Παραπολιτικά

Εμείς «εμολοήσαμεν το κόζιν»

Αφού είχαμε ακόμη μία ξαφνική τρικυμία εν ποτηρίω στην μπανανία μας, γύρω από το σημείο της γεώτρησης του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8, και αφού είδαμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας θεωρίες συνωμοσίας και ύποπτες υποκλοπές και διαρροές, μέσω των οποίων οι Τούρκοι εξασφάλισαν απόρρητα στοιχεία για το εν λόγω οικόπεδο, τελικά διαπιστώσαμε ότι τα στοιχεία... τα δώσαμε εμείς οι ίδιοι, αφού είχαμε δημοσιεύσει από το 2017 απόρρητες πληροφορίες, μέσω των περιβαλλοντικών αδειών. Έτσι αναγκάστηκε και ο ταλαίπωρος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, να παραδεχτεί ότι διέπραξε «γλωσσικό ατόπημα» όταν χρησιμοποίησε τη λέξη «υποκλοπή» για να εξηγήσει πώς εξασφάλισαν οι Τούρκοι τα στοιχεία αυτά.

Αλλά να σας πω και κάτι; Και να τα εξασφάλιζαν μέσω υποκλοπής, δεν έχει καμιάν απολύτως σημασία. Η ουσία είναι ότι οι Τούρκοι προχωρούν σε έναν ακόμη βιασμό της ΑΟΖ μας, τρυπώντας στο οικόπεδο 8. Και αν δεν βρουν αέριο εκεί, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε όποιο άλλο οικόπεδο αποφασίσουν, αφού θεωρούν ότι ενεργούν εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων.

Το οικόπεδο 8 έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ και της γαλλικής Total και είναι τα συμφέροντα των εταιρειών αυτών που θίγονται από τη διαρπαγή που διαπράττει η Τουρκία. Δεν είναι σαφές ακόμα πώς θα κινηθούν οι εμπλεκόμενες χώρες. Έχουν μεταδοθεί πληροφορίες ότι έρχεται στην περιοχή το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle». Είναι λιγάκι δύσκολο να φανταστώ τον φίλο μας τον Μακρόν να φωνάζει στους Τούρκους επιτακτικά «περάστε έξω» (από το οικόπεδο 8), όπως έκανε με τους... Ισραηλινούς φρουρούς ασφαλείας στην Αγία Άννα της Ιερουσαλήμ. Μπορώ, όμως, να θεωρήσω λογικό να αναλάβει το αεροπλανοφόρο την προστασία του γεωτρύπανου της Total, όταν αρχίσει τις δικές του γεωτρήσεις στην περιοχή. Σύντομα θα ξέρουμε ποιο σενάριο θα παίξει πιο δυνατά. Εκείνο με την Total, ή εκείνο με την...Totalitarian της Τουρκίας;

ΜΠΟΞΕΡ