Υγεία

ΓεΣΥ: Παραπλανεί ο ΟΑΥ για τα αντιπηκτικά φάρμακα

Το ρεπορτάζ της «Σ», επιμένει ότι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ των ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ, εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι αφαιρέθηκε το αντιπηκτικό φάρμακο ΝΟΑC, νέας γενιάς με άριστες ενδείξεις στους ασθενείς, και αντικαταστάθηκε με ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ το οποίο, σύμφωνα πάντοτε με καρδιολόγους, δεν έχει καλές ενδείξεις και παρατηρήθηκε ότι προκαλεί αιμορραγίες στους ασθενείς

Σε παραπλανητικές δηλώσεις προέβη στην μεσημβρινή εκπομπή του «Alpha», εκπρόσωπος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κ. Παναγιώτης Πέτρου, όσον αφορά στο χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Σημερινή», σε σχέση με την εφαρμογή περιορισμών για τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων.

Το ρεπορτάζ της «Σ» το οποίο είναι απολύτως ακριβές και τεκμηριωμένο, επιμένει ότι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ των ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ, σε σχέση με τον αναθεωρημένο κατάλογο φαρμάκων, εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι αφαιρέθηκε το αντιπηκτικό φάρμακο ΝΟΑC, που πρόκειται για νέας γενιάς φάρμακο (new oral anti-coagulant) με άριστες ενδείξεις στους ασθενείς, και αντικαταστάθηκε με το ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ αντιπηκτικό φάρμακο (Vit. K antagonist) το οποίο, σύμφωνα πάντοτε με καρδιολόγους, δεν έχει καλές ενδείξεις και παρατηρήθηκε ότι προκαλεί αιμορραγίες στους ασθενείς.

Τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες της ίδιας της Καρδιολογικής Εταιρίας Κύπρου όπως δεικνύει και η σημερινή ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά στις παραπλανητικές δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Πέτρου ότι δεν αντικαταστάθηκε το αντιπηκτικό φάρμακο ΝΟΑC με ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ γενιάς αντιπηκτικό (το Vitamin K antagonists), να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται πέραν των 50 ετών!

Όσον αφορά, τώρα, στο επιχείρημα του ΟΑΥ ότι το αντιπηκτικό φάρμακο ΝΟΑC θα συνεχίσει να παρέχεται σε όσους ήδη το λαμβάνουν και άρα η αναθεώρηση του καταλόγου αφορά στους νέους ασθενείς, απάντηση δίνει η Καρδιολογική Εταιρεία στην σημερινή της ανακοίνωση, ότι δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων!

Αυτούσια η ανακοίνωση της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου:
Μετά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας σχετικά με την χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων η ΚΕΚ κοινοποιεί τα ακόλουθα:

  1. Η πρόσβαση των ασθενών απρόσκοπτα σε ιατρική φροντίδα και σε θεραπείες στη βάση της επιστημονικά τεκμηριωμένης καλύτερης πρακτικής, πιστεύουμε ως ο επιστημονικός φορέας της καρδιολογίας στον τόπο μας ότι είναι και ο στόχος της πολιτείας μέσω της εφαρμογής του γενικού συστήματος υγείας. Δυστυχώς με τις πρόσφατες ανακοινώσεις ο ΟΑΥ περιορίζει τη δυνατότητα των ασθενών να μπορούν να λαμβάνουν μέσω του συστήματος υγείας φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως οι Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν και όπως αυτό τεκμηριώνεται από έγκυρα επιστημονικά σώματα παγκοσμίως.
  2. Γίνεται σαφές ότι η πρόσβαση σε ιατρικές θεραπείες πρέπει να είναι απρόσκοπτη και αναλόγως των ιατρικών αναγκών όπως καθορίζονται ανά περίπτωση.

Βιώσαμε σαν κοινωνία την κατηγοριοποίηση σε ασθενείς που είχαν την οικονομική δυνατότητα να λαμβάνουν τα σκευάσματα αυτά με ίδιο κόστος και σε ασθενείς που προμηθεύονταν τις θεραπείες αυτές από άλλες αγορές και ενώ τα φαινόμενα αυτά είχαν παρέλθει με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, τώρα με τις νέες πρακτικές που προτείνονται από τον ΟΑΥ αυξάνεται η πιθανότητα επανεμφάνισης των φαινομένων αυτών.