουργούμε ως παράγοντας ειρήνης, δημοκρατίας, σταθερότητας και ασφάλειας που πρέπει να οικοδομούμε τις διεθνείς μας σχέσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο βασικός μας στόχος. Απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή, λύση αρχών στο Κυπριακό και επανένωση της Πατρίδας και του Λαού μας. Ας βοηθούμε τον εαυτό μας και όχι να τον δυσκολεύουμε.