Αναλύσεις

Η δυναμική της νέας πρόκλησης των Big Data

«Πρόκειται για νέα επιχειρηματική έννοια, η οποία περιλαμβάνει τεράστια ποσότητα δεδομένων που συλλέγονται, αποθηκεύονται και μεταφέρονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών».

Τα Big Data (Μεγάλα Δεδομένα) είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων χρόνων, καθώς οι προσδοκίες αλλά και οι παγίδες τους κερδίζουν αυξανόμενη προσοχή από τις επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για νέα επιχειρηματική έννοια, η οποία περιλαμβάνει τεράστια ποσότητα δεδομένων που συλλέγονται, αποθηκεύονται και μεταφέρονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν, Big Data, αποτελεί πλέον προτεραιότητα για πολλές επιχειρήσεις και η ανάπτυξη νέων αναλυτικών εργαλείων ευθυγραμμίζεται σε αυτό το πλαίσιο των επιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων.

Τα Big Data ορίζονται ως συλλογές δεδομένων, τα οποία είναι δομημένα κατά ένα ποσοστό και αδόμητα στην πλειονότητά τους και ο όγκος τους είναι τόσο μεγάλος που καθιστά πολύ δύσκολη την αποθήκευση, επεξεργασία και ανάλυσή τους με τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυδιάστατη φύση των Big Data δεν επιτρέπει την υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης περιγραφής. Και όσο τα Big Data εξελίσσονται και αναδιπλώνουν νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, τόσο η έννοια του όρου θα εμπλουτίζεται.

Ένα από τα προτερήματα του τεράστιου αυτού όγκου δεδομένων και της χρήσης νέων αναλυτικών μεθόδων είναι η οπτικοποίηση των δεδομένων, που με τη σειρά της βοηθά στον εντοπισμό τάσεων ή αποκλίσεων που δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση για περαιτέρω διερεύνηση. Επιπρόσθετα, οι χρήστες, μέσω της ανάλυσης των Big Data, σαρώνουν το λειτουργικό περιβάλλον, γεγονός που επιτρέπει στους οργανισμούς να βλέπουν πέρα από τα ιστορικά δεδομένα, για παράδειγμα τις αναδυόμενες τάσεις.

Αναμφίβολα, τα προαναφερθέντα προτερήματα απολαμβάνουν και οι ελεγκτές οικονομικών καταστάσεων, καθώς, πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων, έχουν τη δυνατότητα ανάλυσης ολόκληρων πληθυσμών δεδομένων, που σχετίζονται με τον λογιστικό έλεγχο χρησιμοποιώντας έξυπνες αναλύσεις. Συνεπώς, συλλέγουν υψηλότερης ποιότητας ελεγκτικά τεκμήρια και πιο συναφή επιχειρηματικά στοιχεία. Big Data και αναλύσεις επιτρέπουν στους ελεγκτές να εντοπίζουν καλύτερα τις οικονομικές αναφορές, την απάτη και τους λειτουργικούς επιχειρηματικούς κινδύνους και να προσαρμόζουν την προσέγγισή τους για την πραγματοποίηση πιο στοχευμένου ελέγχου.

Υποστηρίζεται ότι τα Big Data είναι μια ευκαιρία για τα λογιστικά και οικονομικά επαγγέλματα να αναλάβουν πιο στρατηγικό ρόλο και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου λειτουργικού περιβάλλοντος. Εκπαιδευμένοι για τη συγκέντρωση και ανάλυση δομημένων και αδόμητων δεδομένων και τη μοντελοποίηση και συγκριτική αξιολόγηση των πληροφοριών, οι λογιστές και οι ελεγκτές μπορούν να παρέχουν στα ανώτερα διοικητικά στελέχη και τα διοικητικά συμβούλια μια νέα (και κρίσιμη) για τις επιχειρήσεις υπηρεσία. Μπορούν επίσης να εφαρμόσουν τις βασικές δεξιότητές τους σε μη οικονομικά και άλλα σύνολα δεδομένων και ουσιαστικά να βοηθήσουν τα Big Data να είναι μικρότερα και πιο δομημένα. Όλα αυτά δείχνουν πως αναδύεται μια νέα υπηρεσία, με στόχο την «απόσταξη» τεράστιου όγκου πληροφοριών σε πρακτικές γνώσεις.

Ως η «ηθική καρδιά» της εταιρείας, οι επαγγελματίες ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν ως θεματοφύλακες μη χρηματοοικονομικών δεδομένων και να ορίζουν ποιοτικά και ηθικά πρότυπα για τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Ο ρόλος των ελεγκτών θα καταστεί όλο και πιο σημαντικός, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών από δεδομένα που παρήχθησαν και κατακτήθηκαν στο πλαίσιο των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ιδιωτική ζωή και τη χρήση ηθικών δεδομένων.

Σαν άμεση ανταπόκριση των προκλήσεων, μεγάλοι οίκοι, συμπεριλαμβανομένης της KPMG, προχώρησαν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, με απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, η οποία θα επιτυγχάνεται μέσω του ελέγχου, της φορολογίας, της συμβουλευτικής, υπηρεσίες οι οποίες θα παρέχονται με τη χρήση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων και φυσικά ενός έμπειρου προσωπικού.

Το περιβάλλον Cloud είναι ένας ασφαλής και ευέλικτος υποδοχέας δεδομένων. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που αναζητούν περιβάλλοντα Cloud για την αποθήκευση των δεδομένων τους. Πρόσφατα, η KPMG και η Microsoft υπέγραψαν πενταετή συμφωνία, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες-μέλη και τους πελάτες της να επωφεληθούν από την τεχνολογία της Microsoft, την καινοτομία και τις δυνατότητες των πλατφόρμων Cloud που διαθέτει. Συγκεκριμένα, η KPMG είναι η πρώτη από τις μεγάλες τέσσερεις επαγγελματικές εταιρείες υπηρεσιών που εφαρμόζουν έλεγχο που βασίζεται στο Cloud. Για παράδειγμα η KPMG Clara, μια έξυπνη πλατφόρμα ελέγχου, δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να εφαρμόσουν τις εκτεταμένες γνώσεις τους στη βιομηχανία για να παρέχουν ελέγχους υψηλής ποιότητας που πληρούν με συνέπεια τα ισχύοντα επαγγελματικά πρότυπα, χτίζουν εμπιστοσύνη με τους πελάτες και κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη του κοινού. Η KPMG Clara στεγάζει προηγμένες δυνατότητες πρόβλεψης αναλυτικών στοιχείων σε μια μοναδική πηγή που βασίζεται στο Cloud και υιοθετεί απρόσκοπτα τις τελευταίες γνωστικές λύσεις. Αυτό επιτρέπει στους επαγγελματίες της KPMG να χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες, κάτι που μεταφράζεται σε επιπρόσθετη αξία για τους πελάτες: ένα μεγαλύτερο εύρος και βάθος ιδεών σε κινδύνους και ανωμαλίες.

Κάθε έννοια, όπως τα Big Data, συνοδεύεται τόσο από πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Η λάθος χρήση των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, κακές αποφάσεις, παραβιάσεις ασφάλειας δεδομένων και του κώδικα απορρήτου, καθώς επίσης και την καταστροφή της φήμης και της αξίας μιας επιχείρησης. Παρόλα αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος επικεντρώνεται στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Big Data, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο στον καταιγισμό πληροφοριών που ζούμε σήμερα. Εξάλλου, η παρακολούθηση της τεχνολογικής εξέλιξης, η επένδυση σε πληροφοριακά συστήματα και η σωστή αξιολόγηση των δεδομένων αποτελούν προτεραιότητες των επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναπτύσσονται, να ευδοκιμούν και να καινοτομούν.

*Senior II, KPMG Limited